Piščančja curry juha

Deli s prijatelji

Orientalska začimbna mešanica curry, se je že precej uveljavila v našem prostoru. Po večini jo uporabljamo za pripravo omake, ki se odlično prilega k rižu. Poznamo več vrst curry mešanice. Nekatere začimbe v mešanici so stalnica, le dodane količine vsake, se lahko razlikujejo. Lahko pa se razlikujejo tudi v dodatku različnih začimb. Vsekakor, harmonija okusov je zagotovljena. Sestava je odvisna od regije iz katere mešanica izhaja, včasih pa je različna že od družine do družine, kjer je nastala. Curry se odlično poda mesnim in pa tudi brezmesnim omakam.
No, ker pa se mi receptov ponavadi lotimo malo drugače, smo tudi tu stopili iz naših okvirjev. Namesto omake s curry začimbno mešanico, smo pripravili okusno juho. Bi jo poskusili z nami?

Piščančja curry juha

Za pripravo piščančje curry juhe potrebujemo naslednje pripomočke:
  • štedilnik
  • lonec za kuhanje
  • desko
  • kos aluminijaste folije
  • lupilec
  • nož
  • kuhalnico
  • žlico
  • posodo za vlivance ali žličnike
  • vilice za mešanje jajčne mase
  • dve žlički za žličnike
Za pripravo piščančje curry juhe potrebujemo naslednje sestavine:
  • 1 veliko piščančje bedro
  • 1 čebulo
  • 2 žlici kokos masla
  • 1 žlica curry mango začimbne mešanice
  • 1,5 litra vroče vode
  • 1 žlico čičerikine moke
  • 2-3 žlice oranžne leče
  • 2 kosa korenja
  • 2-3 male krompirje
  • 2 stroka česna (ali česen v prahu po okusu)
  • 2 žlici sladke smetane (po želji)
  • 1 jajce
  • zdrob ali moka za pripravo žličnikov ali vlivancev
  • sol
Začimbe za pripravo piščančje curry juhe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Česen Curry Mango Dodaj vse v košarico
Piščančjo curry juho se pripravi na sledeč način:

1. Čebulo olupimo in prerežemo čez polovico.

2. Korenje operemo, olupimo in naribamo ali narežemo na majhne koščke.

3. Česen olupimo in nasekljamo.

4. Operemo, olupimo in na koščke narežemo krompir.

Priprava zelenjave

5. Kokosovo maslo damo v lonec in ga raztopimo. Dodamo mu curry in čičerikino moko. Premešamo in pustimo par sekund, da zadiši.

Priprava zabele

6. Kos aluminijaste folije položimo na drugo grelno ploščo in jo vklopimo na maksimum. Preko položimo obe polovici čebule in pustimo nekaj sekund, da se na suho popraži.

7. Biti moramo poleg, da se ne zažge preveč. Nastane naj črn rob na čebuli, zadiši po rahlo prežgani čebuli, takrat ploščo izklopimo in previdno odmaknemo folijo.

Praženje čebule

8. Čez začinjeno kokosovo maslo zlijemo vročo vodo. Vanjo položimo piščančje bedro in popraženi polovici čebule. Posolimo. Kuhamo 30 minut, ob zmernem vretju.

9. Ko prevre, tekočino precedimo, da se v juhi kasneje ne znajde kak okrušek od piščančje kosti. Ko precedimo, lepo odstranimo tudi vso čebulo. Meso preložimo na krožnik.

10. Čisto, precejeno južno osnovo prelijemo nazaj v lonec in ji dodamo korenje, česen, krompir in čičeriko. Kuhamo 20 minut.

10. Medtem odstranimo kosti iz piščančjega bedra in meso narežemo na manjše koščke.

11. Zamešamo tudi priljubljeno zakuho, jajčne vlivance ali zdrobove žličnike. Za jajčne vlivance, enemu jajcu dodamo žlico moke, sol in dobro premešamo, da ni grudic. Za žličnike, enemu jajcu dodamo zdrob in sol. Več zdroba bomo dodali, bolj trdi in čvrsti bodo žličniki. Dobljena masa naj bo vsekakor vsaj rahlo tekoča, kot med recimo.

12. Ko sta krompir in leča kuhana, po potrebi še dosolimo juho in zakuhamo zakuho.

13. Vlivance, kot že ime pove, počasi vlivamo v juho, ki rahlo vre. Žličnike pa z eno žličko zajamemo in s pomočjo druge, spustimo v juho.

14. Zakuha rabi par minut, da se skuha.

15. Gotovi juhi dodamo 2 žlici sladke smetane in seveda koščke piščančjega mesa, ki se je prej kuhalo v njej.

Uporabno:

Juha je bogata, gosta in okusna. Primerna je za samostojno jed. Količina zadostuje za 3-4 osebe. V kolikor želite nasititi še kakšno osebo več, lahko zraven pripravite še palačinke ali riž. V tem primeru ne uporabite krompirja in jajčne zakuhe, ampak vkuhajte več zelenjave in mesa. Namesto krompirja lahko dodate drobno narezano muškatno bučo. Namesto leče pa lahko dodate že kuhano čičeriko.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji