Ocvrte mesne kroglice

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe
Deli s prijatelji

Mesne kroglice – domiselna in zabavna oblika mletega mesa, ki je okusna in enostavna za uživanje. Katere dodatke boste izbrali za vaše mesne kroglice, je povsem vaša izbira. Priporočamo vam samo, da se ne držite vedno samo klasike. Uporabite različne kombinacije začimb in kroglice včasih tudi napolnite s polnilom. Polnite lahko s kocko sira, kosom zelenjave, mogoče z drugo vrsto mesa… Mesne kroglice pa so lahko tudi polnilo. Ocvrite jih in jih naknadno skrijte v ovoj krompirjevega testa in spet ocvrite, ali skuhajte kot cmoke, kroglice lahko panirate… Možnosti so neskončne. Danes bomo za vas pripravili ocvrte mesne kroglice z našim izborom začimb. Vam pa prepustimo odločitev, ali boste pojedli takšne ali pa jih boste nadgradili z ovojem ali polnilom.

Ocvrte mesne kroglice

Kaj potrebujete za pripravo ocvrtih mesnih kroglic
  • višji lonec za cvrtje
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • lopatko z luknjicami za pobiranje kroglic iz olja
  • mrežico za odcejanje kroglic
  • papirnate brisače
  • posodo za mešanje mesne mase
Sestavine ki jih potrebujete za izdelavo mesnih kroglic
Začimbe za mesne kroglice lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Kurkuma Česen Poper Peteršilj Drobnjak Sol Dodaj vse v košarico
Postopek izdelave ocvrtih mesnih kroglic
  1. Paket mletega mešanega mesa stresite v večjo posodo in ga z vilicami dobro “razdrobite”, da bo čim manj skepljenih delov mesa. Mesu dodajte samo ščep soli. Začimbe, ki so naštete med sestavinami, dodajte po svojem okusu oziroma od 1/4 do 1/2 kavne žličke posamezne začimbe.
  2. Dobro premešajte, vendar to storite z vilicami, da bo meso rahlo in ne skepljeno. Tako bodo tudi kroglice bolj rahle. Ko so začimbe dobro in enakomerno vmešane v mleto meso, dodajte še riban parmezan. Priprava mesnih kroglicGrana padano je dobra vrsta parmezana – včasih namreč lahko naletimo na kake bolj aromatične vrste, ki nekako ne sedejo v naše nosnice. Tudi riban parmezan dobro vmešate v začinjeno meso, seveda z vilicami.
  3. Ko je meso dobro premešano, se lotite oblikovanja kroglic. Če boste delali kroglice, premera nekako 2,5 centimetra, jih boste iz pripravljene mase dobili okoli 21. Kos mešanice primete med dlani in z nežnimi a vseeno čvrstimi krožnimi gibi oblikujete kompaktno kroglico. Oblikovane mesne kroglice
  4. Ko imate kroglice narejene jih previdno polagajte v vroče olje. Če je olje dovolj vroče, preverite z ročajem kuhalnice. Ko pomočite ročaj kuhalnice v olje, mora okoli njega zacvrčati in pojaviti se morajo drobni mehurčki.
  5. Mesne kroglice cvrete do zlato rjave obarvanosti, to je pri velikosti 2,5 premera, nekako 10 minut. Kroglice med cvrtjem rahlo premešate, da se res enakomerno ocvrejo.Olja za cvrtje mora biti vedno toliko, da kroglice plavajo in da se ne dotikajo dna. V ta namen, raje vzemite manjšo ampak višjo posodo. Tako boste porabili manj olja, četudi boste naenkrat lahko cvrli manj kroglic.
  6. Ocvrte kroglice iz vročega olja previdno vzemite s penovko – lopatko, zajemalko z luknjicami in jih najprej položite na mrežico, da se dobro odcedijo, šele kasneje jih zložite na papirnato brisačo. Tako kroglice ne bodo preveč prepojene z oljem.

 

Dodatni nasveti
  • Količino uporabljenih začimb določite po svojem okusu.
  • Kurkumo vedno uporabljajte v kombinaciji s črnim poprom, saj v tej kombinaciji kurkuma razvije najboljše učinke.
  • Mleto meso, ki ga uporabite je lahko mešano, goveje, perutninsko…

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji