Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki

Paradižnikova omaka je ključna sestavina številnih jedi, kot so testenine, pice, lazanje in še mnoge druge. Za pripravo ne potrebujemo veliko sestavin in časa, hranimo pa jo lahko več mesecev. Najboljša paradižnikova omaka je gotovo tista, ki jo pripravimo iz zelo zrelih domačih paradižnikov.
Paradižnikova omaka se lahko uporablja tako topla kot hladna. Najpogosteje jo dodajamo toplim jedem, kot so testenine, tortilje, pice, mesne, ribje, morske in zelenjavne jedi. Hladna pa se odlično poda kot omaka (t.i. dip) ali dodatek jedem z žara.
Priprava paradižnikove omake je preprosta, vendar lahko s svojim osebnim pristopom omaki dodate svoj pečat. Najbolj osnovna različica vsebuje zgolj paradižnik, visokokakovostno olivno olje, sol in baziliko. Za močnejši in bolj bogat okus pa lahko eksperimentirate z dodatki, kot so različne začimbe in zelišča, kapre, zelene ali črne olive, jušna osnova, fileji sardele, drobno naribana ali sesekljana zelenjava, kot sta zelena, čebula, korenček in česen, možnosti je veliko.
Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko svojo paradižnikovo omako še izboljšate:
Izberite prave paradižnike
Kakovost paradižnikov je osnovna sestavina okusne paradižnikove omake. Namesto da bi uporabili konzervirane paradižnike, raje izberite sveže, sočne paradižnike. Najboljši so tisti, ki so zreli in polni okusa, kot na primer San Marzano ali Roma paradižniki.
Pravilno pripravite paradižnike
Da bi dobili največ okusa iz paradižnikov, jih pravilno pripravite. Najprej jih operite in odstranite peclje. Nato jih zarežite na dnu s križem in jih za nekaj sekund potopite v vrelo vodo. Po tem jih prenesite v ledeno vodo, da jih ohladite, in enostavno olupite. Ta postopek bo omaki dodal svežino in odstranil grenkobo.
Uporabite začimbe
Začimbe, kot so bazilika, origano, timijan in rožmarin, bodo omaki dodale bogatejši okus. Poigrajte se z okusi in ustvarite prav posebnega.
Dodajte vino
Vino, bodisi belo ali rdeče, ima moč, da obogati skoraj vsako omako, saj s svojo prepoznavno aromo in okusom pogosto postane ključna sestavina številnih jedi. Ko gre za izboljšanje paradižnikove omake, je uporaba suhega vina (približno deciliter) odlična izbira. Pri tem pa je pomembno upoštevati, da je priporočljivo omako kuhati še vsaj 20-30 minut po dodatku vina. Na ta način se vino povre, in vsi okusi se temeljito premešajo, kar doprinese k izjemno okusni omaki.
Praženje čebule in česna
Omako lahko obogatite tudi tako, da na nekaj žlicah oljčnega olja počasi prepražite sesekljano čebulo in česen, dokler ne postaneta mehka in dišeča. To bo omaki dodalo bogat okus in aromo.
Dolgotrajno kuhanje
Paradižnikova omaka postane še okusnejša, če jo kuhamo počasi in dolgo. Kuhanje omogoča, da se okusi dobro premešajo in da se omaka zgosti. Priporočljivo je, da omako kuhamo vsaj eno uro, če pa imate več časa, jo lahko kuhamo še dlje. Pazite, da občasno premešate, da se omaka ne prismodi.
Dodajte nekaj sladkosti
Malo sladkosti, kot je žlička sladkorja ali medu, lahko omaki doda rahlo sladek kontrast in uravnoteži kislost paradižnikov.
Pravilna količina soli
Dodajte sol po okusu, vendar pazite, da ne pretiravate. Sol lahko poudari okuse, vendar preveč soli lahko pokvari omako.
Dodatki za boljšo teksturo
Za dodatno teksturo lahko v omako dodate narezane olive, kapre ali sveže zeliščne liste. To bo omaki dodalo ne le okus, temveč tudi hrustljavo teksturo.
S temi nasveti lahko ustvarite okusno paradižnikovo omako, ki bo vaše jedi dvignila na povsem novo raven. Ne pozabite, da je ključ do odlične paradižnikove omake potrpežljivost in uporaba visokokakovostnih sestavin.
Kaj skuhati? Preverite naše recepte s paradižnikovo omako:
GOVEJI ZREZKI V PARADIŽNIKOVI OMAKI
PIKANTNA PARADIŽNIKOVA OMAKA
|
|
Čebulo, kumarico in kapre sesekljate.
Česen strite, skuto in maslo dobro zmešate skupaj, lahko z mešalnikom.
V ponvi segrejte olje ali maslo in popražite zrezke z obeh strani.
Zrezke nato zložite ob strani v ponvi in dodajte na tenke rezine narezano čebulo.
Malo jo podušite. Dodajte žlico moke in jo vmešajte k čebuli.
Vse sestavine enostavno zmiksate v enotno zmes.
Če boste za pripravo uporabili jogurt, potem lahko dodate še 1- 2 žlici mleka, da bo struktura smoothija bolj tekoča.
Čičeriko odcedite in splaknite pod vodo.
Vse sestavine s pomočjo kuhinjskega roboto zmiksajte v gladko zmes, pri čemer vsaj enkrat postrgajte stranice posode kuhinjskega robota.
Piščanca začinite z ščepcem soli vsaj eno uro ali največ en dan pred kuhanjem.
Školjke in klapavice pripravite na pari; V srednje veliki ponvi zavrite 1,5 skodelice vode (ali mešanico vode in suhega belega vina), dodajte školjke in klapavice ter znižajte temperaturo na srednjo jakost. Parite, dokler se školjke in klapavice ne odprejo, približno 2 do 6 minut.
Odprte školjke in klapavice stresite v skledo, zaprte pa zavrzite.
Piščančjo juho zmešajte s 4 skodelicami vode in jo pustite ob strani.
Veliko in plitvo ponev za paello postavite na plinski gorilnik.
V ponev dodajte piščanca in ga pecite, dokler se ne zapeče z vseh strani, približno 15 minut.
Ko je piščanec res dobro zapečen v ponev dodajte stročji fižol in papriko ter občasno premešajte, da sestavine rahlo porjavijo.
Kuhajte 20 minut, po potrebi pa vmes zmanjšajte temperaturo.
Poskusite tekočino in jo po okusu dosolite.
Sedaj v ponev dodajte še školjke, klapavice, kozice in ponovno zavrite. Dodajte riž in premešajte, da se enakomerno porazdeli.
Pozor! Po tej točki paelle ne mešajte več.
Zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 10 do 15 minut, dokler se tekočina ne vpije, riž pa postane al dente. Če riž ob robovih nima hrustljave skorjice, povečajte temperaturo in kuhajte 1 do 2 minuti dlje, pri čemer pazite, da se riž ne zažge.
Odstranite z ognja in pustite počivati 5 do 10 minut pod folijo ali čisto krpo. Okrasite s peteršiljem in limoninimi rezinami ter postrezite jed toplo, naravnost iz ponve.
300 g tofuja nadrobite na majhne koščke, tako da bo izgledal kot skuta. Ko je to opravljeno, mu dodajte jogurt, limonin sok in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte.
Pecite ga v prej ogreti pečici na 200°C približno 50 minut. Ko je burek pečen ugasnite pečico in ga pošpricajte s kapljicami vode. Potisnite ga nazaj v pečico za 3-5 minut. Nato ga vzemite iz pečice in pustite, da se vsaj malo ohladi.
K temu bureku izjemno dobro paše sojin jogurt, ki ga uporabite tudi med samo pripravo. Verjetno bi se dobro obnesel tudi ovseni jogurt ali pa celo kokosov, odvisno od vašega okusa. Ker je ta burek malo masten in ne vsebuje nasičenih maščob iz živalskih prehranskih izdelkov, je tako primeren tudi za marsikatero dieto.
Pripravimo sestavine, olupimo čebulo in jih narežemo na centimeterske rezine (zunanjo lupino jim odstranimo).
Narezane obročke namočimo v ledeno mrzlo vodo.
Vse sestavine dobro ročno premešamo in poskrbimo da naše pivsko testo ni preveč tekoče. Gostota mora biti podobna masi za šmorn.
Zdaj ko je pivsko testo pripravljeno, lahko čebulne obročke, ki so se namakali v hladni vodi odcedite in prenesete na kuhinjsko krpo.
V drugo skledo pripravite 100 g moke (v kolikor menite da potrebujete več/manj moke, si jo prilagodite) in vsako rezino čebule dodobra obložite z moko.
Vsak krompir operite in otrebite.
Česen in čebulo nasekljajte. Špinačo po potrebi operite.
Začinite s soljo, črnim poprom, sladko papriko, timijanom in čilijem. Pomešajte in dolijte sojino smetano. Spet pomešajte in pustite na nizkem ognju, da se pokuha in da odvečna voda izhlapi.
V tem času bo tudi krompir že pečen. Pečen krompir vzemite iz pečice in ga pustite kakšno minuto ali dve, da se folija malo ohladi.
Čebulo olupimo in prerežemo čez polovico.
Ko sta krompir in leča kuhana, po potrebi še dosolimo juho in zakuhamo zakuho.
Vlivance, kot že ime pove, počasi vlivamo v juho, ki rahlo vre. Žličnike pa z eno žličko zajamemo in s pomočjo druge, spustimo v juho.
Če vam krompir ni ostal od prejšnjega dne, tako kot nam, potem najprej skuhajte neolupljen krompir.
Naribajte si parmezan in slanino natrgajte na manjše kose.
Kuhan krompir olupite in narežite na rezine, kot to lahko naredila za krompirjevo solato.
Okrogel pekač pokrijte s peki papirjem ali pa pekač premažete z maščobo.
V skledo damo moko, sol in začimbe.
Dolijemo rastlinski napitek in temeljito premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka jajčevca. Napolnili boste približno dva velika pekača.
Rumenjake penasto umešajte in jim dodajte kislo smetano, sol, šetraj in ajvar.
Pečen biskvit prekrijte z drugim peki papirjem in ga takoj previdno zrolajte v rolo in pustite da se ohladi.
Vse sestavine, razen slanine, zmešate v posodi. Zmešate jih lahko z vilicami ali pa z dlanmi.
Dobljeno zmes preložite na peki papir in oblikujete štruco, poljubne oblike.
Najprej penasto umešajte jajci, sladkor in maslo, nato dodajte med.
Najprej pripravite nadev tako, da rastlinsko smetano in rum zavrete v manjši posodi za kuhanje. Tekočino segrevajte na srednje ali nižji temperaturi, da se smetana ne prismodi na dno posode.
Pa se lotimo testa.
Vse suhe sestavine dobro premešate
Ko dobite kompaktno zmes, pustite testo počivati na toplem 20 min. Pokrijete ga lahko s kuhinjsko krpo.
Za konec pa pripravimo še premaz.
Ker želimo, da potica med pečenjem dobi lepo rjavo barvo, jo premažete s premazom iz smetane, kateri ste dodali sladkor in vanilin sladkor in dobro premešali.
Najprej z lupilnikom olupimo krompir in ga naribamo v posodo, posolimo po občutku in napolnimo vodo. Krompir pustimo stati pol ure.
V manjšo posodico damo dve žlici gorčice, dve žlici medu in balzamični kis ter to dobro premešamo.
Svinjski kare v veliki posodi dobro nasolimo in popopramo ter nanj polijemo marinado. Posodo dobro zapremo, damo v hladilnik in jo vzamemo iz hladilnika eno uro pred peko.
Vzhajano testo razvaljajte na velikost velikega pekača. Razvaljano testo zložite ( 2 X prepognite), da ga boste lažje prenesli na pekač, pokrit s peki papirjem.
Skuhate proseno kašo z dodatkom zelenjavne osnove, po navodilih na embalaži in jo ohladite. Papriko operite in narežite na drobne koščke. Ravno tako česen in šink.
Potresemo z moko in dobro premešamo, da ni ostankov grudic.
V kozici segrejemo približno 2 dl mleka.
Postopek priprave je zelo preprost. Jabolčni sok vlijemo v manjši lonec ter dodamo vse začimbe, med in pomarančne olupke. Vse skupaj kuhamo na visoki temperaturi dokler se napitek ne ogreje, nato pa temperaturo zmanjšamo na srednjo ter kuhamo 5-10 min, da dobimo čimveč okusa iz aromatičnih sestavin, med kuhanjem nekajkrat pomešamo z žlico. Napitek ne sme zavreti.
Pečeno sadno lazanjo prekucnite na servirni krožnik in jo skoraj popolnoma ohladite. Mlačna je najboljša. Razrežite jo na porcije in postrezite s kepico stepene sladke smetane.
Pekač prekrijte z aluminijasto folijo in ga položite v ogreto pečico, na 200 stopinj Celzija. Najprej lazanjo pecite 10 minut, nato jo na par mestih prebodite, da se med peko testo ne bo dvigovalo. Vsega skupaj jo pecite 30 minut, pokrito z aluminijasto folijo. Nato folijo odstranite in lazanjo pecite še 15 minut, ravno tako na 200 stopinj Celzija. Ko bo lazanja (po 45 minutah v pečici) pečena, jo pustite na sobni temperaturi še 10 minut, da se procesi peke malo umirijo.
Tako, nadevi so pripravljeni. Sedaj je na vrsti polnjenje tortilj.
Vsako tortiljo na tenko pomažite s kislo smetano in potresite z malo sira.
Tortiljo po eni strani pomažete z malo kisle smetane in potresete z ribanim sirom.
Pečenko pečemo od 50 do 60 minut na 200 stopinj Celzija, da po vrhu postane lepo zlato rjava. Med peko jo vsaj dvakrat prelijemo s tekočino,ki se je nabrala v pekaču.
Ponev odstavite z vročine, vročo čokolado pa precedite (čez cedilo) in postrezite. Po želji po vrhu nadevajte stepeno kokosovo ali rastlinsko smetano.
Ko želimo pripravit kremno polento, polovico vode zamenjamo z mlekom.
Olupite in na drobno narežite čebulo, jo potresite z začimbno mešanico Magic Mushroom in jo popražite. Popraženo čebulo zalijte z vročo vodo in vanjo postopoma, med mešanjem, dodajajte koruzni zdrob. Kuhano polento postrezite kot prilogo ali kot samostojno jed s skledo sezonske solate. Če želite izdatnejši okus po gobah, lahko med praženjem čebule, dodate še kakšno svežo ali sušeno gobo po svojem okusu.
Koruzni zdrob skuhamo v soljeni mešanici mleka in vode. Tekočini pred kuhanjem dodamo kurkumo, mleti črni poper in ščep curry začimbne mešanice po želji. Kuhani polenti dodamo maslo, tunino in koruzo v zrnu.
Dobro premešamo in postrežemo s karamelizirano čebulo. Karamelizirano čebulo dodamo lahko tudi preko kremne polente z začimbami. Za pripravo karamelizirane čebule, narežemo čebulo na drobne trakove jo rahlo posolimo, delno popražimo na maslu in dodamo še ščep sladkorja ali žličko medu in nadaljujemo s praženjem, dokler čebula ne postane prijetno zlato rjavo obarvana. Dodamo parmezan po želji.
Če ste ljubitelj pikantnih okusov, potem skuhajte tole polento.
Na olju popražite čebulo in drobne koščke piščanca, potresenega z začimbno mešanico Aglio & Peperoncino. Dobro prepraženega piščanca zalijte z vročo vodo in počasi vmešajte koruzni zdrob. Mešajte na zmernem ognju, da se zgosti. Postrezite s skledo priljubljene solate.
Moko, sol in kvas stresemo v posodo in z metlico (ali žlico) dobro premešamo. V sredi naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo polovico vode. Začnemo mešati z vilicami ali z roko (ki jo boste prej ali slej uporabili) in ko zmanjka tekočine, dolijemo še preostanek.
Nadaljujemo mešanje z vilicami, dokler ni testo pretrdo in preveč gumijasto, da bi nadaljevali. Zavihajte rokave in testo dobro pregnetite z roko. Majhna skrivnost je v tem, da gnetete 20 minut. Po prvih parih minutah dodajte še olje, nato pa preprosto gnetite testo naslednjih vsaj 15 minut.
Testo že v posodi lahko malo pomečkate, nato pa ga preložite na pomokano površino in rahlo pregnetite. Oblikujte okrogel hlebček in ga z ostrim nožem razrežite po dolgem in počez, da dobite 4 enako velike dele. Te dele oblikujte v majhne okrogle hlebčke in jih pustite počivati nekaj minut. Za tem enega za drugim na pomokani površini razvaljajte ali pa z rokami raztegnite v podlogo za pico. Testa ne bo pretežko prestaviti v namaščeno ponev (ali na pekač, obložen s papirjem za peko). Vsekakor pa to naredite preden nanj položite ostale nadeve. V ponvi ga lahko dokončno oblikujete v lep krog.
Ko je to storjeno, na testo nanesite sloj mezge, sira (moj najljubši je Violife z okusom mozzarele), nato pa pustite domišljiji prosto pot in se poigrajte z okusi.
Ko je vaša pica v ponvi (bodite pozorni, da ste jo prej namastili z olivnim oljem), jo pristavite na srednji plin. Bolje je, da je plin malo manj kot srednje močen, kot pa da je premočen. Ponev pokrijte s pokrovko in pecite 7 minut, nato pa pokrovko rahlo odkrijte in pecite še naslednje 3 minute. Bodite pazljivi, da se pica ne zažge od spodaj. Vedeli boste, da je pica pečena, ko bodo sestavine na njej povrevale, ko bo sir stopljen in bodo robovi hrustljavi.
Pečene začinjene perutničke damo iz pečice in serviramo s svežo solato in pečenim krompirčkom.
Vse sestavine združite v mešalniku in blendajte dokler ne dobite gladke zmesi. Po vrhu posujte nekaj cimeta in uživajte!
Juho vlijemo v krožnike ali manjše posodice in na vrhu posujemo z bučnimi semeni. Zagotovo vam bo začinjena bučna juha pričarala prijetno vzdušje in vas hkrati ogrela v hladnih dneh.
Najprej olupimo strok česna ter ga zdrobimo v manjšo posodico.
Meso narežemo na trakove in ga položimo na rukolo, vse skupaj nato polijemo z omako in ob straneh dodamo še popečen toast iz toasterja.
Mešanico pustimo, da se kuha na majhnem ognju, vse dokler se meso ne zmehča, in tako je naš piščanec s curryjem in jogurtom pripravljen za serviranje.
Ko je prosena kaša kuhana, jo odstavimo in po želji po vrhu posujemo še cimet. Seveda pa je kombinacij ogromno, zelo rada pa tej kombinaciji tudi dodam še suhe brusnice, ki dajo proseni kaši še dodatno sladkobo.
Zavrite vodo in ji dodajte začimbe ter brusnični sok. Dobro premešajte ter pustite stati 15-20 minut. Ko se ohladi, dodajte pomarančni in limonin sok ter popijte.
Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi – šele nato ga stresite iz pekača.
Na palačinke lahko namažete karkoli vam srce poželi, od marmelad do čokoladnih namazov, polijete jih lahko s sirupom, dodate jim lahko sadje in jogurt, jeste pa jih lahko tudi same, saj so dobre tudi brez dodatkov.
Mešajte jabolčni kis, vodo, cimet, morsko sol in med, dokler se sestavine dobro ne združijo. Vmešajte chia semena in pustite stati 10 minut. Pred pitjem znova premešajte.
Nasekljajte datlje. Srednje veliko ponev segrejte na nizki temperaturi in dodate maslo ghee. Ko se stopi, dodajte opran nekuhan riž. Riž mešajte od 2 do 5 minut, dokler ne zadiši po sladkem in se prepoji z maslom ghee.
Kuhajte, dokler se riž ne zmehča (približno dvajset minut). Postrezite, ko je jed še topla. Poleg se izvrstno prileže tudi brusnična marmelada.
Čili bo v nepredušni posodi v hladilniku zdržal do 4 dni ali v zamrzovalniku do 3 mesece.