Beli poper - celi
Beli poper - celi od blizu
Beli poper – celi

Beli poper je plod rastline, ki se imenuje poprovec. Od črnega popra se razlikuje po tem, da pridelovalci pustijo jagode, da popolnoma dozorijo in jih nato nekaj dni namakajo in olupijo. Jagode belega popra so tako malo manjše in imajo bolj enostavno in zemeljsko – a kljub temu pekočo aromo. Zaradi svoje nevtralne barve se pogosto uporablja pri pripravi svetlih jedi (kremne omake, pire krompir, juhe) ali pa pri pripravi vseh ostalih jedi, k katerim se poper poda.

4,40 9,90  Izberite možnosti
Dimljena paprika
Dimljena paprika od blizu
Dimljena paprika v prahu (pekoča)

Pekoča dimljena paprika izvira iz Španije. Je posušena in dimljena, nato pa zmleta v prah. Po okusu je paprika podobna chipotlu, saj ima prekajen okus in nizko jakost. Potresemo jo lahko po pečenemu krompirčku, dodamo v mesne kroglice, golaž … Zelo dobro se jo lahko uporabi tudi pri pripravi namazov, pomak in prelivov.

2,60 3,70  Izberite možnosti
Znižano do -19%
Dimljena sladka paprika – mleta
Dimljena sladka paprika - mleta (od blizu)
Dimljena sladka paprika – mleta

Dimljena sladka paprika je nepogrešljiva pri pripravi golaža, pasulja in enolončnic. S svojim sladkim, milim in rahlo dimljenim okusom popestri tud pečen krompirček in številne druge jedi.

1,70 2,50  Izberite možnosti
Drobnjak narezan
Drobnjak narezan od blizu
Drobnjak – narezan

Drobnjak sodi v družino lukov, zato sta tudi njegov nežni okus in vonj podobna okusu in vonju čebule. Prilega se jajčnim jedem, krompirju, solatam, zelenjavi. Dobro se dopolnjuje z baziliko, peteršiljem, paprikami, pehtranom, koriandrom, koprom in kromačem.

2,60 2,70  Izberite možnosti
Koriander listi - drobljeni
Koriander listi - drobljeni od blizu
Koriander listi – drobljeni

Koriander je ena najbolj uporabljenih rastlin, saj jo lahko uporabljamo kot zelišče in kot začimbo. V azijski in arabski kuhinji ga uporabljajo pri pripravi skoraj vse hrane, pogosto pa ga uporabljajo tudi evropski kuharji. Korander listi imajo topel, mil, rahlo sladek okus, ki se zelo dobro prepleta s številnimi okusi. Dobro se ujema s čiliji, česnom, ingverjem, klinčki, muškatnim cvetom in muškatnim oreščkom, pimentom in kumino. Uporabljamo ga pri pripravi različnih vrst mesa, rib, zelenjave, krompirja, gob in agrumov.

2,20 2,60  Izberite možnosti
Kurkuma v prahu
Kurkuma v prahu od blizu
Kurkuma v prahu

Kurkuma sodi v družino ingverjevk in ima zanjo značilno odebeljeno podzemno koreniko. Izvira iz južne Azije, kjer jo zelo cenijo in uporabljajo v najrazličnejše namene. Posušena korenika ima zapleten, bogat vonj, ki je mešanica vonja po lesu, agrumih in ingverju. Okus je zmerno pikanten, topel, grenak in delno muškaten. Uporabljajo se pri pripravi večine indijskih zelenjavnih jedi, prilega pa se tudi mesu, leči, ribam in rižu. Dobro se dopolnjuje tudi z drugimi začimbami na primer s česnom, čiliji, ingverjem, komarčkom, koriandrovimi listi in semeni, kumino, curryjevimi listi, papriko in poprom.

2,00 3,00  Izberite možnosti
Luštrek - drobljen
Luštrek - drobljen od blizu
Luštrek – drobljen

Luštrek so uporabljali že v stari Grčiji in Rimu. Je aromatično zelišče, ki je po vonju in okusu precej podobno zeleni. Luštrek lahko dodamo skoraj vsaki jedi. Ker ima, sploh svež, precej močan vonj in okus, ga je treba uporabljati previdno. Dodajamo ga lahko enolončnicam, juham, dušenim mesnim in zelenjavnim jedem ter jedem iz morskih sadežev. Potresemo ga lahko tudi po solati ali pa ga dodamo v nadeve in omake. Njegov okus se dobro dopolnjuje z brinom, drobnjakom, peteršiljem, čiliji, koprom, kumino, česnom, origanom, lovorjem in timijanom.

2,60 2,90  Izberite možnosti
Majaron - drobljen
Majaron - drobljen od blizu
Majaron – drobljen

Majaron je trajnica, ki je doma v Sredozemlju. Tako po videzu, kot tudi po vonju in okusu je zelo podoben origanu. Aroma je za odtenek milejša in bolj sladka, poleg tega pa v njej ni čutiti blagih pekočih podtonov, ki jih lahko zaznamo pri origanu. Dobro se poda k zelenjavi, gobam, morski hrani, sirom in različnim omakam – sploh tistim, s paradižnikovo osnovo. Njegov okus se dobro dopolnjuje z drobnjakom, peteršiljem in timijanom.

2,00 2,70  Izberite možnosti
Znižano do -27%
Muškatni orešček v prahu
Muškatni orešček v prahu od blizu
Muškatni orešček v prahu

Muškatni oreščki so jedrca iz semen zimzelenega muškatovca. Njihov okus je zelo aromatičen, osvežujoč, topel in na neki način grenko-sladek. V kuhinji lahko muškatni orešček uporabljamo pri pripravi tako pikantnih in sladkih jedi. Izvrstno se prilega k piščančjemu mesu, jagnjetini, teletini, ovčetini, ribam in morskim sadežem, sirom in sirovim jedem, čebuli, krompirju, jajcem … Dobro se dopolnjuje s poprom, kardamomom, muškatnim cvetom, timijanom, klinčki in ingverjem.

3,20 4,40  Izberite možnosti
Rožmarin - narezan
Rožmarin - narezan od blizu
Rožmarin – narezan

Rožmarin je aromatična zimzelena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja. Ima močan, prodoren in privlačen vonj. Njegov okus rahlo smolnat s priokusom muškatnega oreščka, evkaliptusa in kafre. Prilega se k mesu, ribam, gobam, krompirju, zelenjavi z izrazitim okusom, mehkim sirom in perutnini. Njegova aroma se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjem, origanom, peteršiljem, šetrajem, timijanom in meto.

2,00 3,00  Izberite možnosti
Rožmarin v prahu
Rožmarin v prahu od blizu
Rožmarin v prahu

Rožmarin je aromatična zimzelena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja. Ima močan, prodoren in privlačen vonj. Njegov okus rahlo smolnat s priokusom muškatnega oreščka, evkaliptusa in kafre. Prilega se k mesu, ribam, gobam, krompirju, zelenjavi z izrazitim okusom, mehkim sirom in perutnini. Njegova aroma se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjem, origanom, peteršiljem, šetrajem, timijanom in meto.

2,00 3,00  Izberite možnosti
Šetraj - narezan
Šetraj - narezan od blizu
Šetraj – narezan

Šetraj je sredozemska rastlina, ki se je v Evropi dolgo – dokler niso spoznali eksotičnih začimb – prištevala med najbolj aromatična kuhinjska zelišča. Ima zeliščni vonj in rahlo poprast okus, ki spominja na timijan. Dobro se poda k stročnicam (fižol, leča), zeleni zelenjavi, pečeni teletini, svinjini, perutnini, zajčjemu mesu, omakam, nadevom, marinadam in ribam, zelju, rdeči pesi, krompirju … Lepo se dopolnjuje z baziliko, česnom, meto, origanom, peteršiljem, rožmarinom, timijanom in lovorjem.

2,00 2,60  Izberite možnosti
Timurski poper - celi
Timurski poper - celi (od blizu)
Timurski poper – celi

Timurski poper je znan tudi pod imenom timur ali pa sečuanski poper. Ne smemo ga zamenjati s poprom, saj ima popolnoma drugačen okus, pa tudi rastlina na kateri raste, spada v drugo družino. Ob okušanju se v ustih zgodi prava senzacija: najprej občutimo ščemenje, nato pa se v ustih razvije okus po agrumih.

3,60 4,50  Izberite možnosti