
0
0,00 €Prikazovanje 1–28 od 42 rezultatov
Kurkuma sodi v družino ingverjevk in ima zanjo značilno odebeljeno podzemno koreniko. Izvira iz južne Azije, kjer jo zelo cenijo in uporabljajo v najrazličnejše namene. Posušena korenika ima zapleten, bogat vonj, ki je mešanica vonja po lesu, agrumih in ingverju. Okus je zmerno pikanten, topel, grenak in delno muškaten. Uporabljajo se pri pripravi večine indijskih zelenjavnih jedi, prilega pa se tudi mesu, leči, ribam in rižu. Dobro se dopolnjuje tudi z drugimi začimbami na primer s česnom, čiliji, ingverjem, komarčkom, koriandrovimi listi in semeni, kumino, curryjevimi listi, papriko in poprom.
Garam masala v dobesednem pomenu pomeni topla mešanica. Tovrstno ime je dobila zaradi svojega toplega okusa, ki ga sestavljajo raznovrstne začimbe. Zasledimo jo v večini Indijskih receptov. Uporabimo jo lahko pri pravi najrazličnejših jedi: mesa, rib, školjk, pri juhah ali pa enolončnicah.
Sestavine: koriander, kumin, črni poper, cimet, kardamom, komarček, klinčki, lovor
Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Madras curry izvira iz Bengalskega polotoka in ima saden ter rahlo pikanten okus. Velja za najbolj “klasično” obliko currya.
Sestavine Madras currya: kurkuma, koriander, gorčična moka, moka čičerike, poper, grško seno, česen, morska sol, zelena koren, zelena semena, cimet, čili, kumin.
Ta začimbna mešanica je brez umetnih barvil, umetnih arom ali dodatkov.
Mešanica aglio & peperoncino je – tako po svojem okusu, kot tudi obliki – edinstvena. Njena vrednost leži v prepletajočem se okusu sestavin. Bazilika in origano poskrbita za očarljivo-nežen okus, česen in čili pa mešanici dodata pravi »bum« za brbončice. Te okuse harmonično zaključijo še paprika, čebula in peteršilj.
Uporaba: najrazličnejše testenine in omake, zelenjava, meso, ribe.
Sestavine: česen, čili, paprika, čebula, bazilika, origano, peteršilj
Bazilika je eno najpomembnejših kuhinjskih zelišč. Hrano osveži in obogati s sladkobno aromo. Odlično se prilega paradižniku in mocareli, piščancu, ribam, solatam, gobam, olivam in picam. Je nepogrešljiva pri pripravi solatnih prelivov in omak za testenine. Bazilika se dobro dopolnjuje z origanom, timijanom, peteršiljem, česnom, drobnjakom, rožmarinom, poprom in različnimi metami.
Sumac je zanimiva začimba, ki prihaja Bližnjega vzhoda in je v tamkajšnji kuhinji nepogrešljiva. Uporablja se prav povsod: za pripravo marinad, prelivov, suhih rubov, prelivov. Zaradi okusa in čudovite temno rdeče barve se ga pogosto uporablja tudi kot zadnji dodatek k hrani, tik preden jo serviramo.
Zvezdasti janež ali janeževa zvezda, sad zimzelenega drevesa, je nedvomno ena najlepših začimb. Najpogosteje jo uporabljajo na Kitajskem in v Vietnamu. Ima poseben sladko pikanten okus. Kadar ga vohamo, oddaja topel vonj, podoben pravemu janežu, ki ima pridih sladkega korena. Je nepogrešljiva začimba v orientalski kuhinji. Dobro se poda svinjini, racam, ribam, morskim sadežem, bučam, poru, korenasti zelenjavi … Okus se dobro prepleta še z začimbami, kot so čili, česen, cimet, ingver, komarčkova in koriandrova semena in limetina lupina.
Chili con carne ali po slovensko čili z mesom je priljubljena mehiška enolončnica, ki je znana po celem svetu. Je izvrstna izbira, saj lahko z njo svojim obrokom dodamo prijeten okus mehiške kuhinje.
Mešanica začimb vsebuje: chipotle morita čili, mehiški origano, ancho grande čili, jalapeno čili, new mexico red čili, kumin, semena zelene, lovorjev list in česen.
Karibska mešanica začimb je v prvi vrsti namenjena pripravi rib, školjk, rakcev, kozic, škampov in jastoga. Zaradi zanimivega okusa jo lahko dodajamo tudi drugim jedem na primer mesu (piščanec, puran, svinjina), zelenjavnim jedem, testeninam in rižu.
Sestavine: morska sol, česen, čebula, paprika, sladka paprika, čili, kumin, brazilski poper, beli poper.
Ta mešanica začimb je brez dodatkov, konzervansov in umetnih barvil.
Peteršilj prvotno izvira iz južne Evrope, dandanes pa uspeva na področjih, ki imajo zmerno podnebje. Ima zelo čist in osvežujoč okus, zato je eno izmed nepogrešljivih zelišč za kuharje zahodnega sveta. Uporablja se za pripravo omak, solat, nadevov, krompirjevih jedi, morskih jedi … Dobro se ujema z baziliko, česnom, čiliji, majaronom, rožmarinom, poprom, origanom, meto in drobnjakom.
Kardamom je izredno dišavna začimba. Njegov okus je limonasto cvetličen z grenko-sladkim priokusom. Dodamo ga raznoraznim prazničnim sladicam in pudingom, mesnim kroglicam, pogosto pa ga dodamo različnim vzhodnjaškim jedem. Dobro se ujame tudi s hruškami, pomarančami, jabolki, ter z začimbami kot so cimet, ingver, klinčki, kumina, poper in čili.
Ko govorimo o maroški in tunizijski kulinariki preprosto ne moremo mimo harisse. Gre za aromatično mešanico, katero lahko dodajamo v juhe, tažine, različne jedi iz riža, kuskus … Glavna sestavina harissa mešanice je čili, ki poskrbi za žgečkljiv okus in vonj. Vsebuje še koriander, kumin, česen, papriko in sol.
Sestavine: čiliji, koriander, kumin, česen, paprika, sol
Dimljene tradicionalne morske soli imajo široko paleto uporabe in bodo popestrile ter izboljšale okuse tistih jedi, ki bi jim radi dodali aromo žara oziroma dima.
Primerne so za enolončnice, raznovrstne jedi z žara, praženo meso in zelenjavo, divjačino, krompir, riž, jedi iz jajc ter za pripravo gob. Odlično se podajo tudi BBQ omakam, marinadam, solatnim prelivom in zeliščnemu maslu.
Naše dimljene soli so 100% naravne, nerafinirane in nejodirane. Na voljo sta dve soli dimljeni na hrastu ali jablani. Ter tri soli dimljene na hrastu z dodanim okusom limone, refoška ali temnega piva (Stout). Opis vsakega okusa posebej lahko najdete spodaj.
Soli so ojačevalci okusa in so primerne za finiširanje, zato jih dodajamo na koncu priprave jedi.
Uporabljena je izključno slovenska tradicionalna morska sol.
Limonski poper je ena bolj osvežujočih začimb. Nevsakdanja mešanica limone, belega popra in kurkume popestri raznovrstne jedi na primer jedi s perutnino, teletino, pomake in zelenjavne enolončnice. Poživljajoč okus limone in popra pa najbolj zablesti in očara v solati.
Sestavine: beli poper, limonina lupina, kurkuma, naravna aroma limone, citronska kislina, dekstroza.
Poper je v kuhinjah po vsem svetu nenadomestljiv, zato ni čudno, da se ga je prijelo ime »kralj začimb«. Mešanico poprov sestavljajo zeleni poper, beli poper, črni poper in rdeči poper. Sveže zmleta pisana mešanica jedem doda veličasten okus, saj poper med kuhanjem poudari okuse drugih začimb, hkrati pa dobro ohrani tudi svojega. Prilega se večini jedi, dobro pa se dopolnjuje z baziliko, česnom, timijanom, peteršiljem, rožmarinom, ingverjem, cimetom, kardamomom, kurkumo, koriandrom …
Limonska trava je poznana pod imenom citronela in izvira iz jugovzhodne Azije. Njen okus je osvežujoč, nekoliko limonast, začuti pa se tudi poprast priokus. Prilega se govedini, piščančjemu mesu, rezancem, ribam in morskim sadežem, svinjini ter večini zelenjave.
Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Svetlo rdeča eksotična mešanica je priljubljena vok začimba.
Sestavine Chiang Mai currya: Ancho čili, paprika, kumin, božja rutica, koriander, česen, origano, ingver, kurkuma, cimet, muškatov cvet, čičerika, paprika, zelena, koromač, anata, morska sol, piment, riževa moka, klinčki, hibiskus.
Ta začimbna mešanica je brez umetnih barvil, umetnih arom ali dodatkov.
Muškatni oreščki so jedrca iz semen zimzelenega muškatovca. Njihov okus je zelo aromatičen, osvežujoč, topel in na neki način grenko-sladek. V kuhinji lahko muškatni orešček uporabljamo pri pripravi tako pikantnih in sladkih jedi. Izvrstno se prilega k piščančjemu mesu, jagnjetini, teletini, ovčetini, ribam in morskim sadežem, sirom in sirovim jedem, čebuli, krompirju, jajcem … Dobro se dopolnjuje s poprom, kardamomom, muškatnim cvetom, timijanom, klinčki in ingverjem.
Komarček ali florentinski komarček je sredozemska rastlina. Poznali naj bi ga že Egipčani, po Evropi pa so ga razširili Rimljani. Odlično se poda k zelenjavi, mesu, v juhe, rižote, razne salse in omake, solate ter v tople in hladne napitke. Njegov okus se odlično obnese tudi v kombinaciji s cimetom, kumino, meto, limonino lupinico, meliso, peteršiljem in timijanom.
Drobnjak sodi v družino lukov, zato sta tudi njegov nežni okus in vonj podobna okusu in vonju čebule. Prilega se jajčnim jedem, krompirju, solatam, zelenjavi. Dobro se dopolnjuje z baziliko, peteršiljem, paprikami, pehtranom, koriandrom, koprom in kromačem.
Koriander je ena najbolj uporabljenih rastlin, saj jo lahko uporabljamo kot zelišče in kot začimbo. V azijski in arabski kuhinji ga uporabljajo pri pripravi skoraj vse hrane, pogosto pa ga uporabljajo tudi evropski kuharji. Korander listi imajo topel, mil, rahlo sladek okus, ki se zelo dobro prepleta s številnimi okusi. Dobro se ujema s čiliji, česnom, ingverjem, klinčki, muškatnim cvetom in muškatnim oreščkom, pimentom in kumino. Uporabljamo ga pri pripravi različnih vrst mesa, rib, zelenjave, krompirja, gob in agrumov.
Komarček ali florentinski komarček je sredozemska rastlina. Poznali naj bi ga že Egipčani, po Evropi pa so ga razširili Rimljani. Odlično se poda k zelenjavi, mesu, v juhe, rižote, razne salse in omake, solate ter v tople in hladne napitke. Njegov okus se odlično obnese tudi v kombinaciji s cimetom, kumino, meto, meliso, peteršiljem in timijanom.
Na svetu obstaja zelo veliko različic currya. Zeleni curry je ime dobil zaradi svoje barve. Je eden najpopularnejših in najbolj pikantnih curryev na Tajskem.
Sestavine zelenega currya: zelena paprika, čili, mango, kokos, česen, čebula, špinača, ingver, limonina trava, koriander, kardamom, gorčica, kumin, grško seno, cimet, kurkuma, muškatni orešček, kumina, rožmarin, koromač.
Mehiški origano je drugačen origano, kot smo ga vajeni pri nas. Rastlina je pravzaprav sorodnejša pravi citronki kot pa origanu. Ima podobno, a bolj izrazito aromo. Zelo se poda k mesu ali ribam na žaru, juham, enolončnicam, salsam ter ostalim omakam s paradižnikovo osnovo. Okus se dobro prepleta s čiliji, kumino in papriko.
Curry liste pridobivamo z nizkega tropskega drevesa, ki naravno uspeva v Indiji, ob vznožjih Himalaje, na severu Tajske in na Šrilanki. Ko so sveži, so izredno aromatični. Vonjamo lahko rahlo pikanten vonj, ki ima pridih po agrumih. Po okusu so topi, limonasti in na koncu pa nekoliko grenki. Suhi listi imajo milejšo aromo, zato moramo pri kuhi dodati nekaj listov več, kot pa če bi pri roki imeli sveže. Prilegajo se leči, ribam, rižu, morskim sadežem, kokosu in večini zelenjave.
Šetraj je sredozemska rastlina, ki se je v Evropi dolgo – dokler niso spoznali eksotičnih začimb – prištevala med najbolj aromatična kuhinjska zelišča. Ima zeliščni vonj in rahlo poprast okus, ki spominja na timijan. Dobro se poda k stročnicam (fižol, leča), zeleni zelenjavi, pečeni teletini, svinjini, perutnini, zajčjemu mesu, omakam, nadevom, marinadam in ribam, zelju, rdeči pesi, krompirju … Lepo se dopolnjuje z baziliko, česnom, meto, origanom, peteršiljem, rožmarinom, timijanom in lovorjem.
Si želite, da bi na vašem krožniku zadišale okusne ribe iz žara? Mešanica BBQ: zlata ribica bo taki želji z veseljem ugodila. Sestavljena je iz raznolikih začimb, ki skupaj brez težav izvedejo čarovnijo in ravno prav začinijo ribje meso. Mešanici je dodana še zelo majhna količina čilija, ki v ustih poskrbi za pravi »bum«. Začinjanje rib ni bilo še nikoli tako enostavno …
Sestavine: sladka paprika, koriander, gorčica, čiliji, morska sol, čebula, česen, paradižnik v prahu, črni poper, cimet, kurkuma, grško seno, zelena.
Jakost: 1/6 (250 – 20.000 SHU)
Timurski poper je znan tudi pod imenom timur ali pa sečuanski poper. Ne smemo ga zamenjati s poprom, saj ima popolnoma drugačen okus, pa tudi rastlina na kateri raste, spada v drugo družino. Ob okušanju se v ustih zgodi prava senzacija: najprej občutimo ščemenje, nato pa se v ustih razvije okus po agrumih.
Vaša košarica je trenutno prazna. Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. |
Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij
Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljšo nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljnjo uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.