Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Vanilja v prahu-kje jo kupiti in cena

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
vanilja v prahu-kje jo kupiti in cena

Vsi poznamo vaniljo… Sodi v družino orhidej in je ovijalka, katere plodovi na prvi pogled spominjajo na fižol. S pravo obdelavo se te plodovi spremenijo v nepogrešljivo in dragoceno kulinarično surovino.

Ste vedeli: Beseda “vanilla” izhaja iz španščine in v dobesednem prevodu pomeni strok. Najbolj poznane in kultivirane so tri vrste vanilje. Vsaka vrsta uspeva na svojem področju: Burbonska vanilja oziroma Madagaskarska vanilja - vanilla planifolia ali vanilla fragrans, Tahiti vanilja oziroma vanilla tahitensis ter zahodno-indijska vanilja (vanilla pompona).

Uporabljamo lahko cele stroke, iz njih pa lahko naredimo tudi vaniljo v prahu.

Cena vanilije


Vanilja
ob žafranu in kardamomu sodi med najdražje in najbolj cenjene začimbe. Marsikdo se sprašuje, zakaj je temu tako. Prvi razlog je zagotovo dejstvo, da je vanilja težka za kultiviranje. Ključna težava pri proizvodnji vanilje je njeno opraševanje. Njeni opraševalci so bili dolga leta le posebna vrsta čebel in kolibri. V začetku 19. stoletja je botanik Morren ugotovil, da je cvetove mogoče ročno oprašiti. Od takrat naprej se je razvijal postopek ročnega opraševanja. Toda – po nekaterih zgodovinskih virih naj bi vaniljo ročno opraševali že Azteki!

Dandanes »človeški opraševalci« ta postopek izvajajo s posebnimi bambusovimi palčkami. Lahko si predstavljate, da je postopek precej zahteven, saj mora ta »človeški opraševalec« najti vse cvetove, ki se pogosto skrivajo tudi na višini nekaj metrov. Cveti samo en dan v letu, dodatna oteževalna okoliščina pa je tudi to, da se cvetove da oploditi le v jutranjih urah.

Podatki, koliko cvetov lahko človek opraši na dan, se razlikujejo. Načeloma pa se ta številka vrti okrog 1000 – 1500 cvetov dnevno oziroma okrog 200 cvetov na uro. Stroki nato zorijo različno dolgo – nekje med petimi in devetimi meseci. Za "kulinariko" je ta rastlina »uporabna« približno 10 – 12 let, nato pa se nekako izrodi in potrebno je posaditi nove rastline. Pridelovalci nato zelene stroke oberejo ter jih obdelajo, saj sveže obrani stroki sploh nimajo »pravega« vonja vanilje.

Za to je potreben postopek, ki ga imenujejo fermentacija. Rumenozelene stroke za precej kratek čas namočijo v vrelo vodo, nato pa jih približno dva tedna sušijo na soncu. Vsak večer jih pospravijo na toplo. Temu sušenju sledi še daljše naravno sušenje, v dobro prezračenih prostorih. Tekom procesa sušenja stroki vanilje izgubijo skoraj 80 % svoje prvotne teže, a pridobijo svoj značilen vonj.

Zadnji postopek je seveda še sortiranje po velikosti, vezava v snope in prodaja. Končni produkt: stroki vanilje. Iz njih se nato naredi vanilja v prahu. Proizvodnja vanilje je tako že zgolj iz vidik kultivacije precej stresen posel. Poleg tega pa se na oddaljenih koncih sveta pogosto dogajajo tudi kraje vaniljinih plodov.

Lahko si predstavljate, da lahko nekomu, ki rastlini posveti toliko časa in pozornosti, kraja precej zagreni življenje. Posledica kraj so tudi (pre)zgodnje obiranje vanilje, kar pa plodu zmanjša kakovost.

Poleg tega pa na samo proizvodnjo vplivajo tudi vremenske razmere.Klimatske spremembe močno vplivajo na vreme, pa tudi ekstremne vremenske okoliščine so na žalost vse pogostejše ... Če ste še vedno radovedni in bi radi izvedeli kaj več o vanilji, potem pokukajte sem.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,79 €
Skupaj:
7,11 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno