Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki
![](https://zacimbe.si/library/images/bam.png)
Ko omenimo fokačo, te zagotovo popelje v svet kulinaričnih užitkov. Preprosta, a izjemno okusna italijanska jed ima moč, da navduši vse ljubitelje kruha. Njen slaven okus, vsestranskost in enostavnost priprave so razlogi, da je fokača postala priljubljena po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali vse, kar moraš vedeti o fokači – od njenih korenin in osnovnih korakov pri pripravi, do različnih okusov, ki jih lahko preizkusiš.
Izvor fokače
Fokača ima dolgo zgodovino, ki sega vse do starodavnega Rima. Rimljani so že pekli ploščate kruhe, ki so bili predhodniki današnje fokače. Sčasoma se je ta preprost kruh razvijal in spreminjal skozi stoletja, preden je vstopil v sodobno italijansko kuhinjo. Fokača je v bistvu preprosta pita, pripravljena iz moke, olja, vode in soli. Kljub svoji preprostosti ima čudovito sposobnost, da se prilagodi različnim okusom in dodatkom.
Ključni koraki pri pripravi fokače
Izbira moke: Za pripravo fokače je izbira prave moke ključnega pomena. Najboljša je moka za kruh, saj ima visoko vsebnost beljakovin, kar prispeva k boljši strukturi in elastičnosti testa.
Kvas: V tem receptu bomo uporabili suh kvas. Suh kvas je lažji za shranjevanje in enostaven za uporabo. Pred uporabo ga je treba aktivirati v topli vodi s sladkorjem, da se prepričaš, da je še aktiven.
Mešanje in gnetenje testa: Ko so vsi sestavni deli zmešani, je pomembno, da testo dobro gneteš. To omogoča, da se gluten v moki aktivira, kar daje fokači njeno značilno mehkobo in rahlo strukturo.
Vzhajanje: Ko je testo pripravljeno, potrebuje čas, da vzhaja. Vzhajanje omogoča kvasu, da razvije mehurčke, ki prispevajo k zračni strukturi fokače. Testo naj vzhaja na toplem mestu, dokler se ne podvoji v velikosti.
Oblikovanje in priprava za pečenje: Po prvem vzhajanju testo razvaljaj in prenesi na pekač. Pomembno je, da testo preluknjaš z rokami, da preprečiš nastanek večjih zračnih mehurčkov med peko.
Drugo vzhajanje: Ko je testo oblikovano in postavljeno na pekač, naj še enkrat vzhaja. To mu daje dodatno mehkobo in rahlost.
Peka: Fokača se peče v vroči pečici. Med peko lahko dodaš še dodatne sestavine, kot so zelišča, oljke ali sir, da izboljšaš okus.
Recept za pripravo fokače s suhim kvasom
Sestavine:
Navodila:
1. Priprava kvasa: V manjši skodelici zmešaj suh kvas, sladkor in 100 ml tople vode. Pusti stati 5-10 minut, dokler se kvas ne aktivira in začne peniti.
2. Priprava testa: V veliki skledi zmešaj moko in sol. Naredi vdolbino v sredini in vanjo vlij aktivirani kvas, preostalo vodo in oljčno olje. Zmešaj sestavine, dokler se ne začnejo povezovati v testo.
3. Gnetenje: Testo prestavi na pomokan delovni površini in gneti približno 10 minut, dokler ne postane gladko in elastično.
4. Prvo vzhajanje: Testo polož v rahlo naoljeno skledo in pokrij s krpo. Pusti na toplem mestu, da vzhaja približno 1 uro, ali dokler se ne podvoji v velikosti.
5. Oblikovanje fokače: Po prvem vzhajanju testo previdno prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Razvaljaj ga v debelino približno 1-2 cm. S prsti naredi vdolbine po površini testa.
6. Drugo vzhajanje: Pokrij testo in pusti, da vzhaja še 20-30 minut.
7. Peka: Pečico segrej na 220°C. Fokačo prelij z oljčnim oljem in posuj z rožmarinom ter grobo soljo. Pecite v predgreti pečici 20-25 minut, ali dokler ne postane zlato rjava.
Po peki pusti fokačo, da se ohladi na rešetki, preden jo narežeš in postrežeš.
Različne različice fokače
Fokača je zelo prilagodljiva jed, kar pomeni, da lahko eksperimentiraš z različnimi dodatki in okusi.
Fokača je torej ena izmed tistih jedi, ki združuje preprostost in okus. To jo naredi idealno za številne priložnosti – od vsakodnevnega obroka do posebnih prireditev. Ne pozabi, da je fokača zelo prilagodljiva in jo lahko obogatiš z različnimi okusi in dodatki, ki so ti najljubši.
|
|
Manjšo posodo postavite na srednjo temperaturo, do polovice napolnite z vrelo vodo, nad njo pa postavite nepregorno skledo, ki se ne sme dotikati vode v spodnji posodi. | |
Čokolado sesekljajte, dajte v posodo nad vodno kopel in med mešanjem pustite, da se stopi. Medtem ožemite tofu v posodo in ga dajte v napravo za mešanje (blender). Dodajte vse sestavine razen čokolade in dobro zblendajte. V gladko zmes dodajte stopljeno čokolado in znova zblendajte. Maso razporedite v tri kozarčke in uživajte v sladko pikantni svilnati poslastici! |
Vzemite rezila in posodo kuhinjskega robota ter ju za približno 10 minut postavite v hladilnik, da se orodje zelo ohladi. Medtem pripravite liste bazilike, ki jih operite s hladno vodo. Nato jih za 3-4 minute položite v veliko skledo z veliko ledu. | |
Zdaj liste zelo dobro osušite na kuhinjski brisači (pomembno: listi bazilike morajo biti zelo suhi) in jih skupaj s česnom, pinjolami in naribanim parmigianom dajte v kuhinjski robot (ki je zdaj precej hladen). | |
Če boste upoštevali te nasvete, boste dobili zelo zeleno omako pesto. | |
Sestavine nekaj sekund grobo meljemo, nato dodamo sol in na majhne koščke narezan sir Pecorino Fiore Sardo. Vse sestavine mešajte približno 1 minuto. | |
Dodajte ekstra deviško oljčno olje. Mešajte približno 5 minut, da dobite kremasto zeleno omako pesto. Pesto se ne sme segrevati, zato pazite, da delate hitro, pri čemer uporabljajte kuhinjski robot z minimalno hitrostjo in v presledkih, to pomeni, da mešate nekaj sekund, ustavite in znova začnite. | |
Če je pesto pregost, mu pred začinitvijo jedi s testeninami dodajte 1 ali 2 žlici vode za kuhanje; tako boste dobili toplo homogeno mehko omako pesto. | |
Genovski pesto lahko okusite tudi kot predjed, namazan na popečenem kruhu. Slastno! |
Najprej zmeljete semena, potem dodate še kuhano korenje in vse ostale sestavine in dobro zmešate v mešalniku. Če je zmes na oko preredka, se bo nekoliko zgostila še v hladilniku, ko bodo semena vpila nekaj tekočine. |
Gladko vmešate skuto, kislo smetano in bučno olje. | |
Čili sesekljate in ga skupaj s soljo in poprom vmešate v skutno mešanico. | |
Pozor, v semenih čilija se skriva največ ostrine, zato semena lahko odstranite ali pa jih dodate jedi. |
Čebulo, kumarico in kapre sesekljate. |
|
Česen strite, skuto in maslo dobro zmešate skupaj, lahko z mešalnikom. |
|
Dodate še gorčico, kumino, papriko, poper in sol. | |
Vse dobro premešate in dodate še sesekljano čebulo, kumarico in kapre. | |
Spet premešate in postavite v hladilnik za 30 minut. |
Puranje zrezke potresite z zelenjavno osnovo in pomažite z arašidovim maslom. | |
V ponvi segrejte olje ali maslo in popražite zrezke z obeh strani. |
|
Zrezke nato zložite ob strani v ponvi in dodajte na tenke rezine narezano čebulo. |
|
Malo jo podušite. Dodajte žlico moke in jo vmešajte k čebuli. |
|
Poskrbite, da ne bo nobenih vidnih grudic moke. | |
Dolijte vročo vodo in dobro premešajte čebulo. | |
Dodatno potresite še z zelenjavno osnovo. | |
Zrezke ponovno porazdelite po ponvi in kuhajte do zgostitve. | |
Ko bo omaka zgoščena po vašem okusu, jo popoprajte in ji dodajte indijske oreščke, premešajte in pokuhajte še 5 minut. | |
Postrezite s poljubno prilogo. |
Vse sestavine enostavno zmiksate v enotno zmes. |
|
Če boste za pripravo uporabili jogurt, potem lahko dodate še 1- 2 žlici mleka, da bo struktura smoothija bolj tekoča. |
Čičeriko odcedite in splaknite pod vodo. |
|
Vse sestavine s pomočjo kuhinjskega roboto zmiksajte v gladko zmes, pri čemer vsaj enkrat postrgajte stranice posode kuhinjskega robota. |
|
Postrezite skupaj s svežo zelenjavo ali domačim kruhom. |
Piščanca začinite z ščepcem soli vsaj eno uro ali največ en dan pred kuhanjem. |
|
Školjke in klapavice pripravite na pari; V srednje veliki ponvi zavrite 1,5 skodelice vode (ali mešanico vode in suhega belega vina), dodajte školjke in klapavice ter znižajte temperaturo na srednjo jakost. Parite, dokler se školjke in klapavice ne odprejo, približno 2 do 6 minut. |
|
Odprte školjke in klapavice stresite v skledo, zaprte pa zavrzite. |
|
Piščančjo juho zmešajte s 4 skodelicami vode in jo pustite ob strani. |
|
Veliko in plitvo ponev za paello postavite na plinski gorilnik. |
|
Ponev premažite z oljčnim oljem in vanjo dodajte kozice ali škampe. Te pecite, dokler ne postanejo nekoliko bolj rožnate in večinoma kuhane, približno 6 do 8 minut, nato jih odstavite. | |
V ponev dodajte piščanca in ga pecite, dokler se ne zapeče z vseh strani, približno 15 minut. |
|
Ko je piščanec res dobro zapečen v ponev dodajte stročji fižol in papriko ter občasno premešajte, da sestavine rahlo porjavijo. |
|
Dodajte česen in paradižnik ter kuhajte še približno 5 do 10 minut oz. dokler tekočina malenkost ne izhlapi. | |
Dodajte dimljeno papriko, prilijte mešanico juhe in žafran ter vse skupaj dobro premešajte. Segrejte na srednje močan ogenj in zavrite. | |
Kuhajte 20 minut, po potrebi pa vmes zmanjšajte temperaturo. |
|
Poskusite tekočino in jo po okusu dosolite. |
|
Sedaj v ponev dodajte še školjke, klapavice, kozice in ponovno zavrite. Dodajte riž in premešajte, da se enakomerno porazdeli. Pozor! Po tej točki paelle ne mešajte več. |
|
Zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 10 do 15 minut, dokler se tekočina ne vpije, riž pa postane al dente. Če riž ob robovih nima hrustljave skorjice, povečajte temperaturo in kuhajte 1 do 2 minuti dlje, pri čemer pazite, da se riž ne zažge. |
|
Odstranite z ognja in pustite počivati 5 do 10 minut pod folijo ali čisto krpo. Okrasite s peteršiljem in limoninimi rezinami ter postrezite jed toplo, naravnost iz ponve. |
Špinačo očistite, otrebite in operite. Narežite jo na trakove. Če so listi veliki, potem jih nasekljajte na majhne koščke. V primeru, da boste uporabili doma narejeno vlečeno testo, ga pripravite prej, saj mora malo počivati. Medtem ko počiva, pripravite nadev. | |
300 g tofuja nadrobite na majhne koščke, tako da bo izgledal kot skuta. Ko je to opravljeno, mu dodajte jogurt, limonin sok in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte. |
|
Dodajte nasekljano špinačo. Tofujev nadev dobro zmešajte s špinačo, kar boste najlažje naredili tako, da boste uporabili roke. S tem boste špinačne liste še dodatno zmečkali in zmanjšali volumen nadeva (v njem bo manj zraka). | |
Vzemite pekač za pito. Naoljite ga s hladno stiskanim oljem. Nanj položite prvo plast testa, jo naoljite, nanjo položite še eno plast, rahlo naoljite tudi to in na koncu dodajte še eno plast testa. To je vaša osnova. | |
Osnovo obložite s prvo plastjo nadeva. Nadev razdelite na 3 do 4 dele, saj bo burek imel toliko plasti. | |
Na prvo plast nadeva položite list testa. Tega rahlo naoljite z nekaj kapljicami olja in nanj obložite novo plast nadeva. Nanj položite novo plast testa in ga z dlanmi rahlo potisnite navzdol, da se nadev pod njim sesede, saj tako iz nastajajočega bureka iztisnete zrak. Spet ga pokapajte z oljem in pokrijte z nadevom. | |
Nov list testa ponovno položite na nadev in ga z dlanmi potisnite navzdol. Celotno zadevo ponovite še enkrat, na koncu pa burek prekrijte z dvema ali tremi plastmi testa. Vsako plast rahlo pokapajte z oljem, preden položite nanjo novo. Končno plast zopet rahlo naoljite in premažite z žlico sojinega jogurta. | |
Pecite ga v prej ogreti pečici na 200°C približno 50 minut. Ko je burek pečen ugasnite pečico in ga pošpricajte s kapljicami vode. Potisnite ga nazaj v pečico za 3-5 minut. Nato ga vzemite iz pečice in pustite, da se vsaj malo ohladi. |
|
K temu bureku izjemno dobro paše sojin jogurt, ki ga uporabite tudi med samo pripravo. Verjetno bi se dobro obnesel tudi ovseni jogurt ali pa celo kokosov, odvisno od vašega okusa. Ker je ta burek malo masten in ne vsebuje nasičenih maščob iz živalskih prehranskih izdelkov, je tako primeren tudi za marsikatero dieto. |
Pripravimo sestavine, olupimo čebulo in jih narežemo na centimeterske rezine (zunanjo lupino jim odstranimo). |
|
Narezane obročke namočimo v ledeno mrzlo vodo. |
|
Ko se obročki namakajo v hladni vodi, lahko pripravimo pivsko testo. 225 g moke zmešamo skupaj z pecilnim praškom, poprom, soljo in pivom ter dodamo 2 žlici ledene vode. | |
Vse sestavine dobro ročno premešamo in poskrbimo da naše pivsko testo ni preveč tekoče. Gostota mora biti podobna masi za šmorn. |
|
Zdaj ko je pivsko testo pripravljeno, lahko čebulne obročke, ki so se namakali v hladni vodi odcedite in prenesete na kuhinjsko krpo. |
|
V drugo skledo pripravite 100 g moke (v kolikor menite da potrebujete več/manj moke, si jo prilagodite) in vsako rezino čebule dodobra obložite z moko. |
|
Čebulni obročki morajo biti omokano približno tako kot vidite na sliki spodaj. | |
Ko omokate vse rezine, segrejte olje tako da bo pripravljeno za cvrenje. Vsak obroček namakamo posebej in poskrbimo, da je odvečna masa spolzi. | |
Obročke sproti namakamo v pivsko testo in cvremo. Naenkrat cvrite največ 3-4 obročke (odvisno od velikost vaše posode/kozice in velikosti obročkov). Poskbeti morate da kozica ni prenatrpana, saj s tem preprečite nastanek hrustljavosti. | |
Rezine cvrete toliko časa z obeh strani, da postanejo zlato rumene barve. Pri nas smo vsako stran cvrli malo manj kot 2 minuti. | |
Ocvrte rezine odložite najprej na cedilo in šele nato na papirnato brisačo. Poskrbite, da v cedilu obročki ne bodo naloženi en na drugem, saj vlaga vpliva na hrustljavost. | |
Rezine potresite z nekaj soli in postrezite. |
Vsak krompir operite in otrebite. |
|
Nato vsakega posebej zavijte v aluminijasto folijo in pecite v prej ogreti pečici na 200°C nekje 50-60 minut. Če želite, da je krompir bolj mehak, potem ga pustite v pečici dlje časa, v vsakem primeru pa bo po 50 minutah pečen. Medtem pripravite ostalo. | |
Česen in čebulo nasekljajte. Špinačo po potrebi operite. |
|
Stehtajte gobice. Odmerite sojino smetano. | |
V posodi zavrite vodo in jo solite. Dodajte kvinojo in kuhajte 10-15 minut. | |
V ponvi segrejte žlico olivnega olja in na njem popecite čebulo. Ko začne stekleneti in rjaveti, dodajte malo vode, da pokrijete dno, nato pa v ponev stresite gobice. | |
Začinite s soljo, črnim poprom, sladko papriko, timijanom in čilijem. Pomešajte in dolijte sojino smetano. Spet pomešajte in pustite na nizkem ognju, da se pokuha in da odvečna voda izhlapi. |
|
V kozici segrejte še drugo žlico olivnega olja in popecite česen. Pazite, da ga ne zažgete, saj bo v tem primeru zelo grenek. | |
Ko zadiši, mu dodajte malo vode, toliko da z njo pokrijete dno, nato pa v kozico dodajte svežo špinačo. | |
Pomešajte in počakajte nekaj trenutkov, da »pade skupaj«. Nato jo solite, poprajte in dodajte muškatni orešček. | |
V tem času bo tudi krompir že pečen. Pečen krompir vzemite iz pečice in ga pustite kakšno minuto ali dve, da se folija malo ohladi. |
|
Nato folijo odvijte, a je ne odstranite popolnoma. Pazite, ker je v foliji veliko vlage in pare, pazite kako odvijete folijo, saj se lahko hitro opečete, zato bodite previdni. | |
Ko so krompirčki odviti, po dolgem zarežite vanje. Ne želite jih čisto razpoloviti, pač pa jih želite samo odpreti, da jih boste lahko napolnili. Po želji lahko notranjost vsakega rahlo solite s ščepcem drobne soli. | |
Krompirje pustite kar v foliji, ki jo le zavijete navzdol, da iz nje nastane “posodica” ali “krožniček”. | |
Vsak krompir posebej najprej napolnite z dvema čajnima žličkama kvinoje, na katero razporedite eno žlico kremnih gobic, na vrh pa razporedite če nekaj špinače. Postopek ponovite pri vseh šestih krompirjih. |
Čebulo olupimo in prerežemo čez polovico. |
|
Korenje operemo, olupimo in naribamo ali narežemo na majhne koščke. | |
Česen olupimo in nasekljamo. | |
Operemo, olupimo in na koščke narežemo krompir. | |
Kokosovo maslo damo v lonec in ga raztopimo. Dodamo mu curry in čičerikino moko. Premešamo in pustimo par sekund, da zadiši. | |
Kos aluminijaste folije položimo na drugo grelno ploščo in jo vklopimo na maksimum. Preko položimo obe polovici čebule in pustimo nekaj sekund, da se na suho popraži. | |
Biti moramo poleg, da se ne zažge preveč. Nastane naj črn rob na čebuli, zadiši po rahlo prežgani čebuli, takrat ploščo izklopimo in previdno odmaknemo folijo. | |
Čez začinjeno kokosovo maslo zlijemo vročo vodo. Vanjo položimo piščančje bedro in popraženi polovici čebule. Posolimo. Kuhamo 30 minut, ob zmernem vretju. | |
Ko prevre, tekočino precedimo, da se v juhi kasneje ne znajde kak okrušek od piščančje kosti. Ko precedimo, lepo odstranimo tudi vso čebulo. Meso preložimo na krožnik. | |
Čisto, precejeno južno osnovo prelijemo nazaj v lonec in ji dodamo korenje, česen, krompir in čičeriko. Kuhamo 20 minut. | |
Medtem odstranimo kosti iz piščančjega bedra in meso narežemo na manjše koščke. | |
Zamešamo tudi priljubljeno zakuho, jajčne vlivance ali zdrobove žličnike. Za jajčne vlivance, enemu jajcu dodamo žlico moke, sol in dobro premešamo, da ni grudic. Za žličnike, enemu jajcu dodamo zdrob in sol. Več zdroba bomo dodali, bolj trdi in čvrsti bodo žličniki. Dobljena masa naj bo vsekakor vsaj rahlo tekoča, kot med recimo. | |
Ko sta krompir in leča kuhana, po potrebi še dosolimo juho in zakuhamo zakuho. |
|
Vlivance, kot že ime pove, počasi vlivamo v juho, ki rahlo vre. Žličnike pa z eno žličko zajamemo in s pomočjo druge, spustimo v juho. |
|
Zakuha rabi par minut, da se skuha. | |
Gotovi juhi dodamo 2 žlici sladke smetane in seveda koščke piščančjega mesa, ki se je prej kuhalo v njej. |
Če vam krompir ni ostal od prejšnjega dne, tako kot nam, potem najprej skuhajte neolupljen krompir. |
|
Zmešajte rumenjake s skuto, soljo, pšeničnim zdrobom, jogurtom, sesekljanim česnom in začimbami, da se razvijejo okusi. | |
Naribajte si parmezan in slanino natrgajte na manjše kose. |
|
Kuhan krompir olupite in narežite na rezine, kot to lahko naredila za krompirjevo solato. |
|
Okrogel pekač pokrijte s peki papirjem ali pa pekač premažete z maščobo. |
|
Na dno pekača položite sloj rezin krompirja. | |
Preko potresite manjšo količino parmezana. | |
Preko parmezana ponovno položite sloj krompirjevih rezin in ponovno potresite s parmezanom. | |
Iz beljakov naredite čvrst sneg in ga vmešajte v skutno maso. | |
Maso v celoti prelijte preko krompirja in jo enakomerno porazdelite po pekaču. | |
Preko mase položite koščke slanine in potresite s parmezanom. | |
Pekač položite v ogreto pečico in pecite 50 minut na 180 stopinj Celzija. | |
Pečen narastek vzemite iz pečice in ga pustite 2- 3 minute, da se umirijo procesi peke. |
Namastimo pekač velikosti pečice. | |
Operemo in olupimo korenje. Prerežemo ga na dva dela. | |
Očistimo čebulo in jo narežemo na četrtine. | |
V pekač damo kose mesa za golaž, korenje in čebulo. Posolimo. | |
Potresemo s poljubno količino začimb po vašem okusu. | |
Prilijemo olje in vodo. | |
Z rokami dobro premešamo, da bo vsak košček mesa in zelenjave naoljen in začinjen. | |
Pekač v celoti prekrijemo z aluminijasto folijo in robove dobro zatlačimo ob rob pekača. | |
Meso se peče na nižji temperaturi, tj. 2 uri na 150 stopinj Celzija. Če je možno, procesa peke ne prekinjajte in folije ne odstranjujte. Če pa zaradi kakršnegakoli razloga morate, potem poskrbite da folijo skrbno namestite nazaj na svoje mesto, da vlaga ne bo uhajala. | |
Po dveh urah pekač vzemite iz pečice, sestavine na njem dobro premešajte, poskusite kos mesa. | |
Če je zadovoljivo pečen, lahko svojo prilogo dodate kar v pekač. Tako bo priloga posrkala del imenitne omake, ki je nastala ob peki. Naša priloga so bili tokrat zdrobovi žličniki. |
Jajčevce narežemo na kolobarje ali na enakomerno debele kose. | |
Posujemo jih s tremi ščepci soli, jih premešamo in pustimo stati nekaj minut. To bo povzročilo, da se bodo zmehčali in spustili vodo, zaradi česar bodo na koncu bolj okusni. | |
Medtem pripravimo maso za paniranje. | |
V skledo damo moko, sol in začimbe. |
|
Z metlico pomešamo, da se začimbe enakomerno razporedijo med moko. | |
Dolijemo rastlinski napitek in temeljito premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic. |
|
Pripravimo si kuhinjske servete, na katere bomo položili jajčevce, preden jih bomo deli v maso za paniranje. Potrebno je namreč odstraniti odvečno vodo. | |
Vsak kos jajčevca nežno potapkajte s serveto, nato pa ga pomočite v moknato maso za paniranje. | |
Ko je cel kos potopljen v maso ga vzemite iz sklede, pustite da se kak trenutek odceja, nato pa ga denite še v krušne drobtine. | |
Ko je kos ves odet v krušne drobtine, ga položite na papir za peko, ki leži pripravljen na pekaču. | |
Postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka jajčevca. Napolnili boste približno dva velika pekača. |
|
Jajčevce pecite v prej ogreti pečici na 180°C 20 minut, nato jih vzemite ven, rahlo pokapajte z olivnim oljem in pecite še 15-20 minut. | |
Pečeni so, ko so zlato zapečeni. |
Rumenjake penasto umešajte in jim dodajte kislo smetano, sol, šetraj in ajvar. |
|
Posebej zmešajte moko in pecilni prašek in ju postopoma dodajajte v mokro mešanico. | |
Beljake posebej zmešajte v čvrst sneg in ga nato počasi vmešajte v obstoječo mešanico. | |
Pekač pokrijte s peki papirjem in vanj zlijte mešanico za biskvit. Enakomerno jo porazdelite po pekaču. | |
Pecite 15 minut na 180 stopinj Celzija. | |
Pečen biskvit prekrijte z drugim peki papirjem in ga takoj previdno zrolajte v rolo in pustite da se ohladi. |
|
Biskvit nato previdno odvijte in namažite z nadevom. | |
Previdno zavijte v rulado in postavite v hladilnik, za 1 uro, da se nadev strdi. | |
Postrezite in uživajte v prepletajočih se okusih. |
Vse sestavine, razen slanine, zmešate v posodi. Zmešate jih lahko z vilicami ali pa z dlanmi. |
|
Dobljeno zmes preložite na peki papir in oblikujete štruco, poljubne oblike. |
|
Na drug peki papir zložite slanino v obliki mreže. | |
Najprej zložite 4 – 5 (odvisno od velikosti štruce in širine slanine) rezin slanine vodoravno, eno tik pod drugo. | |
Nato, vsako drugo slanino, na začetku rahlo odmaknite in preko ostalih položite nov trak slanine, navpično. Odmaknjene dele slanine položite nazaj. | |
Nadaljujete tako, da odmaknite tiste trakove slanine, ki so prej mirovali. Spet vsako drugo, položite vmes nov trak slanine navpično in položite odmaknjene trakove nazaj. Tako nadaljujte, dokler vam ne zmanjka slanine in dobili boste mrežo iz slanine. | |
Štruco, ki ste jo oblikovali pred tem, sedaj položite na sredino mreže iz slanine. | |
Slanino s pomočjo peki papirja, ob straneh, pritisnite ob štruco. | |
Štruco s pomočjo peki papirja obrnite na namaščen pekač. | |
Robovi slanine naj bodo pod štruco, viden pa naj bo lep mrežni vzorec slanine. | |
Sedaj mesno štruco lahko prestavite v pečico. | |
Pecite 40 minut na 200 stopinj Celzija, brez ventilacije in brez dodane maščobe, saj ima slanina v sebi zadosti maščobe, ki bo poskrbela za pečenko. | |
Pečeno mleto pečenko s slanino vzemite iz pečice in jo pustite par minut, da se sokovi umirijo. Nato jo narežite na rezine in postrezite z poljubno prilogo. |
Najprej penasto umešajte jajci, sladkor in maslo, nato dodajte med. |
|
V moko dodajte sodo bikarbono in začimbe. | |
Moko z dodatki postopoma vmešajte v mokre sestavine. Dobili boste rahlo lepljivo testo. | |
Pustite ga počivati eno uro, da se okusi povežejo. | |
Iz testa nato z rokami oblikujte kroglice velikosti oreha. | |
Polagajte jih na pekač pokrit s peki papirjem. | |
Kroglice naj ne bodo preveč skupaj, ker se bodo med peko razlezle in narasle. | |
Na en pekač, velikosti pečice, položite 16 kroglic- štiri vrste po štiri kroglice. | |
Pecite jih v prej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, 12 minut. | |
Ko jih boste vzeli iz pečice, bodo še malo mehki a naj vas nič ne skrbi. | |
Takoj vroče preložite na rešetko, kjer se bodo popolnoma ohladili. | |
Ohlajene, če jih bo kaj ostalo seveda, pospravite v posodo za piškote. |
Najprej pripravite nadev tako, da rastlinsko smetano in rum zavrete v manjši posodi za kuhanje. Tekočino segrevajte na srednje ali nižji temperaturi, da se smetana ne prismodi na dno posode. |
|
V zmlete orehe dodamo limonino lupino in rozine. Pri rozinah bodite pozorni, da odvečno vodo izlijete, in rozine dodobra “ožamete”. To naredite zato, da ne bodo pretežke za testo. | |
Čez zmlete orehe in ostale sestavine prelijete zavreto smetano in lepo premešajte. Po okusu dodate datljev sirup oziroma tisto sladilo ki vam najbolj ustreza. Sladkost nadeva si prilagodite. Mi imamo radi sladko, zato smo ga dodali malo več. Vedite da tudi sirup pripomore k večji mazljivosti nadeva. | |
Pa se lotimo testa. Vse suhe sestavine dobro premešate |
|
Dodate mleko in začnete z gnetenjem testa. Pri brezglutenski moki se testo zelo rade prijemlje na posodo in roke, zato brez skrbi posujte še malo moke vmes da preprečite lepljenje. Testo kmalu začne dobivati svojo pravo obliko. Lahko si prvih nekaj “mešanj” pomagate z ročajem kuhalnice. | |
Ko dobite kompaktno zmes, pustite testo počivati na toplem 20 min. Pokrijete ga lahko s kuhinjsko krpo. |
|
Po 20 minutah ga odkrijete, kuhinjsko krpo s katero je bil pokrit, razgrnete na mizo in testo na hitro pregnetete. | |
Na krpo položite večji kos folije za živila in nanj položite testo, nato testo pokrijete še z eno plastjo folije. S tem preprečite prijemanje testa na valjar, prav tako pa testo lažje oblikujete v želeno obliko. | |
Testo razvaljate glede na obliko pekača. Sami smo razvaljali na debelino cca. 5-8mm. Lahko je tudi debelejše, ali tanjše. Testo lahko tudi razdelite na dva dela, če želite speči dve naenkrat. | |
Odstranite folijo in testo namažete z nadevom. | |
Nato si s spodnjo folijo pomagate potico lepo zviti. Da se nam zvitek ne podre pri prenašanju v pekač, poskrbimo da je konec zvitka na vrhu. Po potrebi odrežete odvečno dolžino zvitka. | |
V pekač namestite peki papir in zvitek previdno, s pomočjo folije, dvignete in prenesete v pekač. Seveda pazite, da folijo v celoti odstranite. | |
Zdaj ko je potica prenesena v pekač, naj počiva in vzhaja še vsaj 20 minut. | |
Po 20 minutah jo z dolgo iglo prebodete do dna na večih mestih, da se ne naredijo zračni žepki in da nadev ne odstopi od testa. | |
Za konec pa pripravimo še premaz. Ker želimo, da potica med pečenjem dobi lepo rjavo barvo, jo premažete s premazom iz smetane, kateri ste dodali sladkor in vanilin sladkor in dobro premešali. |
|
Potico obvezno postavite v hladno pečico in nastavite temperaturo na 180°C, saj bo potica med segrevanjem pečice, lahko še nekoliko vzhajala. Potico pečete 30-35 min max. | |
Ko je potica pečena, jo vzamete iz modela in zavijete v kuhinjsko krpo, dokler se ne ohladi. Tako poskrbite, da izgubi čim manj vlage. |
V prvem koraku najprej narežemo gobe na manjše koščke (v kolikor imamo sveže), v nasprotnem primeru pa lahko uporabimo tudi zamrznjene gobe. | |
Suhe jurčke v manjši posodi namočimo v vodo. Ko se zmehčajo jih nasekljamo. | |
Nato v veliki posodi segrejemo olivno olje in gobe pražimo, dokler vsa voda ne izpari in gobe dobijo značilno zlato rjavo barvo. | |
Vmes olupimo česen in ga nato zdrobimo v drobilniku za česen direktno v posodo z gobami ter vse skupaj pražimo toliko časa, da česen zadiši. | |
Dodamo žličko suhega čemaža in vse skupaj pražimo še dodatno minuto. | |
Pripravimo vodo za zalivanje, ki jo pripravimo tako da uporabimo vodo namočenih jurčkov, smetano za kuhanje in dve žlički jedilnega škroba ter vse skupaj dobro zmešamo. | |
Mešanico dodamo v posodo z gobami in zmanjšamo ogenj na srednjo jakost ter vse skupaj mešamo, dokler se le ta ne zgosti. | |
Ko se juha zgosti, jo kuhamo še nekje 10 do 15 minut na zelo nizkem ognju, med tem pa lahko drobno nasekljamo tri vejice peteršilja. | |
Pet minut pred koncem kuhanja dodamo peteršilj in vse skupaj ponovno dobro premešamo. Juho serviramo takoj z žlico kisle smetane na vrhu. |
Najprej z lupilnikom olupimo krompir in ga naribamo v posodo, posolimo po občutku in napolnimo vodo. Krompir pustimo stati pol ure. |
|
V tem času sesekljamo slanino na manjše koščke ter olupimo česen. V kolikor imamo svež čemaž, ga dobro operemo in sesekljamo, isto naredimo s peteršiljem. Če ni opcij svežih sestavim, lahko uporabite suh čemaž in peteršilj. | |
Krompir odcedimo in ga položimo v kuhinjsko krpo, kjer iz njega iztisnemo še dodatno vodo. Tako nam ostane le suh nariban krompir. | |
Krompirju dodamo slanino, peteršilj in skozi stiskalec za česen, stisnemo še tega. | |
Vse skupaj popramo in solimo po okusu ter celotni masi dodamo eno jajce. | |
Dobro premešamo in dodamo dve do tri žlice moke. Masa mora biti na koncu kompaktna, da bomo iz nje lahko oblikovali polpete. | |
Oblikujemo centimeter debele polpete, lahko različnih velikosti. | |
V segreto ponev dodamo žlico masla, počakamo da se stopi, nato krompirjevo zmes razporedimo po ponvi. Pečemo jih na srednjem ognju, dokler ne dobimo značilne hrustljave zunanjosti in mehke kremne notranjosti. |
V prvem koraku najprej stopiš maslo v manjši kozici in nato dodaš 4 žlice ruma. | |
V sekljalnik/multipraktik nalomiš piškote in jih zmelješ, kolikor se da na drobno. | |
V zmlete piškote nato dodaš sladkor in čokolado v prahu ter dobro premešaš. | |
Vse skupaj preliješ z mešanico masla in ruma in še enkrat dobro premešaš. | |
Preden začneš oblikovati kroglice, počakaš vsaj 10 do 15 minut. Nato zmes še enkrat dobro pregneteš in oblikuješ majhne kroglice. | |
Kroglice nato povaljaš v temnem kakavu ali kokosovi moki, seveda pa so lahko posipi različni; od mrvic do mletih mandljev ali celo kristalnega sladkorja. |
V manjšo posodico damo dve žlici gorčice, dve žlici medu in balzamični kis ter to dobro premešamo. |
|
Nato v mešanico dodamo dimljeno sladko papriko, sol, poper, česen in čebulo v prahu. | |
Vse skupaj dobro premešamo in marinado polijemo po perutničkah ter le to dobro vtremo vanje. | |
Priporočamo, da pustite perutničke v marinadi čez noč, saj se bodo s tem okusi dobro prepletli in bodo naredili perutničke izjemno okusne. |
Priporočamo, da se lotite začinjanja svinjske pečenke že večer pred samo peko. | |
Najprej olupimo česen in ga iztisnimo v manjšo posodico. Temu dodamo olivno olje in sok ene limone. Timijan drobno naseklamo in ga dodamo v posodico. Mešanici dodamo še čajno žličko dimljene sladke paprike in par lovorjevih listov. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo marinado stati vsaj nekaj minut. | |
Svinjski kare v veliki posodi dobro nasolimo in popopramo ter nanj polijemo marinado. Posodo dobro zapremo, damo v hladilnik in jo vzamemo iz hladilnika eno uro pred peko. |
|
Peka mesa je seveda odvisna od debeline svinjskega kareja, zato priporočamo, da dobro pazite svinjsko pečenko med peko, da se vam le ta ne izsuši. |
Najprej zblendajte banano in mandljevo mleko, nato pa dodajte še vse ostale sestavine in zmešajte do kremaste strukture. Postrezite ohlajeno in uživajte! |
Pripravite kvasec. Zdrobite kvas, dodajte sladkor in nekaj moke. Dodajte toliko vode, da dobite gosto, mazavo strukturo. Pustite kvasec da vzhaja na dvakratno količino. | |
Moko stresite v posodo. Dodajte kurkumo, poper in piment. Na obod posode dodajte sol. | |
V sredino moke naredite jamico. V jamico zlijte vzhajan kvasec in eno žlico olja. | |
Mešajte s krožnimi gibi in v vsakem gibu zajemite nekaj moke. Obenem počasi dodajajte mlačno vodo. Zamesite gladko testo. | |
Preko njega zlijte 1 žlico olja in še malo mesite, da bo testo lepo naoljeno. Pustite testo vzhajati na dvakratno količino. | |
Vzhajano testo razvaljajte na velikost velikega pekača. Razvaljano testo zložite ( 2 X prepognite), da ga boste lažje prenesli na pekač, pokrit s peki papirjem. |
|
Paradižnikovo mezgo zmešajte z zelenjavno osnovo, mletim česnom, peteršiljem in majaronom. Nanesite jo na testo. Potresite jo z žličko mletih črnih trobent. Preko naložite rezine prekajene šunke. Potresite z ribanim sirom in parmezanom. | |
Pizzo pecite 25 minut na 200 stopinj Celzija. |
Skuhate proseno kašo z dodatkom zelenjavne osnove, po navodilih na embalaži in jo ohladite. Papriko operite in narežite na drobne koščke. Ravno tako česen in šink. |
|
V ohlajeno proseno kašo vmešajte narezano papriko, koruzo, parmezan, česen, šink, skuto, začimbe, 2 rumenjaka in eno celo jajce. | |
Dva beljaka zmešajte v sneg in vmešajte k masi. | |
Iz mase oblikujte polpete premera približno 8 centimetrov in debeline en centimeter. | |
Popecite jih do zlato rjave barve, v naoljeni ponvi na zmerni temperaturi, da se prepeče tudi notranjost. | |
Popečene polpete iz prosene kaše položite na papirnato brisačo, da se odstrani odvečna maščoba. |
Goveje meso, narezano na kocke, najprej pol ure podušimo brez olja, v posodi, ki je za to primerna (AMC) Če te posode nimate, podušite v navadni posodi na olju. Posode ne pozabimo pokriti s pokrovko, da vlaga ne izhlapi. | |
Podušenemu mesu dodajmo narezano čebulo in česen, kuhajmo 5 minut. | |
Potresemo z moko in dobro premešamo, da ni ostankov grudic. |
|
Vmešamo pivo. Dodamo še kavo, paradižnikovo mezgo, lovor in vodo ter zelenjavno osnovo. Dosolimo po okusu. Dobro premešamo in kuhamo eno uro na zmerni temperaturi. | |
Vmes operemo por, korenje, peteršilj in zeleno in vse narežemo na manjše kose.Dodamo golažu in kuhamo še 1 uro. | |
Golaž je dobro kuhati 2,5-3 ure. Dlje ga kuhamo, bolj je meso mehko in bolj so okusi povezani. Med kuho golaž večkrat premešamo in po potrebi, če je pregost, dolijemo malo vroče vode. |
V kozici segrejemo približno 2 dl mleka. |
|
V skodelico damo čajno žličko mešanice za zlato mleko in jo prelijemo z manjšo količino vročega mleka. Premešamo, da dobimo gosto pasto, nato dolijemo še preostalo mleko. Vse skupaj dobro premešamo. | |
Po želji lahko sladimo z žličko medu, rjavim sladkorjem ali agavinim sirupom. Vzamemo si trenutek zase in uživamo v napitku polnega okusa. |
Postopek priprave je zelo preprost. Jabolčni sok vlijemo v manjši lonec ter dodamo vse začimbe, med in pomarančne olupke. Vse skupaj kuhamo na visoki temperaturi dokler se napitek ne ogreje, nato pa temperaturo zmanjšamo na srednjo ter kuhamo 5-10 min, da dobimo čimveč okusa iz aromatičnih sestavin, med kuhanjem nekajkrat pomešamo z žlico. Napitek ne sme zavreti. |
|
Skuhano pijačo precedimo v dva kozarca, okrasimo z limonino rezino ter dodamo gin. Čin – čin! |
Sadje operite, olupite in narežite na manjše koščke. Dodajte sladkor in žlico vode in podušite nekaj minut, da se omehča. | |
Ohladite in vmešajte skuto in razžvrkljano jajce. | |
Z eno žlico jogurta pomažite dno pekača. | |
Posebej z mešalnikom penasto zmešajte sestavine za preliv. Preliv mora biti tekoč. | |
V pekač pomazan z jogurtom položite prvi sloj lističev za lazanjo. Preko nanesite tanek sloj sadja in par žlic preliva. Z žlico pomažite nadev po vsej površini testa. | |
Sledi naslednji sloj lističev lazanje, sloj sadje, preliv in tako nadaljujte, dokler vam ne zmanjka sestavin. | |
Sadno lazanjo zaključite s slojem lističev za lazanjo in prelivom, ki naj v celoti prekriva testo. | |
Lazanjo pokrijte z aluminijasto folijo in jo pecite na 200 stopinj Celzija. 30 minut naj bo pokrita s folijo, 15 minut naj se peče brez nje. Po desetih minutah peke,lazanjo na par mestih prebodite, da se ne bo med peko dvigovala. | |
Pečeno sadno lazanjo prekucnite na servirni krožnik in jo skoraj popolnoma ohladite. Mlačna je najboljša. Razrežite jo na porcije in postrezite s kepico stepene sladke smetane. |
Dno pekača pomažite s tenkim slojem bešamela in preko položite prvi sloj lističev lazanje. Glede na omenjene mere pekača, boste za vsak sloj porabili 4 lističe. | |
Preko lističev naložite nekaj mesne omake in nekaj bešamela. Vse skupaj z žlico pomažite po celotni površini testa, da ne bo nobenega suhega dela. | |
Sledi nov sloj lističev za lazanjo. Preko spet mesna omaka in bešamel. Tako nadaljujete, dokler vam ne zmanjka sestavin. Vmes položite en sloj popraženih bučk direktno na lističe za lazanjo in nadaljujte po sistemu. | |
Zaključiti morate s slojem testa prelitim z bešamelom in posutim s parmezanom. | |
Pekač prekrijte z aluminijasto folijo in ga položite v ogreto pečico, na 200 stopinj Celzija. Najprej lazanjo pecite 10 minut, nato jo na par mestih prebodite, da se med peko testo ne bo dvigovalo. Vsega skupaj jo pecite 30 minut, pokrito z aluminijasto folijo. Nato folijo odstranite in lazanjo pecite še 15 minut, ravno tako na 200 stopinj Celzija. Ko bo lazanja (po 45 minutah v pečici) pečena, jo pustite na sobni temperaturi še 10 minut, da se procesi peke malo umirijo. |
Čebulo olupite in narežite na tenke trakove. Zelje, paprike in bučke operete in narežite na tenke trakove. Korenje olupite in narežete na tenke kolobarje. Paradižnik operete in narežete na manjše koščke. Meso narežete na manjše kose. | |
Lotite se priprave treh nadevov v treh ponvah. Tako bodo sestavine obdržale svoj okus, obenem pa bo en nadev lahko bolj pikanten. | |
V prvo ponev nalijte nekaj olja in na njem popražite čebulo. Dodajte ji zelje, sol in začimbno mešanico fajita in podušite do mehkega. | |
V drugi ponvi na maščobi popečete meso. Popečenemu mesu dodajte koruzo, fižol in paradižnik, posolite, dodajte luštrek in malo podušite. | |
V tretjo ponev pa, ravno tako na olje, naenkrat stresite paprike, bučke in korenje, posolite, premešajte, pokrijte s pokrovko in malo podušite. | |
Tako, nadevi so pripravljeni. Sedaj je na vrsti polnjenje tortilj. |
|
Vsako tortiljo na tenko pomažite s kislo smetano in potresite z malo sira. |
|
Na sredino, po celi liniji, naložite prvi, pikantni sloj. Preko naložite mesni sloj in na vrhu še tretji nadev iz paprik, korenja in bučk. | |
Preko potresete malo ribanega sira. | |
Zgornji in spodnji del tortilje sedaj položite preko nadeva in vanj zapičite dva zobotrebca. | |
Tortiljo po eni strani pomažete z malo kisle smetane in potresete z ribanim sirom. |
|
Tortilje postavite v ogreto pečico, za 15 minut, na 180 stopinj Celzija, da se sir stopi. |
Čebulo olupimo in narežemo na trakove. Por operemo in narežemo na kolobarje. Popražimo ju na olju. | |
Vse sestavine za pečenko zmešamo z vilicami. Ne mešamo z rokami, da masa ne bo preveč zbita. Maso nato preložimo na peki papir in z dlanmi oblikujemo sploščen oval. Najdaljša linija ovala, naj bo dolga toliko, da nanjo lepo postavimo tri jajca v vrsto. | |
Korenje operemo, olupimo in narežemo na kolobarje. Kolobarje lepo položimo okoli jajc, kot bi naredili ograjo. | |
S pomočjo peki papirja z maso prekrijemo jajca in korenje ter naredimo štruco. Pazimo, da so jajca v celoti prekrita z mesno maso. | |
Mesno štruco skupaj s peki papirjem prestavimo v pekač, primerne velikosti in ga damo v ogreto pečico. | |
Pečenko pečemo od 50 do 60 minut na 200 stopinj Celzija, da po vrhu postane lepo zlato rjava. Med peko jo vsaj dvakrat prelijemo s tekočino,ki se je nabrala v pekaču. |
Vse sestavine stresite v manjšo ponev in segrejte na srednje močno temperaturo. Pogosto mešajte in pazite, da se mleko in čokolada ne bosta “prižgala”. Ko se zmes segreje, med neprestanim mešanjem pustite rahlo vreti cca 3 minute. | |
Ponev odstavite z vročine, vročo čokolado pa precedite (čez cedilo) in postrezite. Po želji po vrhu nadevajte stepeno kokosovo ali rastlinsko smetano. |
|
Zavijte se v toplo odejo in uživajte! |
Ko želimo pripravit kremno polento, polovico vode zamenjamo z mlekom. |
|
V tekočino dodamo začimbe: peteršilj, drobnjak, mleti česen, zeleno, šetraj in drobno narezano jušno zelenjavo: korenje, por in koren peteršilja. Če teh začimb nimamo pri roki, nam je odlična zamenjava zelenjavna osnova. Te dodatke dodamo v tekočino pred začetkom kuhanja. | |
Ko tekočina zavre, jo po potrebi dosolimo (saj je slana že zelenjavna osnova), jo odstavimo z vira toplote in počasi ter previdno vmešamo koruzni zdrob. Lonec postavimo nazaj na štedilnik in zdrob neprestano mešamo na zmerni temperaturi. Ko se polenta zgosti, ji vmešamo žlico masla. |
Olupite in na drobno narežite čebulo, jo potresite z začimbno mešanico Magic Mushroom in jo popražite. Popraženo čebulo zalijte z vročo vodo in vanjo postopoma, med mešanjem, dodajajte koruzni zdrob. Kuhano polento postrezite kot prilogo ali kot samostojno jed s skledo sezonske solate. Če želite izdatnejši okus po gobah, lahko med praženjem čebule, dodate še kakšno svežo ali sušeno gobo po svojem okusu. |
Koruzni zdrob skuhamo v soljeni mešanici mleka in vode. Tekočini pred kuhanjem dodamo kurkumo, mleti črni poper in ščep curry začimbne mešanice po želji. Kuhani polenti dodamo maslo, tunino in koruzo v zrnu. |
|
Dobro premešamo in postrežemo s karamelizirano čebulo. Karamelizirano čebulo dodamo lahko tudi preko kremne polente z začimbami. Za pripravo karamelizirane čebule, narežemo čebulo na drobne trakove jo rahlo posolimo, delno popražimo na maslu in dodamo še ščep sladkorja ali žličko medu in nadaljujemo s praženjem, dokler čebula ne postane prijetno zlato rjavo obarvana. Dodamo parmezan po želji. |
Koruzni zdrob skuhamo v soljeni vodi. Kuhano polento preložimo v pekač pokrit s peki papirjem in jo enakomerno porazdelimo po pekaču, na približno centimeter debeline. Polento dobro ohladimo. Ohlajeno polento narežemo na majhne kocke, približno centimeter in pol velike. Kocke potresemo z mletim česnom in poprom ter jih na hitro popečemo na vroči maščobi, da spremenijo barvo. Takšne, še tople kocke, so idealen dodatek solatam, kot sta regrat in radič. |
Če ste ljubitelj pikantnih okusov, potem skuhajte tole polento. Na olju popražite čebulo in drobne koščke piščanca, potresenega z začimbno mešanico Aglio & Peperoncino. Dobro prepraženega piščanca zalijte z vročo vodo in počasi vmešajte koruzni zdrob. Mešajte na zmernem ognju, da se zgosti. Postrezite s skledo priljubljene solate. |
Moko, sol in kvas stresemo v posodo in z metlico (ali žlico) dobro premešamo. V sredi naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo polovico vode. Začnemo mešati z vilicami ali z roko (ki jo boste prej ali slej uporabili) in ko zmanjka tekočine, dolijemo še preostanek. |
|
Nadaljujemo mešanje z vilicami, dokler ni testo pretrdo in preveč gumijasto, da bi nadaljevali. Zavihajte rokave in testo dobro pregnetite z roko. Majhna skrivnost je v tem, da gnetete 20 minut. Po prvih parih minutah dodajte še olje, nato pa preprosto gnetite testo naslednjih vsaj 15 minut. |
|
Testo preložite v čisto in namaščeno posodo in ga obrnite, tako da je celo prekrito s slojem olja. | |
Posodo pokrijte z vlažno krpo in jo postavite na toplo (v bližino štedilnika, radiatorja ipd.). Pustite vzhajati vsaj eno uro, še bolje do dve uri. Ko je testo vsaj dvakrat tako veliko kot pred vzhajanjem, je pripravljeno, da se spremeni v pico. | |
Testo že v posodi lahko malo pomečkate, nato pa ga preložite na pomokano površino in rahlo pregnetite. Oblikujte okrogel hlebček in ga z ostrim nožem razrežite po dolgem in počez, da dobite 4 enako velike dele. Te dele oblikujte v majhne okrogle hlebčke in jih pustite počivati nekaj minut. Za tem enega za drugim na pomokani površini razvaljajte ali pa z rokami raztegnite v podlogo za pico. Testa ne bo pretežko prestaviti v namaščeno ponev (ali na pekač, obložen s papirjem za peko). Vsekakor pa to naredite preden nanj položite ostale nadeve. V ponvi ga lahko dokončno oblikujete v lep krog. |
Ko je to storjeno, na testo nanesite sloj mezge, sira (moj najljubši je Violife z okusom mozzarele), nato pa pustite domišljiji prosto pot in se poigrajte z okusi. |
|
Mezgi sama vedno rada dodam nekaj začimb, ki poživijo sicer rahlo prazen okus mezge. Seveda pa je vse odvisno od lastnega okusa. Mezgo prelijte v posodico, dodajte začimbe in z metlico dobro premešajte. Vedno lahko ostanete pri klasični margariti, lahko pa nanjo dodate še gobice in olive in se približate klasiki. Če dodate še nekaj drugih sestavin lahko ustvarite že pravo mavrico okusov. | |
Če nimate sira pri roki se lahko vedno poslužite omake iz tofuja, ki pri meni vedno enkratno deluje (lahko pa jo seveda uporabite poleg sira, kar tudi ni slaba ideja). Največkrat celo tako dobro, da sira niti ne potrebujem in ne pogrešam. |
Tofu narežite na majhne koščke in ga dajte v multipraktik. Dodajte vodo, začimbe, olje in prehranski kvas. Dobro sesekljajte in premešajte vse skupaj, pustite, da stroj dela vsaj kakšno minuto. Tofujev preliv je pripravljen, da ga dodate na svojo pico. |
Ko je vaša pica v ponvi (bodite pozorni, da ste jo prej namastili z olivnim oljem), jo pristavite na srednji plin. Bolje je, da je plin malo manj kot srednje močen, kot pa da je premočen. Ponev pokrijte s pokrovko in pecite 7 minut, nato pa pokrovko rahlo odkrijte in pecite še naslednje 3 minute. Bodite pazljivi, da se pica ne zažge od spodaj. Vedeli boste, da je pica pečena, ko bodo sestavine na njej povrevale, ko bo sir stopljen in bodo robovi hrustljavi. |
V manjši posodici pripravimo začimbno mešanico. Vanjo zmešamo čebulo v prahu, česen v prahu, sladko dimljeno papriko, sol, poper in kajenski poper po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in pripravimo večjo posodo s pokrovom, v katero smo dali piščančje perutničke. | |
Na piščančje perutničke v prvem koraku dodamo olje in kečap ter nanje nastrgamo še limonino lupinico. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo suho začimbno mešanico. Perutničke dobro premešamo in vanje dobro vtremo vse začimbe. Svetujemo, da začinjene piščančje perutničke, pustite stati čez noč v hladilniku, saj boste s tem povečali njihov okus in poskrbeli, da se bodo vsi okusi dobro povezali. | |
Pol ure pred samo peko perutničke vzamemo iz hladilnika, da preidejo na sobno temperaturo. Pripravimo si pekač in pečico sprva segrejemo na 210 stopinj Celzija. Perutničke stresemo v pekač in po potrebi dodamo olje, da se nam med peko ne primejo na posodo. Perutničke nato 15 minut pečemo na 210 stopinj Celzija in jih vmes enkrat obrnemo. Temperaturo nato zmanjšamo na 180 stopinj Celzija in pečemo še dodatnih 25 minut. | |
Pečene začinjene perutničke damo iz pečice in serviramo s svežo solato in pečenim krompirčkom. |
Vse sestavine združite v mešalniku in blendajte dokler ne dobite gladke zmesi. Po vrhu posujte nekaj cimeta in uživajte! |
Bučo najprej olupimo, razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na manjše koščke. | |
Olupimo čebulo in jo na drobno nasekljamo. Prav tako olupimo česen in ga zdrobimo z drobilcem za česen v manjšo posodico. | |
V posodi stopimo žlico masla in bučno olje, temu nato dodamo čebulo in bučo ter ju dobro prepražimo. Nato dodamo še mleti česen, žličko rdeče mlete paprike in lovorjev list. | |
Vse skupaj zalijemo z vodo, solimo in popramo po okusu ter začinimo z muškatnim oreščkom. | |
Ko se buča zmehča do mehkega, odstranimo lovorjev list in dodamo smetano za kuhanje. Mešanico dobro premešamo in jo nato zmiksamo do gladkega s paličnim mešalnikom. | |
Juho nato še kakšno minutko kuhamo in jo dodatno začinimo, če je to potrebno. | |
Za dodatek na vrhu juhe v ponvi stopimo maslo in mu dodamo suha bučna semena. Pražimo jih, dokler ta niso hrustljava in dobijo intenzivno barvo, na koncu jih še posolimo in naš dodatek na vrhu juhe je končan. | |
Juho vlijemo v krožnike ali manjše posodice in na vrhu posujemo z bučnimi semeni. Zagotovo vam bo začinjena bučna juha pričarala prijetno vzdušje in vas hkrati ogrela v hladnih dneh. |
Najprej olupimo strok česna ter ga zdrobimo v manjšo posodico. |
|
Z merilno posodo odmerimo 1 dl smetane za kuhanje in jo vlijemo v kozico. | |
Dodamo česen in dve žlički vloženih gorčičnih semen. | |
Vse skupaj segrevamo pod majhnim ognjem in dodamo v mešanico še kapre. | |
Počasi omako segrevamo do vretja, solimo in popramo po okusu in gorčična smetanova omaka je pripravljena. | |
Meso narežemo na trakove in ga položimo na rukolo, vse skupaj nato polijemo z omako in ob straneh dodamo še popečen toast iz toasterja. |
Piščanca narežemo na koščke in ga mariniramo s soljo in poprom vsaj eno uro pred samo uporabo. | |
Olupimo česen in čebulo ter jo na drobno nasekljamo. | |
V ponev vlijemo malo olja in dodamo curry v prahu ter ga dobro prepražimo, da dobi intenzivno barvo in spusti svojo aromo. Dodamo mu čebulo, ki jo pražimo, dokler se ta ne omehča, in nato dodamo z drobilcem za česen zdrobljen česen. | |
Dodamo še kardamom, nageljnove žbice in čili v prahu. Pustimo, da se vse skupaj praži še nekje minutko. | |
V tem času pa v posodi zmešamo jogurt z polovico skodelice vode. | |
V ponev dodamo še kumino in ingver ter pražimo še nekje pol minute. | |
Dodamo piščanca in ga dodobra prepražimo, da dobi značilno skorjico. | |
V ponev dodamo jogurt z vodo in vse skupaj dobro premešamo. | |
Mešanico pustimo, da se kuha na majhnem ognju, vse dokler se meso ne zmehča, in tako je naš piščanec s curryjem in jogurtom pripravljen za serviranje. |
|
Zraven priporočamo skledico riža ali z zeliščni naan kruh. |
Proseno kašo vsaj sedem ur, preden se lotimo same kuhe, namočimo v navadno vodo v plastično posodo. Svetujemo vam, da jo namočite zvečer pred samim jutranjim kuhanjem prosene kaše naslednji dan. | |
V kozico nalijemo 400 mililitrov mleka, ki mu dodamo namočeno proseno kašo in vanilin sladkor. Proseno kašo kuhamo na zmernem ognju od 10 do 15 minut, dokler ta ne postane popolnoma mehka. | |
Vmes olupimo hruški, jima odstranimo koščice in narežemo na večje koščke. Narezano hruško dodamo k proseni kaši nekje v sredini kuhanja, da se ta ne razkuha preveč. Prav tako nekje v sredini kuhanja dodamo pol žličke cimeta. | |
Ko je prosena kaša kuhana, jo odstavimo in po želji po vrhu posujemo še cimet. Seveda pa je kombinacij ogromno, zelo rada pa tej kombinaciji tudi dodam še suhe brusnice, ki dajo proseni kaši še dodatno sladkobo. |
Zavrite vodo in ji dodajte začimbe ter brusnični sok. Dobro premešajte ter pustite stati 15-20 minut. Ko se ohladi, dodajte pomarančni in limonin sok ter popijte. |
Chia semena vmešajte v 100 ml vode in pustite stati 5 minut, nato premešajte in pustite stati na pultu. Jabolka olupite in narežite – 2 jabolki boste v električnem mešalniku zmiksali v čežano, eno pa boste v maso dodali v koščkih. | |
Moko, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in začimbe dajte v posodo in dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. | |
Dve jabolki dajte v električni mešalnik (ali blender, lahko uporabite tudi ročni mešalnik ali smoothie-maker) in dodajte namočena chia semena, ki so se napihnila in skupaj z vodo tvorijo vezivo. Vse skupaj dobro zmiksajte, da dobite čežano. | |
Čežano prelijte v skledo, dodajte kokosovo olje in mleko ter dobro premešajte. | |
Podolgovat pekač namastite (najbolje s kokosovim oljem) ali pa ga obložite s papirjem za peko. | |
Jabolčno mešanico prelijte v posodo z moko in pomešajte med sabo, da se vse sestavine premešajo in da ni več suhih delov. | |
Maso prelijte v pekač. Pecite v prej ogreti pečici na 180°C približno 60 minut. | |
Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi – šele nato ga stresite iz pekača. |
Chia semena namočimo v vodi in postavimo na stran. Tam jih pustimo 5 minut, premešamo in nato pustimo še naslednjih 5 minut. Če jih pustite dlje, ne bo s tem prav nič narobe. | |
Mleko in kis pomešamo med sabo in pustimo stati kakšnih 5 minut. Suhe sestavine damo v skledo in dodamo še mokre, vključno s chia semeni. | |
Vse skupaj dobro premešamo in pustimo, da malo stoji, dovolj je že samo 10 minut. Če pustite dlje, spet nič ne bo narobe. | |
Ponev segrejemo na srednjem ognju. Za namastitev ponve uporabimo kokosovo olje ali hladno stiskano sončnično olje. Olivno olje bo pustilo močan okus, a ga prav tako lahko uporabite, če vam je všeč. | |
Na ponev dajte dve jedilni žlici mase in jo razporedite v krog. Te palačinke so manjše kot običajne (crépe), zato mase ne razprostrite po celotni površini. Pustite, da se peče približno dve minuti in nato obrnite. Pecite še naslednji dve minuti. Ponavljajte, dokler ne porabite cele mase. | |
Na palačinke lahko namažete karkoli vam srce poželi, od marmelad do čokoladnih namazov, polijete jih lahko s sirupom, dodate jim lahko sadje in jogurt, jeste pa jih lahko tudi same, saj so dobre tudi brez dodatkov. |
Mešajte jabolčni kis, vodo, cimet, morsko sol in med, dokler se sestavine dobro ne združijo. Vmešajte chia semena in pustite stati 10 minut. Pred pitjem znova premešajte. |
Nasekljajte datlje. Srednje veliko ponev segrejte na nizki temperaturi in dodate maslo ghee. Ko se stopi, dodajte opran nekuhan riž. Riž mešajte od 2 do 5 minut, dokler ne zadiši po sladkem in se prepoji z maslom ghee. |
|
Dodajte začimbe in datlje ter mešajte še eno minuto. Dodajte vodo in zavrite. Lonec pokrijte in znižajte ogenj na nizko temperaturo. | |
Kuhajte, dokler se riž ne zmehča (približno dvajset minut). Postrezite, ko je jed še topla. Poleg se izvrstno prileže tudi brusnična marmelada. |
Pripravite zelenjavo: čebulo olupite, očistite in nasekljajte na majhne koščke. Korenje olupite in narežite na kolute. Sladki krompir prav tako olupite in narežite na manjše kocke (prb. 1 x 1 cm). Papriko operite in narežite na manjše kocke – ni potrebe, da so super majhne, velike pa se vseeno ne bodo tako razpustile, kakor želimo, da se v golažu. | |
V lonec dajte 3 žlice olivnega olja in ga segrejte. Na njem popražite čebulo. Po dveh minutah zalijte z 1 dl vode in podušite. Lonca ne pokrivajte s pokrovko. Počakajte, da voda izhlapi in med tem vsake toliko časa pomešajte. Ko voda izhlapi, čebulo pražite še kake tri minute. Čebula se bo zmehčala, voda izhlapela, po tem pa se bo še malo popražila. Bodite pozorni, da je v zadnji fazi ne zažgete – mešajte bolj pogosto. | |
Ko čebula zadiši po praženju, v lonec dodajte papriko. Pražite kakšni dve minuti, da se paprika malo omehča, nato pa v lonec dodajte korenje in krompir. | |
Zalijte s 700 ml vode. Čas je, da solite golaž, z ostalimi začimbami pa še počakajte. Dobro premešajte in v lonec dodajte lečo. Pokrijte s pokrovko in kuhajte 15 minut. Po polovici pretečenega časa pokrovko odstranite. | |
Po petnajstih minutah kuhanja v lonec dodajte paradižnikovo mezgo in jo vmešajte v golaž. Iz lonca vzemite 6 manjših zajemalk (ali 3 velike) golaža in ga v električnem mešalniku zmešajte v čežano (uporabite lahko tudi blender oz. smoothie-maker). Čežano vrnite v lonec in jo vmešajte v golaž. | |
Kuhajte še naslednjih 10-15 minut. | |
Golaž je pripravljen! |
Obe polovici melon izdolbite, tako da ne ostane nič semen. Obe polovici nato tudi olupite. Narežite ju na majhne koščke. Nektarini dobro operite in prav tako narežite na manjše koščke. | |
V skodelico iztisnite limono oz. vanjo nalijte limonin sok. Dodajte sladkor in začimbe; z metlico dobro premešajte. Cimet se rad zgrudi v tekočini, zato bodite pozorni, da vse grudice razbijete. Pri tem metlica zelo prav pride, z njo je delo lažje kot z vilicami. | |
Vso sadje denite v veliko skledo in čezenj polijte pripravljeno tekočino. Z žlico vse skupaj dobro premešajte in postavite v hladilnik vsaj za eno uro, še bolje pa, če solato tam pustite dlje časa, da se res dobro ohladi. | |
Ko je solata ohlajena, jo servirajte v manjših posodicah. Poleg lahko ponudite sladoled ali smetano, različne polivke in oreščke, lahko pa solato uporabite kot dodatek k tortici ali pa kot samostojno sladico. |
V večjem loncu na srednji temperaturi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo in papriko ter med kuhanjem občasno premešajte. Kuhajte dokler se ne zmehča, približno 5 minut. | |
Dodajte česen, čili v prahu, kumino, sol, origano, kajenski poper in paradižnikovo mezgo ter med kuhanjem mešajte še približno 1 minuto. | |
Dodajte paradižnike, črni fižol, 1 žličko pomarančne lupine, med in ½ skodelice vode ter zavrite. Znižajte temperaturo na najnižjo, pokrijte in med kuhanjem občasno mešajte. Kuhajte približno 20 minut. | |
Vmešajte pomarančni sok, lahko pa dodate še kakšno žlico vode, če vam je čili pregost. | |
Po želji dodatno solite in začinite s kajenskim poprom. | |
Razdelite v 4 skodelice in v vsako dodajte žlico grškega jogurta, lističe koriandra in ščepec preostale pomarančne lupinice. | |
Čili bo v nepredušni posodi v hladilniku zdržal do 4 dni ali v zamrzovalniku do 3 mesece. |