Mesni cmoki

objavljeno v Mesne jedi, Recepti | 0

Večina vas ima najbrž rada cmoke. Krompirjevo testo, polnilo iz raznovrstnega sadja – jagod, borovnic, sliv …

Tokrat se je Monika v kuhinji poigrala in “sladke cmoke” spremenila v “slane”, z mesnim nadevom. Če mesa ne marate, bi lahko cmoke napolnili tudi z zelenjavo.

TESTO za cmoke lahko naredite po svojem receptu, za piko na i pa mu dodajte žličko KURKUME in ščep POPRA .

Ste vedeli, da kurkuma v kombinaciji s poprom lahko za naš organizem naredi največ? Poper ji pomaga, da se presnavlja počasneje in s tem pridobi čas za svoje dobre učinke.

Sestavine za Monikne cmoke:

(za približno 3 osebe)

  • 3 srednje krompirje
  • 3 žlice pšeničnega zdroba
  • 2 jajci
  • žlička kurkume
  • ščep popra
  • sol
  • in toliko moke, da nastane nelepljivo testo (lonček)
Postopek priprave: 
  • Krompir v kockah skuhajte, posolite, pretlačite in ga ohladite.
  • Dodajte mu jajci, zdrob in začimbe ter dobro premešajte. Nato postopoma dodajajte moko, da dobite nelepljivo testo.
Krompirjevo testo
  • Za nadev bomo uporabili mesne krogljice, katere smo predhodno skuhali v poljubni omaki. Omaka je lahko paradižnikova,curry-jeva,smetanova … Odvisno od vašega okusa.
Moja omaka z mesnimi krogljicami je narejena iz naslednjih sestavin:
  • 200 g mletega mešanega mesa
  • 1 velika čebula
  • česen
  • zelena zelišča (peteršilj, drobnjak …)
  • 1 jajce
  • 1 žlica drobtin
  • žlička paprike v prahu
  • 2 dcl paradižnikove mezge
  • sol
Postopek priprave:
  • Najprej naredite mesne krogljice. Mleto meso zmešajte z začimbami, drobtinami in jajcem. Posolite. Oblikujte krogljice v velikosti slive.
  • Na ponvi popražite narezano čebulo. Čebulo pretresite v posodico in na isti ponvi popražite mesne krogljice. Ko po površini zakrknejo, jim dodajte praženo čebulo, začimbe in mezgo. Prilijte 1 dcl vroče vode, kuhajte na nizkem ognju in ko se omaka zgosti, je gotova. Takrat vzemite krogljice iz omake in jih ohladite na cedilu.
Mesne kroglice popecite na čebuli.
  • Testo ste med tem že lahko razdelili na 6-9 enakih delov, katere z rokami spločite. Na sredino položite ohlajeno mesno krogljico. Obdajte jo s testom in naredite cmok. Cmoke položite v osoljen krop in kuhajte 20 minut.
V krompirjevo testo zavijemo mesne kroglice
V krompirjevo testo zavijemo mesne kroglice

Kuhane cmoke postrezite z omako, iz katere ste vzeli mesne krogljice in s solato-ali kuhano zelenjavo.

Krompirjevi cmoki z mesnimi kroglicami
DOBER TEK vam želi Monika 🙂