Pire krompir in polpeti z ajdovo kašo

objavljeno v Mesne jedi, Recepti | 0

Glede na tempo, v katerm živimo, se velikokrat znajdemo v situaciji, ko moramo v precej kratkem času pripraviti okusno kosilo.

Če ste se mogoče že naveličali okusa klasičnega pire krompirja in vas navadni polpeti ne navdušijo več, potem ste na pravem naslovu. Pripravila sem malo spremenjen recept, ki vam bo prebudil brbončice in vam obogatil jedilnik.

Za PIRE KROMPIR rabite naslednje sestavine:
  • 6 srednjih krompirjev
  • centimeterska rezina masla
  • ščep mletega česna
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep popra
  • sol
  • mleko po potrebi
Postopek priprave: 
  • Krompir olupite, narežete na kocke in v osoljeni vodi skuhate do mehkega. Ponavadi to traja 15-20 minut.

  • Medtem ko se krompir kuha, naredite polpete po sledečem, spodaj zapisanem receptu.
  • Ko je krompir kuhan, mu dodajte maslo in začimbe in ga pretlačite. Če se vam zdi premalo kremast, mu dodajte še kako žlico ali dve mleka.
Pire krompir
Manjka samo še pire krompir. Za boljši okus mu dodamo začimbe – muškatni orešček, česen in poper
Polpeti z ajdovo kašo
Za pripravo potrebujete:
  • 200 g svežega mletega mesa
  • 150 g kuhane, ohlajene ajdove kaše
  • 1-2 žlici drobtin
  • 1 jajce
  • sol
  • ščep vsake od naštetih začimb: poper, piment, mleti česen in peteršilj
Postopek priprave:
  • Iz naštetih sestavin zamešajte kompaktno maso,iz katere naredite enakomerne polpete. Če že niso enako veliki, naj bodo vsaj enako debeli, da se bodo lahko enako dolgo pekle. Mase je dovolj za 6-8 polpetov. Če se vam jih zdi preveč za eno kosilo, jih par še ne pečenih brez skrbi spravite v zmrzovalnik, kjer bodo počakali na dan, ko boste imeli še manj časa za pripravo kosila (meso mora biti v tem primeru sveže,ne že odtajano,ker odtajanih živil ne smete ponovno zmrzniti brez predhodne termične obdelave).
Iz sestavin na sliki zamesimo maso za polpete
Maso oblikujemo v enako velike polpete
  • Polpete na večji količini olja, na srednji temperaturi pecite do zlato-rjave barve. Čas pečenja je odvisen od debeline polpet, ampak približno 10 minut na vsaki strani bi moralo zadoščati.
  • Če želite bolj zdrav način priprave mesa, polpete enostavno dajte na peki papir, na pekač in v pečico ogreto na 200 stopinj za 20-25 minut. Na vrh vsake polpete položite majhen košček masla ali polpete povaljajte v pomaščenih rokah.
  • Sedaj rabite le še skledo priljubljene solate in kosilo je pripravljeno.
Pripravljeno kosilo
Pripravljeno kosilo – polpeti, pire krompir in solata

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika