Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Steak na žaru

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
za dober steak moramo imeti dobro meso pomembno pa je da znamo dober konec mesa tudi pripraviti

Za dober steak moramo imeti dobro meso, pomembno pa je, da znamo dober konec mesa tudi pripraviti.

Če pripravljamo steak na žaru, le-to, da meso izberemo pri lokalnem mesarju in v trgovini, ni dovolj. Najprej je potrebno preveriti vzrejo goveda. Pomembno je, da je  izbrana prava pasma, za kvaliteten kos pa je še bolj pomembna pravilna vzreja. 

1. Pasma in vzreja

Angus velja za eno izmed kvalitetnih vrst govedine. V resnici gre za črno govedo Škotskega izvora. Podnebna prilagodljivost je poskrbela, da se je razvoj pasme črnega goveda razširil tudi v konce Evrope, kar omogoča, da lahko angus govedino jemo tudi pri nas. 

Simental je pasma krave, ki jo brez težave označimo kot "tradicionalno". Le kdo ne pozna belo-rjavega goveda, ki se pase na skoraj vsakem travniku Slovenije? Njeno meso je manj mesnato, a je prava energijska bomba.

Šarole je prilagodljivo francosko govedo. Načeloma se najraje prehranjuje na pašniku, dobro pa se znajde tudi pri intenzivnem hranjenju. Meso pasme šarole ne bo mastno, saj žival ni nagnjena k premaščenosti.

Limuzin je elegantno, prav tako francosko govedo, ki ni nagnjeno k premaščenosti. Tako je meso primerno za tiste, ki jih maščoba v zrezkih moti oz. si le-tega privoščijo pogosteje.

Wagyu, izraz pomeni japonsko govedo, ki je nagnjeno k premaščenosti. Že sam pogled na meso nam daje vedeti, da gre za drugačno neobičajno vrsto mesa. Deli se na več različnih vrst, glede na pokrajino izvora. Najbolj poznano je meso Kobe.

Govori se, da naj bi govedo Kobe masirali in napajali s pivom, da bi tako dobili točno takšno meso kot si ga želijo. Mit ali resnica, presodite sami.

2. Zorjenje

Na okus vpliva tudi zorjenje. No, bolj na. Poznamo mokro zorjenje, ki v osnovi pomeni, da izbrano meso vakumsko zapakiramo in ga za dva, ampak največ tri tedne postavimo v hladilnik. Mokro zorjenje načeloma zmehča meso, prav tako pa spodbuja razkroj, zato z zorjenjem ne pretiravjte. Sledi mu suho zorjenje, ki za razliko od mokrega poleg mehčanja poskrbi tudi za razvoj okusa. V tem primeru velja pravilo: Dlje kot je zorjeno, boljšega okusa je. Vseeno pa je pri tem potrebno upoštevati, da življenska doba suho zorjenega mesa po treh mesecih sunkovito upada.

3. Vrste mesa primerne za peko na žaru

Kako pa torej pripraviti steak na žaru? Najprimernejše meso za žar je meso reber, hrbtnega dela ali ledij. Predvsem pri peki steakov je pomembno, da je rešetka žara dobro segreta.

Prav tako je pomembno, da je steak pred uporabo ogret na sobno temperaturo, saj tako hladen ohladi že segreto ponev. Za peko steaka naj bo maščobe malo ali skoraj nič.

Če je pred vami kvaliteten kos mesa, bosta sol in poper kot začimbi popolnoma zadostovali.

Pečeni steaki naj v aluminijasti foliji po peki odležijo. To omogoča da meso ponovno vsrka sokove in ostane sočno.

4. Stopnje pečenosti

Govedina je meso, ki se lahko užije tudi ne popolnoma pečeno. Predvsem pri pripravi steaka ali mesne polpete, se vedno pogosteje postavlja vprašanje: vam meso pripravimo rare, medium, well done?Kaj pa to sploh pomeni? "Rare je skoraj surovo meso temno rdeče barve, na otip se še malo upira. Peka zrezka na "medium rare" zahteva kar nekaj spretnosti, dve tretjini preseka morata biti rdečkasto obarvani, sok mora biti rožnate barve, na otip pa meso nekoliko mehko in prožno. "Well done" pa je sivorjavo obarvano meso, sredina lahko prikazuje rožnate sledi, na otip je mehko in prožno.

Kako dolgo pečemo steak pa je odvisno od tega, kako pečeno meso nam je všeč. Meso je sočnejše in okusnejše, če je manj pečeno. Nasvet, kako ga pripraviti v marinadi, najdete tukaj.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno