Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Zelišča in dišavnice

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zelisca in disavnice
Že v osnovni šoli nas učijo, da so bili naši predniki najprej nabiralci in lovci. Iz tega ter starih zapisov (dokazi o prvi uporabi zelišč izhajajo iz babilonskih glinastih plošč, ki so stare približno 5000 let) lahko sklepamo, da so že praljudje spoznavali učinkovanje in lastnosti določenih zelišč. Tako lahko brez dvoma rečemo, da je poznavanje zelišč staro skoraj toliko, kot je staro človeštvo. Dandanes si sodobne kulinarike brez uporabe zelišč ne moremo predstavljati, saj svojo aromo popestrijo in izboljšajo številne jedi. Poleg tega imajo pogosto tudi dekorativno funkcijo - z njimi hrano velikokrat okrašujemo, da postane bolj privlačna na pogled. Zaradi njihovih zdravilnih lastnosti, se jih pogosto uporablja tudi za blaženje številnih zdravstvenih težav in nego našega telesa (npr. kozmetični izdelki).
Kaj pa sploh so zelišča in kaj dišavnice?
Zelišča na vrtu Z besedo zelišča se navadno označuje vse tiste zelene listnate rastline, pri katerih uživamo sveže ali posušene liste in zelene dele rastline. Gre za rastline, ki navadno spadajo v skupino rastlin, ki nimajo lesnatega stebla. Najbolj jim ustreza zmerno podnebje (na primer Italija in Francija). Z besedo dišavnice pa označujemo zelišča, ki lepo dišijo (npr. peteršilj, meta, melisa, luštrek ...). Privlačnost zelišč in začimb zagotovo izvira iz njihovega prijetnega vonja, ki pa, za razliko od drugih rastlin, izvira iz listja in ne iz cvetov. Mnoga zelišča kopičijo dišavne snovi v posebnih žlezah na listih. Ko se listov dotaknemo, ko jih strese veter ali pa ko je ozračje zelo vroče, se žleze z eteričnimi olji odprejo in v okolje sprostijo prijeten dišeč vonj. Zelišča imajo navadno bolj blago aromo, kot jo imajo začimbe. Poleg tega za zelišča velja, da je moč večine suhih zelišč približno dvakrat večja od moči enake količine svežih zelišč. Med najbolj priljubljena kuhinjska zelišča zagotovo sodijo: - drobnjak, - peteršilj, - timijan, - pehtran, - meta, - žajbelj. Zelišča razlikujemo tudi glede na njihovo rastno obliko: - enoletna zelišča Gre za rastline, ki v istem letu vzkalijo, cvetijo, semenijo in propadejo. To pomeni, da jih moramo vsako pomlad znova posejati. Sem sodijo npr. bazilika, majaron, šetraj in koriander. - dvoletna: Sem spadajo rastline, katerih rastni cikel od kalitve do semenitve traja dve leti. Zimo preživijo, če jih ustrezno zaščitimo. Primer: peteršilj. - trajna zelišča: V to skupino sodijo zelišča, ki zimo preživijo. Sem spadajo npr. meta, timijan in žajbelj. Veliko veselja ob kuharskih podvigih! ;) Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno