Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Koliko časa se pečejo rebrca v pečici?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
koliko casa se pecejo rebrca v pecici

Rebra so priljubljena mesna jed, ki se vedno pogosteje pojavlja na krožnikih povsod po svetu. Ne glede na to, ali gre za kakšno vrsto rebr se odločimo, bo končni rezultat s pravilno pripravo postregel z mehkim in aromatičnim mesom, ki kar samo odpade od kosti. Najpogosteje rebra pogosto pečemo na žaru ali jih "smokamo", s so lahko enako okusna tudi, če jih pripravimo v pečici.

1. Kako pripravimo rebra v pečici?

Prvi korak, ki ga moramo narediti, ko pripravljamo rebra v pečici, je pravilna izbira vrste reber. Poznamo tri glavne vrste reber: "babyribs", "backribs" in klasična goveja rebra. Babyribs so manjša in mehkejša, medtem ko so backribs bolj mesnata in imajo več maščobe. Goveja rebra so večja ter imajo več mesa in kosti kot svinjska rebra.

Ko izberemo vrsto reber, ki jih želimo pripraviti, jih je treba pravilno pripraviti. Pri tem moramo odstraniti membrano na hrbtni strani reber, ker lahko po med peko postane trda in žvečljiva. To storimo tako, da z ostrim nožem sprostimo membrano na enem koncu reber in jo nato odstranimo s papirnato brisačo. Če nam odstranjevanje predstavlja težave, jo lahko primemo tudi s kleščami in enostavno odtrgamo.

2. Kako pravilno začinimo rebra in jih pripravimo na peko v pečici?

Izbran kos rebr je pred vam, čas je, da jih primerno začinimo. Začimb za rebra je veliko, zato izberemo tisto, ki je nam najljubša. Pripravili smo nekaj idej in nasvetov, da bo odločitev lažja.

Mešanica suhih začimb. Gre za mešanico zelišč, začimb in drugih sestavin, ki jih vtremo v meso in mu tako dodamo okus. Mešanica suhih začimb in zelišč, so rjavi sladkor, paprika, česen v prahu, čebula v prahu, sol in črni poper. Suho mešanico začimb lahko prilagodimo tudi z dodajanjem drugih sestavin, kot so kumina, čili v prahu, kajenski poper ali gorčica v prahu.

Omaka za žar. Omaka za žar je klasična začimba za rebrca. Uporabimo lahko omako za žar, ki smo jo kupili v trgovini, ali pa jo pripravimo sami. Domačo omako ustvari kombinacija kečapa, rjavega sladkorja, worcestershire omake, kisa in začimb, kot so česen v prahu, čebula v prahu in črni poper. Omako na rebrca nanesemo med zadnjimi minutami pečenja, da dobitmo karameliziran, lepljiv premaz.

Gorčica. Gorčico lahko uporabimo kot osnovo pri mešanici suhih začimb ali pa kot marinado za rebra. Rebrca preprosto premažemo z gorčico in jim nato dodamo še svojo najljubšo suho mešanico ali začimbe. Gorčica bo pomagala začimbam, da se bodo prijele na meso, poleg tega pa jim bo dodala pikanten okus.

Rebra lahko začinimo tudi s sadjem. Če nam bolj ustreza sladek okus reber, lahko poskusimo z začimbami na osnovi sadja. Zmešamo rjavi sladkor, papriko, cimet in muškatni orešček ter jih vtremo v rebra. Mešanici začimb lahko dodamo tudi sadno kašo, kot sta jabolko ali breskev, in tako ustvarimo sadno glazuro za rebrca.

Ne glede na to, za katero začimbno mešanico in način se odločamo, ne pozabimo, da je izbira začimb za rebra stvar osebnih preferenc.  Bolj kot eksperimentiramo z različnimi kombinacijami, prej bomo našli okuse, ki nam najbolj ustrezajo.

3. Koliko časa se pečejo rebrca v pečici?

Čas peke reber v pečici se lahko razlikuje glede na več različnih dejavnikov. Na čas peke lahko vplivata dva najpomembnejša dejavnika: velikost reber in temperatura pečice. Pripravili smo nekaj splošnih nasvetov in trikov za peko reber v pečici:

  • Če se odločimo za uporabo "spare ribs", jih bomo morali peči nekoliko dlje kot navadna rebrca, saj so običajno večja in bolj mesnata.
  • V osnovi rebra pečemo med 2 do 2,5 ure. Med peko preverimo, kako se rebra pečejo in s tem preprečimo, da bi se izsušila ali prepekla. Če so rebrca videti suha, lahko v folijo dodamo več tekočine.
  • Za še boljši okus lahko rebra mariniramo čez noč, preden jih začinimo in spečemo.
  • Če želimo, da so rebra še bolj mehka, jih lahko zavijemo v folijo in jih 3 do 4 ure pečemo pri nekoliko nižji temperaturi približno 135 °C.
  • Če želimo doseči dimljen okus brez uporabe žara, lahko v začimbno mešanico ali v tekočino v foliji dodamo še malo tekočega dima.
  • Če nimamo veliko časa, lahko rebrca pečemo pri višji temperaturi približno 175 °C in ji pečemo krajši čas, med 1 do 1,5 ure. A, če se odločimo za to vrsto peke, moramo vedeti, da meso morda ne bo tako mehko, kot bi bilo pri daljši in počasnejši peki.
  • Pred peko rebra tesno zavijemo v folijo. To bo pomagalo zadržati vlago in preprečilo, da bi se meso izsušilo. V folijo lahko dodamo tudi kanček jabolčnega soka, piva ali druge tekočine, da bodo rebra ostala vlažna.

Ko so rebra pečena, je pomembno, da jih pustimo še nekaj minut počivati, preden jih narežemo in postrežemo. Tako se bodo sokovi ponovno razporedili, meso pa bo tako še bolj mehko.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,27 €
Skupaj:
11,43 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno