Pekoče začimbe

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Borimo se s poletno vročino s pekočino pekočih začimb.

Pekoče začimbe

Izjemno in neverjetno, a učinkovito: v poletnih mesecih pekoče začimbe učinkovito hladijo kljub vročini v želodcu in na jeziku. Kot pregovor pravi klin se s klinom zbija, oziroma v tem primeru s kapsaicinom v pekočih začimbah. Kapsaicin je snov, ki jo najdemo v nekaterih pekočih začimbah in spodbuja k delovanju centra za uravnavanje temperature v možganih in s tem telesa.

Čili paprike

Čili paprika velja za eno izmed najbolj pekočih začimb, ki vsebujejo kapsaicin, poleg tega je začimba znana tudi kot afrodiziak in celo kot naravni antibiotik. Uporablja se na splošno po celotnem svetu, poznamo pa več različnih vrst čilijev, ki se ne razlikujejo le po videzu, ampak po svoji jakosti.

Poznamo več različnih vrst čilijev

Prvo mesto zaseda sorta Carolina Reaper in velja za najbolj pekoč čili na svetu. Naslednja mesta zasedajo sorta Dorset Naga iz Bangladeša, karibska sorta Trinidad Scorpion Butch T in britanska sorta Naga Viper. Najbolj poznani pa so jalapeno čili in habanero čili, ki se tudi najbolj razširjeno uporabljata po celem svetu.

Kajenski poper

Kajenski poper slovi kot čudežna začimba, ki se ne le uporablja v kuhinji kot odlična začimba, ampak hkrati pripomore k uravnavanju krvnega obtoka, boljši prebavi in spodbuja celjenje ran.

Kajenski poper

Kaj sploh je kajenski poper?

Kajenski poper je v Evropo prinesel Krištof Kolumb in je mešanica v prah zdrobljenih posušenih čilijev. Stopnja pikantnosti kajenskega popra je seveda odvisna od vrste čilijev, uporabljenih v kajenskem popru.

Curry

Med eno izmed svetovno poznanih pekočih začimb spada tudi curry. Govorimo o mešanici začimb z imenom curry, katera izvira iz Indije. Ponavadi mešanico sestavljajo kardamom, čili, cimet, klinčki, koriander, poper, kurkuma, lovor in kumina. Se pa seveda sestava posameznih mešanic razlikuje v uporabi začimb in zelišč. Posledično poznamo več različnih vrst curry-jev od zelenega curry-ja, znanega kot eden izmed najbolj pikantnih na Tajskem, pa vse do malo bolj eksotičnih, kot je mango curry, kateremu mango v sami mešanici daje sadni priokus.

Uporaba currija

Curry uporabljamo za razne juhe in marinade, predvsem za piščančje meso in za morske sadeže ter ribe. Hkrati pa ga lahko uporabimo tudi za popestritev prilog od riža pa vse do zelenjave. Potrebno pa je vedeti, da je pred samo uporabo curry-ja le-tega treba prepražiti v olivnem olju, saj s tem ojačamo njegovo aromo.

Različne mešanice curry-jev

Poleg pekoče začinjenosti, ki jo dajejo zgornje začimbnice, imajo pekoče začimbe tudi posebne zdravilne učinke, saj podaljšujejo življenje, pospešijo metabolizem, uničujejo bakterije in na telo celo delujejo protivnetno. Za vse tiste, ki niste preveliki ljubitelji pekoče hrane, jo lahko vzljubite tudi tako, da jih dodajate jedem v zelo majhnih količinah.

 

Članek je prispevala Vesna.