Pasulj

Zagotovo poznate rek: “Simpl kot pasulj!” In kot veste, je v pregovorih vedno nekaj resnice. Tokrat predstavljamo recept za precej simpl oziroma enostaven pasulj. Gre za eno od različic vojaškega pasulja iz belega fižola. Originalen vojaški recept se nahaja v knjižici “Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armadi”. Knjižica in dekret o uporabi receptov sta tako zagotovila, da so vsi vojaki od Triglava do Vardarja jedli skoraj enako hrano.

Beli fižol
Fižol

Iz navedenih količin lahko pripravimo približno 3 litre pasulja.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo pasulja:
  • 520 g belega fižola
  • 40 g moke
  • 80 g korenja/narezan na kolobarje
  • 80 g čebule/nasekljane
  • 2 sušene paprike (cele, brez pecljev)
  • 50 g masti/ olja
  • 50 g mlete paprike
  • 0,4 g popra
  • 3-4 lovorovih listov
  • 4 g česna/lahko je mleti
  • 4 g petršilja/lahko je sušen
  • sol po okusu

*Po želji lahko v pasulj na koncu dodate še skuhano in na kolobarčke narezano klobaso ali kakšen drug kos dimljenega mesa.

Postopek priprave pasulja: 
  • Najprej pripravimo vse sestavine. Korenje narežemo na kolobarje, čebulo in česen olupimo in nasekljamo.
  • Prva skrivnost je, da mora fižol plavati v treh vodah. Fižol najprej eno do tri ure namakamo v dovolj vode (ali čez noč). Nato vodo odcedimo, fižol v novi vodi zavremo in kuhamo 10–15 minut, nato ga odcedimo. Fižol zalijemo z vrelo vodo, dodamo polovico nasekljane čebule in kuhamo. Po potrebi dolivamo toplo vodo.
  • Na polovici masti (ali olja) prepražimo preostalo čebulo in korenje ter ju skupaj s suho papriko in lovorovim listom dodamo na pol kuhanemu fižolu.
  • Ko je fižol že kuhan oziroma mehak, nato na preostali maščobi porumenite moko, ki ste ji dodamo česen in mleto papriko, ter s prežganjem zgostite fižol, ki je že zmehčan.
  • Dodajte še poper, peteršilj ter sol in kuhajte še 15 minut.
  • In zdaj pride na vrsto še druga skrivnost: fižola ne smemo mešati, vse dokler se ne zgosti. Preprosto kot pasulj, kajne?
Pasulj iz kotla

Pa dober tek!