Pikantni zelenjavni namaz

Če ste navdušeni nad čiliji in pekočimi jedmi, potem ste se najverjetneje že spoprijemali s težavo pri kupovanju namazov in podobnih živil, ki naj bi bila pekoča. Pa niso. Vsaj ne dovolj za vas. Poleg tega imajo dodan sladkor in druge aditive, barvila in konzervanse, ki jih v svoji prehrani ne potrebujete in ne želite. Namaz, ki ga boste ustvarili, če boste sledili temu receptu, bo zadovoljil vaše želje po zdravem namazu in pekoči nasladi. Pazi, žge!

Pikantni zelenjavni namaz

Kaj potrebujemo za žgoči zelenjavni namaz:
  • kozarec ali posodico za shranjevanje (za vsaj 350 g namaza)
  • pekač in pečico
  • električni mešalnik (blender)
Sestavine za žgoči zelenjavni namaz:
Postopek priprave žgočega zelenjavnega namaza:
  1. Najprej pripravimo zelenjavo: papriki in jajčevec narežemo na večje kose, dovolj je že, če jih damo samo na pol. Pekač rahlo namastimo z olivnim oljem in zelenjavo zložimo vanj. Narahlo jo lahko pokapljamo z olivnim oljem, da se ne bo žgala. Pečico ogrejemo na 180 °C (ne prižigajte ventilacije, saj je ne potrebujete) in pečemo zelenjavo približno 35 minut. Če se vam zdi paprika še pretrda, lahko pustite dodatnih pet minut. Priprava pikantnega namaza
  2. Medtem ko se zelenjava peče, skuhamo lečo. Rdeča leča je navadno hitro kuhana, zato ta korak vzame le nekaj minut časa. Pri kuhanju leče sledite navodilom na embalaži, če pa kupujete lečo brez embalaže, bodite pozorni, da je dovolj mehka – kuha se navadno manj kot 10 minut. Vodo zavrete in vanjo denete lečo. Po nekaj minutah, ko je leča mehka, jo odcedite in pustite, da se ohladi.
  3. Zelenjava mora biti dobro pečena in mehka, saj jo bo potrebno olupiti. Ko jo vzamete iz pečice, jo pustite nekaj minut stati, da se malo ohladi. V naslednjem koraku se torej lotimo lupljenja zelenjave. Ta korak ni težaven, saj je zelenjava dovolj mehka, da koža ponekod kar sama odstopa oz. jo je zelo preprosto odstraniti. Vso zelenjavo nato brez kožice damo v električni mešalnik, dodamo olje in začimbe. V mešalniku vse skupaj dobro zmeljemo, da ni več velikih koščkov in dobimo pasto, v kateri so sestavine enakomerno porazdeljene. Blendanje ne bi smelo vzeti več kot dve minuti.
  4. Ko je stvar opravljena je na vrsti še zadnji korak. Vzemite steklen kozarec za vlaganje ali drugo posodico za shranjevanje in z žlico prenesite namaz vanj. Namaza bo 350 g ali več, zato naj bo posodica, kamor ga boste shranili, dovolj velika. Če še ni čisto ohlajen, ga pustite zunaj, da se ohladi, nato pa ga shranite v hladilniku. Namaz bo dober vsaj 10 dni, če ga boste skrbno shranili v zaprti posodi. Žgoči zelenjavni namaz
Za konec:

Namaz je zelo preprost za pripravo in ne vsebuje živalskih izdelkov. Žlička kajenskega popra je lahko za koga preveč, zato upoštevajte lastne želje in zmožnosti.

Kajenski poper ljudje uporabljajo že tisočletja, saj ima mnoge pozitivne učinke na telo: zvišuje notranjo telesno temperaturo in s tem pospešuje metabolizem; pomaga pri vzdrževanju zdravega črevesja in prebave; znižuje krvni pritisk. Če zaužijete preveč kajenskega popra naenkrat, lahko to povzroči slabost.

Česen v prahu je enkratno nadomestilo za svež česen; veliko preprostejši je za uporabo, saj ni potrebno skrbeti, da ga bomo prežgali. Hranilne vrednosti česna v prahu v primerjavi s svežim česnom, ki ga toplotno obdelamo, so pravzaprav enake.

In še nasvet glede shranjevanja: priporočamo stekleni kozarec za vlaganje. Namaz je namreč precej aromatičen in lahko v plastični posodici pusti tako vonj kot barvo. Steklo je v vsakem primeru najboljša ideja za shranjevanje aromatičnih živil.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂