Namaz iz paprik

Paprika je živilo, ki se lahko uporablja na razne načine, je zelo okusna in še zdrava po vrhu. Ko jo je na vrtu ogromno, je primerno iz nje narediti ozimnico, ob kateri se nam bo smejalo na cela usta. Ena izmed idej, kako porabiti paprike, je tudi namaz iz paprike, ki je primeren za čisto vsak dan v letu. Ponudimo ga lahko seveda kot namaz ali pa kot prilogo k solatam ali mesu. Zavihajmo rokave in ga pripravimo.

Namaz iz paprik

Kaj potrebujemo za pripravo namaza iz paprik:
  • veliko posodo za kuhanje paprik
  • ponev za praženje čebule
  • desko
  • nož
  • kuhalnico
  • štedilnik
  • palični mešalnik
  • kozarce za vlaganje s pokrovčki
  • pečico
Sestavine za pripravo namaza iz paprik:
  • 2 čebuli
  • 20 paprik (pol rumenih, pol rdečih)
  • 5 strokov česna
  • 1 žlico sladkorja
  • 1/2 žlice soli
  • 1 dcl jabolčnega kisa
  • 1-2 dcl vode
  • 2 dcl olivnega olja
  • 250 g gorčice
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1/2 čajne žličke mletega črnega popra (po želji lahko več)
Kako se lotimo priprave namaza iz paprik:
  1. Papriko operemo in očistimo semenje. Narežemo jo na krajše trakove. Očiščene paprike za namaz
  2. Očistimo čebulo in česen. Narežemo jih na manjše dele in jih popražimo na manjši količina olja, a le toliko, da čebula postekleni. Priprava čebule za namaz iz paprike
  3. Zmešamo vodo, kis, sladkor in sol, dodamo papriko in jo na zmernem ognju v zaprti posodi kuhamo 40 minut, da se omehča. Vmes večkrat premešamo. Priprava paprike za namaz
  4. Omehčano papriko odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
  5. Odvečno tekočino odlijemo in papriki primešamo popraženo čebulo. Dodamo lahko celo ali pa jo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  6. Dodamo še poper in paradižnikovo mezgo ter dobro premešamo.
  7. Posebej zmešamo še olivno olje in gorčico, da nastane homogena zmes. Primešamo jo ostalim sestavinam in dobro premešamo.

Paprike in čebula morajo biti res čisto ohlajene, da ne pride do kisanja. Popolnoma ohlajeni morajo biti tudi stekleni kozarci, ki smo jih predhodno sterilizirali v pečici (15 minut na 80 stopinj Celzija). Tako pripravljene kozarce napolnimo z namazom in zapremo s pokrovčki.

Dodatni nasveti pri pripravi namaza iz paprik:

Pri pripravi namaza ste lahko samosvoji. Če imate radi gorčico, jo lahko dodate več kot je zapisano v receptu in namaz bo svetlejši.

Namaz lahko naredite iz ene same barve paprik, to je lahko tudi zelena paprika, pri kateri ne pozabite le, da malo bolj greni.

Pri izbiri gorčice se ravno tako prepustite okusu, ki ustreza vam oziroma vaši družini.

Po nekaterih receptih se namazu iz paprike pridruži tudi paradižnik. Mi smo dodali koncentrat, vi pa lahko dodate par svežih, narezanih paradižnikov.

Olje, ki ga dodate namazu je ponavadi belo, da ne vpliva na barvo namaza. Mi smo izbrali hladno stiskano olivno olje. Izbrali bi lahko tudi olje repice, gorčično olje … Glejte le to, da je olje kvalitetno, nerafinirano, hladno stiskano.

Kis, ki se uporabi v receptu je lahko jabolčni, vinski ali kis za vlaganje.

Količino česna, čebule in popra si prilagodite po svojem okusu.

Preden preložite namaz v kozarce, ga lahko eno tretjino preložite v posebno posodo, zmiksate in primešate nazaj k osnovi.

Namaz je izvrsten samostojno na kruhu, lahko pa ga uporabite tudi kot prilogo k narezkom, kuhani zelenjavi, solatam ali mesu z žara.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂