Pečen zorjen goveji kotlet z gorčično omako s kaprami

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Zorjena govedina je v zadnjem času vedno bolj popularna, zato vam danes predstavljamo recept za pripravo pečenega zorjenega govejega kotleta na žaru z gorčično omako s kaprami.

Pečena zorjena govedina in gorčična omaka s kaprami

Katere pripomočke potrebujemo za pripravo pečenega zorjenega govejega kotleta z gorčično omako s kaprami:
  • plastično posodo s pokrovom
  • čajno žličko
  • žlico
  • kuhalnico
  • kozico
  • žar ali žar ponev
  • krožnik
  • nož
  • desko
Za pripravo pečenega zorjenega govejega kotleta z gorčično omako s kaprami potrebujemo:

*za 4 osebe

  • 500 g zorjenega govejega kotleta brez kosti
  • 1/4 čajne žličke mletega popra
  • 1/4 čajne žličke suhega rožmarina
  • 1 – 2 žlički vloženih kaper
  • 2 – 3 žličke gorčičnih semen
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • sol po okusu
  • kruh
  • listi bazilike
Pečen zorjen goveji kotlet z gorčično omako s kaprami pripravimo po naslednjem postopku:
  1. Zorjen goveji kotlet narežemo na štiri enake kose in jih damo v plastično posodo, kjer jih dobro začinimo s poprom in suhim rožmarinom ter jih na koncu polijemo z olivnim oljem. Nato posodo z mesom dobro zapremo in damo v hladilnik za vsaj tri do štiri ure.
  2. Vsaj dve uri pred pečenjem damo meso na sobno temperaturo in medtem pripravimo omako.
  3. V kozico nalijemo smetano za kuhanje, ki ji dodamo dve do tri žličke gorčičnih semen in počakamo, da le ta zavre. Če je omaka preveč gosta, jo razredčimo z malo vode.
  4. Omako začinimo s soljo in poprom ter pustimo vreti nekje dve do tri minute. Na koncu dodamo omaki še žličko do dve vloženih koper.
  5. Žar ploščo ali žar ponev dobro segrejemo in na vročo damo peči meso. Meso pečemo nekje od 5 do 7 minut, da dosežemo medium pečeno meso, ki najbolj poudari okus zorjenega mesa.
  6. Medtem ko se meso peče, zraven popečemo še kruhke.

Pečen zorjen goveji kotlet z gorčično omako s kaprami

Ko je meso pečeno ga serviramo skupaj z omako in popečenim kruhkom, zraven pa lahko tudi postrežemo nekaj listkov bazilike, ki bo sami jedi dala svežino.

 

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂