Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kako skuhati popolne testenine?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
vsak misli da so testenine jed ki jo pripravimo hitro in enostavno skoraj ga ni tistega ki ne bi bil preprican da zna skuhati popolne testenine

Vsak misli, da so testenine jed, ki jo pripravimo hitro in enostavno. Skoraj ga ni tistega, ki ne bi bil prepričan, da zna skuhati popolne testenine.

Testenine z omako Carbonara. Špageti z mesnimi kroglicami. Makaroni in sir. Solata iz testenin. To je le nekaj slavnih testeninskih jedi. Testenine so tako preprosta sestavina, ki se dobro ujema s skoraj vsemi začimbami, okusi ali beljakovinami. Možnosti je toliko; ni čudno, da se toliko jedi začne s testeninami.


Toda glede na to, da so testenine pripravljene le iz jajc, moke in včasih vode, zna biti kuhanje prava umetnost. Začne se lahko že s prilagoditvijo količine soli. Lahko je dodate preveč ali premalo. Priprava se običajno začne tako, zavrete vodo in vanjo vržete testenine, ne da bi pri tem razmišljate. A z nekaj preprostimi nasveti, lahko vaše domače jedi s testeninami v kratkem dosežejo nivo vrhunskih restavracij.

1. Izberite ustrezno posodo.


Testenine lahko skuhamo v skoraj vsaki posodi. Naj bo to majhen ali veliki lonec⁠ – izbira je odvisna od tega, kakšno količino testenin pripravljate. Pravi kuharji pri kuhanju testenin najraje uporabijo zelo globok lonec. Takšna izbira zagotavlja, da se lahko dolgi, tanki rezanci, kot so špageti, takoj popolnoma potopijo v vrelo vodo. A, ne pozabite, več kot je vode, več soli bomo potrebovali.

2. Je potrebno vodo soliti?

Da. Osnovno pravilo pri soljenju vode za kuhanje testenin je: ena žlica soli na 4 litre vode. Če se nam s pripravo mudi, vodo solimo, ko le-ta zavre, saj slana voda za vretje potrebuje več časa. Če sol dodamo že med kuhanjem testenin, jim tako že med kuhanjem dodamo okus. In ne skrbite za natrij. Rezanci absorbirajo okus soli, ne vsebnosti natrija.


3. Voda naj vedno vre.

Čeprav se vam zdi, da lahko testenine dodamo, ko voda še ne vre, a to ne bo držalo. Če testenine dodamo preden voda zavre, s tem tvegamo, da bodo za kosilo kašaste testenine. Zakaj je tako? Škrob na površini testenin se bo takoj začel polniti z vodo. Tako se testenine rehidrirajo in nastane kašasta struktura.


4. Al dente?

Popolno kuhane al dente testenine morajo biti večinoma žvečljive, vendar malo trde in rahlo čvrste v sredini. Če ga al dente makaron prerežemo na polovico, vidimo, da v sredini ni tako hidriran. To pomeni, da je kuhanje končano. Navsezadnje al dente v italijanščini pomeni "na zob". Na večini embalaž s testeninami je zapisan čas kuhanja. Če želimo al dente verzijo, jih iz vode vzamemo dve ali tri minute pred predvidenim časom kuhanja.


Ob popolno kuhane testenine pa priporočamo še bolognese omako, ki jo lahko pripravite z BAM mešanico Sugo & Bolognese.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno