Panna cotta z okusom kave

objavljeno v Recepti, Sladice | 0

Kava, ki te ljubim …

Skoraj vsi obožujemo kavo. V takšni ali drugačni obliki. Turško, ledeno, capucinno … Že sama aroma te opojne pijače nas popelje v druge dimenzije.

Ker nam napovedujejo indijansko poletje in se nam še ni treba preveč greti s toplimi napitki si še lahko privoščimo tudi hladno osvežilno sladico, v kateri se bohoti kava.

Sladica za vse ljubitelje kave ...
Sladica za vse ljubitelje kave …

Saj poznate Panna Cotto? Strjenko iz sladke smetane … Mi jo bomo obogatili s kavo. Vas zanima kako? No, pa začnimo.

Vse kar rabite za pripravo je :

Kaj je agar agar? Agar je nadomestek želatine, ki poskrbi, da se nam tekočine in drugi pripravki zgostijo. Uporabljamo pa ga predvsem ljudje ,ki imamo povišan holesterol in tisti, ki se uporabi želatine izogibamo. Primerna je seveda tudi za vegane.

 

 

 

 

 

Ena čajna žlička agarja (približn 2 g) zadostuje za 500 ml tekočine oz. pripravka, ki ga želimo zgostiti. To je glavna stvar, ki si jo morate zapomniti in potem lahko sami določate količino panna cotte s kavo, ki jo želite narediti … Naj bo to za 3 kozarce, 6 ali več … 🙂

Naša Panna Cotta bo sestavljena iz “dveh barv”: rjave in bele. Iz zgoraj omenjenih količin smo “pridelali” 4 kozarčke sladice. Najprej se lotimo rjave plasti.

Postopek priprave kavne plasti:
  • Skuhajte skodelico kave (lahko malenkost močnejšo kot ponavadi) približno 2 dcl. Dodajte ji arabsko kavno mešanico začimb – količina naj bo prilagojena vašemu okusu.
  • V manjšo posodico vlijte pol dcl vode, vanjo stresite pol žličke agarja, sladkajte po želji, postavite na kuhalno ploščo in na višji temperaturi (7 do 9) konstantno mešajte. Ko skoraj zavre, počasi prilijte kavo in še naprej mešajte, nato počasi med mešanjem prilijte še 2 dcl sladke smetane in nadaljujte z mešanjem še par minut.
  • Izklopite ploščo in kavni pripravek vlijte v kozarce. Postavite v hladilnik, da se sladica strdi.

Strjenka iz kave se ponavadi loči v dve barvni plasti. Spodnja “kavna plast”, smetana na vrhu pa ustvari svoj sloj in da lep končni izgled sladici.

Priprava panna cotte
Priprava panna cotte

Ko se kavna plast strdi, se lotite druge plasti.

Postopek priprave druge plasti:
  • Pol dcl vode zmešajte s pol čajne žličke agarja, sladkajte po želji, postavite na štedilnik in konstantno mešajte. Tik pred vretjem, med mešanjem počasi prilijte 4 dcl sladke smetane in nadaljujte z mešanjem še par minut. Odstavite in mešajte še par minut, da se rahlo, res rahlo ohladi. Potem pa po žlicah, počasi, vlivajte smetano na kavno strjenko in spet postavite v hladilnik, da se strdi.

Sedaj, ko je sladica ohlajena, jo lahko še dekorirate (kakav, čokolada, sirup …).

ŠE NEKAJ KORISTNIH NASVETOV:

– Za otroke lahko pripravite sladico enakih barv, vendar njim prijazno. Kavo nadomestite s kakavom, lešnikovim mlekom …

– Če si želite namesto skodelice prave kave v službi privoščiti to sladico, si jo doma pripravite v malem kozarčku za vlaganje in ga ohlajenega samo lepo zaprite s pokrovčom in odnesite s seboj.

Pipravljena sladica: panna cotta z okusom kave

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika.