Pikantna morska omaka

objavljeno v Recepti, Začimbe | 0

Omamna paradižnikova omaka s pridihom morja, bo s pomočjo pikantne mešanice začimb Harissa prebudila vaše brbončice in v kombinaciji s polento naredila vaše kosilo popolno!

Pikantne začimbe in pikantna hrana ne samo oživijo naše brbončice, ampak pozitivno vplivajo na naše celo telo. Pospešijo nam prekrvavitev, pogrejejo telo in obenem tudi pospešijo prebavo.

Vključevanje pikantne hrane v naš jedilnik ima prednosti tudi za naše zdravje, jakost pikantnosti v jedi pa lahko preprosto uravnavate s količino dodane pikantne začimbe.

Pikantna morska omaka

Za pikantno morsko omako potrebujemo naslednji pribor:
  • ponev
  • štedilnik
  • kuhalnico
  • desko in nož za rezanje lignjev
Pikantna morska omaka* potrebuje naslednje sestavine:

*za 4 osebe

  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • pikantno začimbo ali začimbno mešanico (mi smo uporabili začimbno mešanico Harissa, lahko pa uporabite katerega od čilijev ali začimbno mešanico Aglio & Peperoncino)
  • 1-2 čajni žlički sladkorja
  • sol
  • luštrek
  • šetraj
  • peteršilj
  • poper
  • 500 ml paradižnikove mezge
  • 225 g repkov kozic
  • 360 g lignjev
  • 2 dcl vode
Priprava pikantne morske omake
Postopek priprave pikantne morske omake:
  1. Očistimo in na koščke narežemo čebuli in česen.
  2. Potresemo z vsemi naštetimi začimbami, da se že malo razvije njihova aroma, vendar še ne solimo.
  3. Prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo repke kozic in na trakove narezane vrečke lignjev.
  4. Popražimo toliko, da se sprosti tekočina, in se že delno pokuha.
  5. Dodamo paradižnikovo mezgo, sol in vodo.
  6. Pustimo vreti na zmernem ognju, dokler se voda ne pokuha in se omaka zgosti (približno pol ure). Vmes večkrat premešamo in poskusimo omako, ter dodamo katero od začimb, če se nam to zdi potrebno.
  7. Ko je omaka zgoščena in kremasta, je pripravljena za serviranje.

Kuhanje pikantne morske omake

Kot priloga se k tej omaki odlično poda polenta. Če ste pozabili kako pripraviti izvrstno polento, si preberite spodnja kratka navodila.

Postopek za pripravo izvrstne polente:
  1. Za polento zavrite vodo in ji dodajte na majhne koščke narezano svežo ali sušeno zelenjavo.
  2. Vodo solite šele ko zavre, saj drugače traja dlje, da zavre.
  3. Vodo nato odmaknite z ognja in vmešajte koruzni zdrob.
  4. Posodo ponovno postavite na grelno ploščo in polento konstantno mešajte na nižji temperaturi.
  5. Ko je polenta skuhana, ji dodajte še košček masla in ga dobro vmešajte vanjo.

Priloga pikantni morski omaki je lahko tudi riž, testenine, krompir ali pa le rezina sveže pečenega domačega kruha.

Nekaj o morski hrani

Morska hrana je bogat vir beljakovin in omega 3 maščob, zato strokovnjaki priporočajo, naj se na naših krožnikih znajde vsaj dvakrat na teden.

Ob nakupu morskih dobrot bodite pozorni na izvor. Bolje je kupiti morske plodove ulovljene na odprtem morju, kot pa tiste, ki so prišli iz gojišč. Vedno se zanašajte na svoj vonj – čeprav morske dobrote nimajo ravno prijetnega vonja, vsekakor ne smejo imeti močnega vonja. Na otip morajo biti čvrste ter lepe naravne barve. Ob nakupu zamrznjenih izdelkov pa bodite še posebej pozorni, da ni vidnih sledi tajanja.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂