Panirani jajčevci v pečici

Jajčevci, sicer bolj poletna zelenjava, so dandanes v trgovinah celo leto. Poleti jih imamo radi z žara, kar take, kot so, pozimi pa se prileže nekaj bolj nasitnega. Panirani jajčevci so zato enkratni za hladnejše dni. Ocvrta hrana je sicer res pogodu našim brbončicam, ni pa pogodu našemu telesu in zdravju. Sicer nam to ni v navadi, a naj povem, da lahko panirano hrano vseeno pripravimo na veliko bolj zdrav način – kar v pečici! Tako se izognemo nepotrebnemu cvrtju in vseeno uživamo v okusu in hrustljavosti paniranih živil. Jajčevci so še posebej hvaležno živilo, saj so nevtralnega okusa in tako prevzamejo okus začimb. Obenem so mehki, zaradi panirane skorjice pa tudi hrustajo.

Panirani jajčevci v pečici

Za pripravo paniranih jajčevcev v pečici potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Dve večji skledi
  • Dva večja pekača
  • Tehtnica
  • Čajna žlička
  • Metlica
  • Vilice
  • Kuhinjske servete ali brisačke
  • Papir za peko
Za pripravo paniranih jajčevcev v pečici potrebujemo naslednje sestavine: (velja za 4 osebe)
Začimbe za pripravo paniranih jajčevcev iz pečice lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Poper Česen Sladka paprika Kumina Dodaj vse v košarico
Panirani jajčevsi v pečici se pripravijo na sledeč način:
  1. Jajčevce narežemo na kolobarje ali na enakomerno debele kose.
  2. Posujemo jih s tremi ščepci soli, jih premešamo in pustimo stati nekaj minut. To bo povzročilo, da se bodo zmehčali in spustili vodo, zaradi česar bodo na koncu bolj okusni.
  3. Medtem pripravimo maso za paniranje.

  1. V skledo damo moko, sol in začimbe.
  2. Z metlico pomešamo, da se začimbe enakomerno razporedijo med moko.
  3. Dolijemo rastlinski napitek in temeljito premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
  4. Pripravimo si kuhinjske servete, na katere bomo položili jajčevce, preden jih bomo deli v maso za paniranje. Potrebno je namreč odstraniti odvečno vodo.
  5. Vsak kos jajčevca nežno potapkajte s serveto, nato pa ga pomočite v moknato maso za paniranje.
  6. Ko je cel kos potopljen v maso ga vzemite iz sklede, pustite da se kak trenutek odceja, nato pa ga denite še v krušne drobtine.
  7. Ko je kos ves odet v krušne drobtine, ga položite na papir za peko, ki leži pripravljen na pekaču.

Panirani jajčevci pred peko

  1. Postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka jajčevca. Napolnili boste približno dva velika pekača.
  2. Jajčevce pecite v prej ogreti pečici na 180°C 20 minut, nato jih vzemite ven, rahlo pokapajte z olivnim oljem in pecite še 15-20 minut.
  3. Pečeni so, ko so zlato zapečeni.

Panirani jajčevci v pečici na krožniku

Nasvet

Naj vas olivno olje ne zmoti. Če je olje kvalitetno in hladno stiskano, potem so v njem nenasičene maščobne kisline, katerih molekule ne razpadejo na tako majhne delce, kot molekule rafiniranih olj (navadno sončnično ali repično olje). V tem receptu je olja tudi izjemno malo, lahko pa ga popolnoma izpustite iz recepta.

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂