Mleta pečenka s slanino

objavljeno v Mesne jedi, Recepti

Iz mletega mesa lahko pripravimo veliko različnih jedi. Od mletih pečenk, do polpet, mesnih kroglic, omak iz mletega mesa, lazanj, musak in še veliko drugih jedi. Če uporabimo mleto mešano meso, je nabor začimb s katerimi bomo ustvarjali, neskončen.

Pečena pečenka s slanino

Za pripravo mlete pečenke s slanino potrebujemo naslednje pripomočke: 
  • pečico
  • pekač
  • 2 kosa peki papirja
  • posodo za mešanje mesne mase
Za pripravo mlete pečenke s slanino potrebujemo naslednje sestavine:
Začimbe za pripravo pečenke s slanino lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Česen Za Grško solato Dodaj vse v košarico
Mleta pečenka s slanino se pripravi na sledeč način:

1. Vse sestavine, razen slanine, zmešate v posodi. Zmešate jih lahko z vilicami ali pa z dlanmi.

Pretlačene sestavine

2. Dobljeno zmes preložite na peki papir in oblikujete štruco, poljubne oblike.

Oblikovanje pečenke

3. Na drug peki papir zložite slanino v obliki mreže.

4. Najprej zložite 4 – 5 (odvisno od velikosti štruce in širine slanine) rezin slanine vodoravno, eno tik pod drugo.

5. Nato, vsako drugo slanino, na začetku rahlo odmaknite in preko ostalih položite nov trak slanine, navpično. Odmaknjene dele slanine položite nazaj.

Sestavljanje mreže iz slanine

6. Nadaljujete tako, da odmaknite tiste trakove slanine, ki so prej mirovali. Spet vsako drugo, položite vmes nov trak slanine navpično in položite odmaknjene trakove nazaj. Tako nadaljujte, dokler vam ne zmanjka slanine in dobili boste mrežo iz slanine.

7. Štruco, ki ste jo oblikovali pred tem, sedaj položite na sredino mreže iz slanine.

Ovijanje slanine

8. Slanino s pomočjo peki papirja, ob straneh, pritisnite ob štruco.

9. Štruco s pomočjo peki papirja obrnite na namaščen pekač.

10. Robovi slanine naj bodo pod štruco, viden pa naj bo lep mrežni vzorec slanine.

Pečenka pred peko

11. Sedaj mesno štruco lahko prestavite v pečico.

12. Pecite 40 minut na 200 stopinj Celzija, brez ventilacije in brez dodane maščobe, saj ima slanina v sebi zadosti maščobe, ki bo poskrbela za pečenko.

13. Pečeno mleto pečenko s slanino vzemite iz pečice in jo pustite par minut, da se sokovi umirijo. Nato jo narežite na rezine in postrezite z poljubno prilogo.

Narezana pečenka

Nasveti:
Pečenke je za 4- 5 porcij. Na 1 kilogram mesa, dodamo največ 15 gramov soli. To je ena zravnana žlica. To razmerje uporabljamo pri pripravi pečenk, kjer smo vedno v dvomih, če smo dovolj solili. Mleto meso lažje oblikujemo, če si dlani splaknemo z vodo ali pa kar s pomočjo peki papirja.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek. 🙂