Musaka iz krvavic

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Krvavice so zimske kraljice. Ker pa je zima že zapustila naše koledarje, je morda pravi čas, da porabimo še zadnje kose iz naše zaloge. Da ne bodo pripravljene na klasični način, vam tokrat predlagamo recept za musako iz krvavic.

Musaka iz krvavice

Za pripravo musake iz krvavic potrebujemo naslednji kuhinjski pribor:
  • pečica
  • štedilnik
  • posoda za mešanje nadeva
  • lonec za kuhanje krompirja
  • pekač
  • lupilnik ali nož
Sestavine za musako iz krvavic*:

*za okvirno 3 – 4 osebe

  • 1 veliko krvavico z repom
  • 250 g nepasirane skute
  • vrečko ribanega sira
  • 2 jajci
  • drobnjak
  • majaron
  • peteršilj
  • mleti česen
  • sol po potrebi
  • maščobo za pekač
  • 3 velike krompirje
Musaka iz krvavic se pripravi po sledečem postopku:
  1. Krompir operemo, olupimo in narežemo na rezine, debele par milimetrov.
  2. Rezine položimo v lonec, zalijemo z vodo, solimo in samo zavremo. Na takšen način krompir skuhamo le do polovice, saj v sami musaki ni toliko tekočine, da bi se dovolj spekel v pečici, brez da bi ob tem izsušil krvavico.
  3. Tako pripravljen krompir porazdelimo na dno namaščenega pekača.
  4. Medtem nadev krvavice stisnemo iz ovoja v posodo v kateri bomo mešali nadev za našo musako. V skledo dodamo še preostale sestavine, torej: skuto, polovico ribanega sira, jajci in začimbe. Po potrebi dodamo sol. Sesatvine za musako iz krvavicSestavine dobro premešamo kar z rokami in jih lepo stiskamo v pest, da se resnično dobro prepletejo.
  5. Tako premešan nadev nato enakomerno razporedimo preko krompirja.
  6. Po vrhu potresemo še drugo polovico ribanega sira. Musaka iz krvavic pred pečenjem
  7. Pekač položimo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija za 45 do 55 minut, odvisno kako zapečen sir imamo radi.

Pečeno musako iz krvavic postrežemo takoj, kot prilogo predlagamo skledo priljubljene solate, kislo zelje ali kislo repo. Ostanke lahko brez težav pogrejemo še za večerjo.

Pečena musaka iz krvavic

Krvavice pripravljene v musaki so super rešitev za tiste, ki pri takšnih jedeh neradi pojejo ovoj, prav pridejo pa tudi v primeru, ko morate nahraniti več lačnih ust, krvavico pa imate le eno. Z dodatkom ostalih sestavin se količina in kalorična vrednost poviša, sam okus pa ostane enak.

Kot zanimivost pa še to: krvavice niso povsod enake! Njihova sestava je različna glede na njihov izvoz in že v Sloveniji se močno razlikujejo med regijami. Ne samo po odstotkih dodanih surovin, temveč tudi po dodatnih sestavinah kot so ajdova kaša, ješprenj, riž ali ovsena kaša, dodajajo pa se tudi zelo različne mešanice začimb. Krvavice poznajo tudi drugje po svetu – Britanci in Irci, od koder naj bi krvavice izvirale, jim recimo rečejo Black Pudding in predstavljajo nepogrešljiv del njihovega zajtrka.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂