Piščančja bederca s krompirjem in sladko-pekoča omaka

objavljeno v Čiliji, Mesne jedi, Recepti, Začimbe

Piščančja bederca s krompirjem in sladko-pekočo omako – recept za 2 osebi.

Kosilo je pripravljeno in servirano
Pripravljeno in servirano kosilo
Sestavine za glavno jed:
  • 4 piščančja bederca
  • 2 večja in debelejša krompirja
  • 1 sladek krompir
  • 2 korenji
  • 1 paprika
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • začimbe po želji (jaz sem uporabil rožmarin, sol, poper, papriko, origano)
  • olivno olje
Sestavine za sladko pekočo omako:
  • skodelica
  • 2 žlički vode
  • 1/3 skodelice belega kisa (lahko uporabimo tudi rižev kis)
  • 2/3 skodelice rjavega sladkorja (v primeru, da ga nimamo, lahko uporabimo tudi beli sladkor)
  • 2 žlički koruznega škroba (poznan pod imenom Gustin)
  • 1 srednje velik čili/feferon (odvisno kako pikantno omako želimo)
  • 3 stroki česna
  • sol
Potek priprave: piščančja bederca in krompir:
  • Pripravimo pekač primerne velikosti in ga premažemo z olivnim oljem.
  • V pekač zložimo bederca in na debelejše rezine (tako krompirček lažje pomakamo v sladko-pekočo omako) narezan navaden in sladek krompir.
  • Zraven naložimo še na kose narezano korenje, čebulo ter česen, ki ga pustimo kar v luščini (tako se česen skuha in ne pusti grenkega priokusa).
  • Dodamo začimbe in olivno olj. Vse skupaj premešamo, da se dobro prepoji.
Sestavine so pripravljene
Sestavine so pripravljene na peko
  • Pladenj pokrijemo z alu folijo in potisnemo v že prej ogreto pečico na 220 stopinj. Folijo bomo kasneje odstranili, da se bo hrana še zapekla in dobila hrustljavo skorjico.
    Pladenj pokrijemo z alu folijo
    Pladenj pokrijemo z alu folijo (to storimo zato, da se krompir zmehča in meso pravilno prepeče in nato lepo odstopi od kosti).
  • Pečemo po občutku, saj vsaka pečica deluje malo drugače. Jaz sem pekel 30 minut z alufolijo, nato dodal papriko in pokrito pekel še 10 minut. Nato sem odstranil alufolijo in odkrito pekel še 15 minut, da se hrana lepo zapeče.
    Papriko v pladenj dodamo kasneje
    Papriko v pladenj dodamo kasneje

Med tem ko čakate, da se hrana zapeče imate ravno prav časa, da pripravite še omako. 😉

Potek priprave sladko-pekoče omake:
  • Pripravite si majhen lonček. Vanj vlijte 2 žlički vode, dodajte koruzni škrob in mešajte toliko časa, dokler se ne raztopi.
  • V posodi segrejte vodo, dodajte kis ter vmešajte sladkor in sol.
  • Natančnost tukaj ni tako zelo pomembna, vendar jaz najprej dodam nasekljan čili, malo mešam in šele nato dodam nasekljan česen.
    Nasekljan čili in česen
    Nasekljan čili in česen
  • Vse skupaj tako počasi na zmernem ognju mešamo približno 5 minut.
  • Ko je vse premešano, dodamo mešanico vode in škroba (to povzroči, da se omaka zelo zgosti). Neprestano mešamo nekaj minut in ko se omaka zgosti, je pripravljena na serviranje.
    Sladko-pekoča omaka
    Sladko-pekoča omaka

Meso in krompir zložite na krožnik, omako pa prelijte v primerno skodelico. Krompir mora biti pečen in s hrustljavo skorjico na vrhu, meso pa sočno in mehko.

Pa dober tek!

Pečene dobrote
Pečene dobrote

Idejo za slasten zapečen krompirček in piščančja bederca nam je poslal Tomaž P.