Mešanica začimb za Aglio & Pepperoncino
Mešanica začimb za Aglio & Pepperoncino - od blizu
Aglio & Peperoncino

Mešanica aglio & peperoncino je – tako po svojem okusu, kot tudi obliki – edinstvena. Njena vrednost leži v prepletajočem se okusu sestavin. Bazilika in origano poskrbita za očarljivo-nežen okus, česen in čili pa mešanici dodata pravi »bum« za brbončice. Te okuse harmonično zaključijo še paprika, čebula in peteršilj.

Uporaba: najrazličnejše testenine in omake, zelenjava, meso, ribe.
Sestavine: česen, čili, paprika, čebula, bazilika, origano, peteršilj

3,00 4,10  Izberite možnosti
Bazilika narezana
Bazilika narezana od blizu
Bazilika – narezana

Bazilika je eno najpomembnejših kuhinjskih zelišč. Hrano osveži in obogati s sladkobno aromo. Odlično se prilega paradižniku in mocareli, piščancu, ribam, solatam, gobam, olivam in picam. Je nepogrešljiva pri pripravi solatnih prelivov in omak za testenine. Bazilika se dobro dopolnjuje z origanom, timijanom, peteršiljem, česnom, drobnjakom, rožmarinom, poprom in različnimi metami.

2,50 2,90  Izberite možnosti
Znižano do -26%
BBQ: Cajun Style mešanica začimb za žar
BBQ: Cajun Style mešanica začimb za žar od blizu
BBQ: Cajun Style

Ostra začimbna mešanica, ki jo lahko uporabimo pri (po)ustvarjanju slavne ameriške cajunske in kreolske kuhinje. Ker vsebuje kar nekaj čilijev, smo jo na lestvici vročice označili s stopnjo 3/6.

Sestavine: črni in beli poper, čilii (Cayenne, Ancho, Birdseye), origano, timijan, čebula, česen, neobdelana morska sol

Jakost: 3/6 (SHU: 50.000 – 100.000)

3,50 4,10  Izberite možnosti
Znižano do -25%
BBQ: Tex-Mex mešanica začimb za žar
BBQ: Tex-Mex mešanica začimb za žar od blizu
BBQ: Tex-Mex

BBQ: Tex-Mex je vsestranska mešanica, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji. Z njo lahko začinjamo vse jedi Tex-Mex kuhinje. Glavna sestavina je sušen Poblano oziroma Ancho čili, ki je obogaten še s kumino, origanom, česnom in malo soli. Rahlo pikantno mešanico smo na lestvici vročice označili s stopnjo 1/6.

Sestavine: čili (Ancho 75 %), kumina, origano, česen, sol

Jakost: 1/6 (250 – 20.000 SHU)

5,25 5,60  Izberite možnosti
Znižano do -25%
BBQ: Über Alles mešanica začimb za žar
BBQ: Über Alles mešanica začimb za žar od blizu
BBQ: Über Alles

Sonce, mrzla pijača, dobra družba … Sezona žara! Začimbna mešanica BBQ: Über Alles je sestavljena iz začimb in zelišč s katerimi lahko začinite skoraj vse – od mesa do zelenjave.

Sestavine: čebula, koriander, kumina, origano, paprika, česen, gorčica, paradižnik, lovor, bazilika

3,75 4,10  Izberite možnosti
Beli poper - celi
Beli poper - celi od blizu
Beli poper – celi

Beli poper je plod rastline, ki se imenuje poprovec. Od črnega popra se razlikuje po tem, da pridelovalci pustijo jagode, da popolnoma dozorijo in jih nato nekaj dni namakajo in olupijo. Jagode belega popra so tako malo manjše in imajo bolj enostavno in zemeljsko – a kljub temu pekočo aromo. Zaradi svoje nevtralne barve se pogosto uporablja pri pripravi svetlih jedi (kremne omake, pire krompir, juhe) ali pa pri pripravi vseh ostalih jedi, k katerim se poper poda.

4,40 9,90  Izberite možnosti
Chiang Mai curry
Chiang Mai curry od blizu
Chiang Mai curry v prahu

Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Svetlo rdeča eksotična mešanica je priljubljena vok začimba.

Sestavine Chiang Mai currya: Ancho čili, paprika, kumina, božja rutica, koriander, česen, origano, ingver, kurkuma, cimet, muškatov cvet, čičerika, paprika, zelena, koromač, anata, morska sol, piment, riževa moka, klinčki, hibiskus.

Ta začimbna mešanica je brez umetnih barvil, umetnih arom ali dodatkov.

2,90 3,80  Izberite možnosti
Znižano do -25%
Chili con carne začimbna mešanica
Chili con carne začimbna mešanica od blizu
Chili con Carne

Chili con carne ali po slovensko čili z mesom je priljubljena mehiška enolončnica, ki je znana po celem svetu. Je izvrstna izbira, saj lahko z njo svojim obrokom dodamo prijeten okus mehiške kuhinje.

Mešanica začimb vsebuje: chipotle morita čili, mehiški origano, ancho grande čili, jalapeno čili, new mexico red čili, kumino, semena zelene, lovorjev list in česen.

2,40 3,15  Izberite možnosti
Curry listi
Curry listi - doza
Curry listi

Curry liste pridobivamo z nizkega tropskega drevesa, ki naravno uspeva v Indiji, ob vznožjih Himalaje, na severu Tajske in na Šrilanki. Ko so sveži, so izredno aromatični. Vonjamo lahko rahlo pikanten vonj, ki ima pridih po agrumih. Po okusu so topi, limonasti in na koncu pa nekoliko grenki. Suhi listi imajo milejšo aromo, zato moramo pri kuhi dodati nekaj listov več, kot pa če bi pri roki imeli sveže. Prilegajo se leči, ribam, rižu, morskim sadežem, kokosu in večini zelenjave.

2,90 3,10  Izberite možnosti
Drobnjak narezan
Drobnjak narezan od blizu
Drobnjak – narezan

Drobnjak sodi v družino lukov, zato sta tudi njegov nežni okus in vonj podobna okusu in vonju čebule. Prilega se jajčnim jedem, krompirju, solatam, zelenjavi. Dobro se dopolnjuje z baziliko, peteršiljem, paprikami, pehtranom, koriandrom, koprom in kromačem.

2,60 2,70  Izberite možnosti
Five Spice
Five Spice - doza
Five Spice

Kitajsko mešanica petih začimb najverjetneje poznate pod angleškim imenom “five spice”. Gre za začimbno mešanico brez katere kitajska kuhinja ne obstaja. Kitajska filozofija stremi k doseganju ravnovesja. Menijo tudi, da sta človekovo dobro počutje in okus hrane odvisna od usklajenega razmerja petih osnovnih okusov. To so sladko, grenko, slano, pekoče in kislo. In vse te okuse mešanica tudi vsebuje.

Jedem pridoda topel in rahlo sladek okus.

Sestavine: klinčki, cimet, komarček, zvezdasti janež, črni poper.

3,00 4,00  Izberite možnosti
Mešanica začimb za Garam Masala
Mešanica začimb Garam Masala - vrečka
Garam Masala

Garam masala v dobesednem pomenu pomeni topla mešanica. Tovrstno ime je dobila zaradi svojega toplega okusa, ki ga sestavljajo raznovrstne začimbe. Zasledimo jo v večini Indijskih receptov. Uporabimo jo lahko pri pravi najrazličnejših jedi: mesa, rib, školjk, pri juhah ali pa enolončnicah.

Sestavine: koriander, kumin, črni poper, cimet, kardamom, komarček, klinčki, lovor

2,50 3,50  Izberite možnosti
Kajenski čili S17 v prahu
Kajenski čili S17 v prahu od blizu
Kajenski čili S17 v prahu

Kajenski čili je ozek svetlo rdeč plod, navadno dolg nekje med petimi in dvanajstimi centimetri. Zelo velik odstotek pridelanega čilija se nameni izdelavi prahu, ki se pogosto uporablja v evropski in azijski kuhinji. Kajenski poper S17 je ostrejši od navadnega S4 – njegova jakost je nekje med 70.000 in 100.000 scovilov.

Jakost: 4/6
Scovilova lestvica vročice: 100.000 – 250.000 SHU

2,80 3,80  Izberite možnosti
Kashmiri Masala
Mešanica začimb Kashmiri Masala - vrečka
Kashmiri Masala

Kashmiri masala je aromatična začimbna mešanica, ki izvira iz Indijske regije Kashmiri. Prepletajoče se začimbe nas že s svojim vonjem prepričajo, da je mešanico vredno dodati v najrazličnejše jedi …

Sestavine: kashmiri čili, kumina, koriander, grško seno, ingver, česen v prahu, komarček, klinčki, črni poper, cimet, kardamom, lovor, kurkuma

Jakost: 1/6 (250 – 20.000 SHU)

2,50 3,50  Izberite možnosti
Koriander celi
Koriander celi od blizu
Koriander – celi

Koriander je ena najbolj uporabljenih rastlin, saj jo lahko uporabljamo kot zelišče in kot začimbo. V azijski in arabski kuhinji ga zasledimo pri pripravi skoraj vse hrane, pogosto pa ga uporabljajo tudi evropski kuharji. Ima topel, mil, rahlo sladek okus, ki se zelo dobro meša z ostalimi okusi. Dobro se ujema s čiliji, česnom, ingverjem, klinčki, muškatnim cvetom in muškatnim oreščkom, pimentom in kumino. Uporabljamo ga pri pripravi različnih vrst mesa, rib, zelenjave, krompirja, gob in agrumov.

2,50 2,80  Izberite možnosti
Koriander – mleti
Koriander - mleti - doza
Koriander – mleti

Koriander je nadvse uporabna rastlina, saj lahko njen zeleni del uporabljam kot zelišče, semena pa kot začimbo. V azijski in arabski kuhinji ga zasledimo pri pripravi skoraj vse hrane, pogosto pa ga uporabljajo tudi evropski kuharji. Ima topel, mil, rahlo sladek okus, ki se zelo dobro meša z ostalimi okusi. Dobro se ujema s čiliji, česnom, ingverjem, klinčki, muškatnim cvetom in muškatnim oreščkom, pimentom in kumino.

Uporabljamo ga pri pripravi različnih vrst mesa, rib, zelenjave, krompirja, gob in agrumov.

2,50 3,50  Izberite možnosti
Koriander listi - drobljeni
Koriander listi - drobljeni od blizu
Koriander listi – drobljeni

Koriander je ena najbolj uporabljenih rastlin, saj jo lahko uporabljamo kot zelišče in kot začimbo. V azijski in arabski kuhinji ga uporabljajo pri pripravi skoraj vse hrane, pogosto pa ga uporabljajo tudi evropski kuharji. Korander listi imajo topel, mil, rahlo sladek okus, ki se zelo dobro prepleta s številnimi okusi. Dobro se ujema s čiliji, česnom, ingverjem, klinčki, muškatnim cvetom in muškatnim oreščkom, pimentom in kumino. Uporabljamo ga pri pripravi različnih vrst mesa, rib, zelenjave, krompirja, gob in agrumov.

2,50 2,90  Izberite možnosti
Znižano do -20%
Kurkuma v prahu
Kurkuma v prahu od blizu
Kurkuma v prahu

Kurkuma sodi v družino ingverjevk in ima zanjo značilno odebeljeno podzemno koreniko. Izvira iz južne Azije, kjer jo zelo cenijo in uporabljajo v najrazličnejše namene. Posušena korenika ima zapleten, bogat vonj, ki je mešanica vonja po lesu, agrumih in ingverju. Okus je zmerno pikanten, topel, grenak in delno muškaten. Uporabljajo se pri pripravi večine indijskih zelenjavnih jedi, prilega pa se tudi mesu, leči, ribam in rižu. Dobro se dopolnjuje tudi z drugimi začimbami na primer s česnom, čiliji, ingverjem, komarčkom, koriandrovimi listi in semeni, kumino, curryjevimi listi, papriko in poprom.

2,00 3,00  Izberite možnosti
Limonina lupina - narezana
Limonina lupina - narezana od blizu
Limonina lupina – narezana

Limonovec je zimzeleno drevo, ki nas obdarja z ovalnimi rumenimi sadeži. Okus limone je kisel, njen sok pa vsebuje veliko C-vitamina. Limonino lupino uporabljamo pri peki sladic, pri začinjanju mesa, rib, solat … Kadar jo kuhamo, se do neke mere stopi in jedi doda skoraj cvetličen okus.

3,10 4,00  Izberite možnosti
Limonina lupina v prahu
Limonina lupina v prahu od blizu
Limonina lupina v prahu

Limonovec je zimzeleno drevo, ki nas obdarja z ovalnimi rumenimi sadeži. Okus limone je kisel, njen sok pa vsebuje veliko C vitamina. Limonino lupino uporabljamo pri peki sladic, pri začinjanju mesa, rib, solate … Kadar jo kuhamo, se do neke mere stopi in jedi doda skoraj cvetličen okus.

3,20 4,20  Izberite možnosti
Limonska trava
Limonska trava

Limonska trava je poznana pod imenom citronela in izvira iz jugovzhodne Azije. Njen okus je osvežujoč, nekoliko limonast, začuti pa se tudi poprast priokus. Prilega se govedini, piščančjemu mesu, rezancem, ribam in morskim sadežem, svinjini ter večini zelenjave.

2,50  Izberite možnosti
Madras curry v prahu
Madras curry v prahu od blizu
Madras curry v prahu

Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Madras curry izvira iz Bengalskega polotoka in ima saden ter rahlo pikanten okus. Velja za najbolj “klasično” obliko currya.

Sestavine Madras currya: kurkuma, koriander, gorčična moka, moka čičerike, poper, grško seno, česen, morska sol, zelena koren, zelena semena, cimet, čili, kumina.

Ta začimbna mešanica je brez umetnih barvil, umetnih arom ali dodatkov.

2,50 3,50  Izberite možnosti
Majaron - drobljen
Majaron - drobljen od blizu
Majaron – drobljen

Majaron je trajnica, ki je doma v Sredozemlju. Tako po videzu, kot tudi po vonju in okusu je zelo podoben origanu. Aroma je za odtenek milejša in bolj sladka, poleg tega pa v njej ni čutiti blagih pekočih podtonov, ki jih lahko zaznamo pri origanu. Dobro se poda k zelenjavi, gobam, morski hrani, sirom in različnim omakam – sploh tistim, s paradižnikovo osnovo. Njegov okus se dobro dopolnjuje z drobnjakom, peteršiljem in timijanom.

2,50 3,20  Izberite možnosti
Mango curry v prahu
Mango curry v prahu od blizu
Mango curry v prahu

Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Mango curry ima nezamenljiv okus, v katerem, kot že ime pove, prevladuje sadni okus manga.

Sestavine mango currya: kurkuma, koriander, česen, gorčica, morska sol, čebula, čiliji, ingver, kumina, semena grškega sena, cimet, mango v prahu, kokos v prahu.

6,30 7,20  Izberite možnosti
Mediteranska zelišča
Mediteranska zelišča od blizu
Mediteranska zelišča

Mediteranska mešanica poleg klasičnih mediteranskih začimb (origano, timijan, šetraj, rožmarin …) vsebuje še nekaj eksotičnih začimb, ki prvotni okus še bolj poudarijo. Uporabljamo jo za začinjanje raznovrstne zelenjave, svetlega mesa in jagnjetine.

Sestavine: česen, morska sol, timijan, črni poper, bazilika, šetraj, rožmarin, čebula, sladka paprika, origano, koriander, peteršilj, majaron, dimljena sol (morska sol, poper, čebula, dekstroza), curry v prahu (kurkuma, koriander, gorčica v prahu, čičerika v prahu, črni poper, grško seno, česen, morska sol, koren in listi zelene, cimet, čili, kumina), cvet sivke, zvezdnati janež, komarček.

2,60 3,60  Izberite možnosti
Mehiški origano
Mehiški origano od blizu
Mehiški origano

Mehiški origano je drugačen origano, kot smo ga vajeni pri nas. Rastlina je pravzaprav sorodnejša pravi citronki kot pa origanu. Ima podobno, a bolj izrazito aromo. Zelo se poda k mesu ali ribam na žaru, juham, enolončnicam, salsam ter ostalim omakam s paradižnikovo osnovo. Okus se dobro prepleta s čiliji, kumino in papriko.

2,50 3,00  Izberite možnosti
Pehtran - narezan
Pehtran - narezan od blizu
Pehtran – narezan

Pehtran je s svojim značilnim vonjem in močnim ter prefinjenim okusom eno glavnih zelišč francoske kuhinje. Vonj se med kuhanjem razblini, okus, ki nekoliko spominja na mešanico janeža in bazilike pa se kljub kuhanju ohranijo. Pehtran se dodaja ribjim in jajčnim jedem, perutnini, marinadam za divjačino in meso, za odišavljanje sirov, pogosto pa se dodaja tudi gorčicam in zeliščnim maslom. V Sloveniji pa ga poznamo predvsem zaradi slastnih skutnih štrukljev. Lepo se dopolnjuje z drobnjakom, baziliko, koprom, lovorjem, peteršiljem in solatnimi zelišči.

2,60 3,00  Izberite možnosti
Provansalska zelišča
Provansalska zelišča od blizu
Provansalska zelišča

Mešanica provansalskih zelišč je sestavljena iz zelišč, ki v poletnih mesecih prekrivajo pokrajino južne Francije. Je nepogrešljiv dodatek v francoski in mediteranski kuhinji. Dodajamo jo lahko raznovrstnim jedem. Zelo dobro se poda k omakam, marinadam, solatnim prelivom, mesu, pici, pečenemu paradižniku, dodamo pa jo lahko tudi na žaru popečeni zelenjavi.

Sestavine: timijan, šetraj, origano, rožmarin, majaron, bazilika, zvezdnati janež, sivka, komarček, koriander in zelena meta

2,50 3,00  Izberite možnosti
Roza poper - celi
Roza poper celi - doza in refil vrečka
Roza poper – celi

Rožnate jagode, znane tudi pod imenom roza poper, so zrele jagode iz Brazilskega poprovca, drevesa iz iste družine kot mango. Jagode imajo mil sladko-pekoč okus, ki se zaradi svoje zanimive arome in rožnate barve pogosto dodaja kremastim omakam, morski hrani, zelenjavi in raznovrstnim solatnim polivkam in drugim omakam.

3,70 9,40  Izberite možnosti
Rožmarin - narezan
Rožmarin - narezan od blizu
Rožmarin – narezan

Rožmarin je aromatična zimzelena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja. Ima močan, prodoren in privlačen vonj. Njegov okus rahlo smolnat s priokusom muškatnega oreščka, evkaliptusa in kafre. Prilega se k mesu, ribam, gobam, krompirju, zelenjavi z izrazitim okusom, mehkim sirom in perutnini. Njegova aroma se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjem, origanom, peteršiljem, šetrajem, timijanom in meto.

2,50 3,50  Izberite možnosti
Znižano do -20%
Rožmarin v prahu
Rožmarin v prahu od blizu
Rožmarin v prahu

Rožmarin je aromatična zimzelena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja. Ima močan, prodoren in privlačen vonj. Njegov okus rahlo smolnat s priokusom muškatnega oreščka, evkaliptusa in kafre. Prilega se k mesu, ribam, gobam, krompirju, zelenjavi z izrazitim okusom, mehkim sirom in perutnini. Njegova aroma se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjem, origanom, peteršiljem, šetrajem, timijanom in meto.

2,00 3,00  Izberite možnosti
Šetraj - narezan
Šetraj - narezan od blizu
Šetraj – narezan

Šetraj je sredozemska rastlina, ki se je v Evropi dolgo – dokler niso spoznali eksotičnih začimb – prištevala med najbolj aromatična kuhinjska zelišča. Ima zeliščni vonj in rahlo poprast okus, ki spominja na timijan. Dobro se poda k stročnicam (fižol, leča), zeleni zelenjavi, pečeni teletini, svinjini, perutnini, zajčjemu mesu, omakam, nadevom, marinadam in ribam, zelju, rdeči pesi, krompirju … Lepo se dopolnjuje z baziliko, česnom, meto, origanom, peteršiljem, rožmarinom, timijanom in lovorjem.

2,50 3,10  Izberite možnosti
Sumac - mleti
Sumac - mleti od blizu
Sumac – mleti

Sumac je zanimiva začimba, ki prihaja Bližnjega vzhoda in je v tamkajšnji kuhinji nepogrešljiva. Uporablja se prav povsod: za pripravo marinad, prelivov, suhih rubov, prelivov. Zaradi okusa in čudovite temno rdeče barve se ga pogosto uporablja tudi kot zadnji dodatek k hrani, tik preden jo serviramo.

3,10 4,00  Izberite možnosti
Timijan v prahu
Timijan v prahu od blizu
Timijan v prahu

Timijan ali po domače materina dušica je začimba, katere prvotna domovina so sredozemske dežele. Je zelo cenjena rastlina v skoraj vseh zahodnjaških deželah, poznajo in uporabljajo pa jo tudi na Bližnjem vzhodu. Timijan ima svoj značilni sveži vonj in okus, ki ima rahel priokus po meti in klinčkih. Dodajamo ga zelenjavnim juham, marinadam za svinjino in divjačino, nadevom, perutnini in zelenjavi, ki jo pripravimo na različne načine. Okus se dobro dopolnjuje z baziliko, česnom, čiliji, lovorjem, klinčki, majaronom, muškatnim oreščkom, origanom, paprikami, peteršiljem, pimentom rožmarinom in šetrajem.

2,50 3,50  Izberite možnosti
Turški origano
Turški origano od blizu
Turški origano

Ko govorimo o turškem ali grškem origanu, gre pravzaprav za isto vrsto rastline. Njegov okus je manj oster in blažji od večine drugih vrst origana. Uporablja se pri pripravi Grških in Italijanskih jedi – nepogrešljiv je pri pripravi paradižnikovih omak, mesno-zelenjavnih jedi pa tudi rib. Čudovito se prepleta z baziliko, majaronom in rožmarinom.

2,50 2,80  Izberite možnosti
Vrtna zelišča brez soli
Vrtna zelišča brez soli od blizu
Vrtna zelišča – brez soli

Vrtna zelišča so začimbna mešanica raznovrstnih grobo sesekljanih zelišč. Nabor številnih zelišč, ki po navadi rastejo na našem vrtu, je pri pripravi solat nepogrešljiv. Lahko jih preprosto vmešamo v solato ali pa jih dodamo solatnim prelivom in omakam. Z njimi lahko začinimo tudi vloženo zelenjavo.

Sestavine: listi peteršilja, čebula, por, korenje, koren peteršilja, koren zelene, listi zelene, koper, česen, luštrek, kosmiči rdeče paprike, drobnjak.

2,60 2,80  Izberite možnosti
Zeleni curry v prahu
Zeleni curry v prahu od blizu
Zeleni curry v prahu

Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Zeleni curry je ime dobil zaradi svoje barve. Je eden najpopularnejših in najbolj pikantnih curryev na Tajskem.

Sestavine zelenega currya: zelena paprika, čili, mango, kokos, česen, čebula, špinača, ingver, limonina trava, koriander, kardamom, gorčica, kumina, grško seno, cimet, kurkuma, muškatni orešček, kumina, rožmarin, koromač.

Ta začimbna mešanica je brez umetnih barvil, umetnih arom ali dodatkov.

3,70 5,20  Izberite možnosti