Piment: uporaba in zdravilnost

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Piment, skrivnostna začimba Srednje Amerike, ki združuje vonjave cimeta, klinčkov, popra in muškatnega oreščka, po okusu pa spominja na mešanico popra in klinčkov.

Piment - celi

Piment pridobivamo iz posušenih nezrelih plodov pimentovca. Drevo pimentovca zraste do 10 metrov v višino in uspeva zgolj v Srednji Ameriki kljub poskusom gojitve tudi drugje po svetu.

Piment lahko dobite: TUKAJ

Uporaba pimenta

V preteklost so piment uporabljali že južnoameriški Indijanci in srednjeameriško pleme Maji za aromo za čokolado. Piment pa je v Evropo prvič prišel s Krištofom Kolumbom v 16. stoletju, ki ga je ta sprva zamenjal s poprom. Danes je glavni pridelovalec pimenta Jamajka, ki prinaša na trg tudi najbolj kvalitetnega.

Piment

Na drevesu pimentovca so pobrani in na soncu posušeni še nezreli plodovi, saj s tem ohranijo eterično olje in značilni okus. V kuhinji pa se uporabljajo še celi ali mleti plodovi, vendar priporočamo, da kupite cele plodove in jih potem sproti meljete, saj se s tem ohranite največ okusa in arome. Piment shranjujemo v nepredušno zaprti stekleni posodi in nujno v temnem prostoru, saj s tem ne izgublja svoje arome in okusa.

Piment se zaradi svojega unikatnega vonja in okusa odlično prilega tako slanim kot tudi sladkim jedem. Cele plodove pimentovca ali mleti piment uporabljamo za omake, juhe, enolončnice in razne jedi z rižem in zelenjavo. Nepogrešljiv je tudi v marinadah za na žar, za začinjanje rib in lupinarjev, prav tako pa se odlično prilega divjačini in perutnini. Najpogosteje ga dodajajo v krvavice in nekatere salame, posledično je zato največji porabniki pimenta prav mesna industrija za pridelavo salam.

Piment se zaradi edinstvenega okusa uporablja tudi za sladke jedi in peciva. Odlično se prilega kot začimba v narastkih, pudingih, keksih z medom, kolačih in medenjakih. Prav tako se odlično dopolnjuje z okusom katerega koli sadja, zaradi svojega izvora in okusa pa še posebej s tropskim sadjem kot je mango, ananas in banana.

Piment lahko dobite: TUKAJ

Piment - začimba

Zdravilnost pimenta

Piment je poleg začimbe v kuhinji poznan tudi po svoji zdravilnosti. Vsebuje vitamine A, B in C ter minerale kalij, železo, selen, magnezij in baker. Zaradi kombinacije vseh teh ima piment zdravilne lastnosti, ki krepijo imunski sistem, blažijo bolečine v mišicah in spodbujajo krvni obtok. Prav tako pomagajo pri težavah s kožo in lasiščem. Učinkovit je tudi pri prebavnih težavah, saj zmanjšuje količino trebušnih plinov, blaži trebušne krče in blagodejno vpliva celoten prebavni takt.

Ta starodavna začimba je nepogrešljiva v kuhinji in hkrati nosi izjemno zdravilne lastnosti, zato je nepogrešljiva v vsakem domu.

 

 

Članek je prispevala Vesna.