Mesne kroglice s kurkumo

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Recept za mini mesne kroglice s kurkumo.

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki
Mesne kroglice v paradižnikovi omaki
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo mesnih kroglic:
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • drobtine
  • 2 jajci
  • dva velika stroka česna/česen v prahu
  • 1 mala čebula
  • sladka rdeča paprika v prahu
  • kurkuma
  • drobnjak
  • poper
  • sol
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo omake:
  • 2 jedilni žlici olja
  • 1 mala čebula
  • 1 paprika
  • 1 paradižnik
  • 1 srednje velik korenček
  • lovorov list
  • origano
  • 250 g paradižnikove mezge
Postopek priprave mini mesnih kroglic s kurkumo:
  • Najprej olupimo in na drobno sesekljamo česen ter čebulo.
  • V večjo posodo stresemo mleto meso, zraven dodamo vbiti jajci, sesekljan česen in čebulo ter začimbe: sladko rdečo papriko, poper, sol in kurkumo – pri slednji ne »šaparamo«!
Sestavine za mesne kroglice
Sestavine za mesne kroglice
  • Zraven dodamo še malo drobtin in pomešamo. V kolikor masa še ni čisto kompaktna, dodamo še več drobtin, pomešamo. Vsekakor priporočamo, da drobtine dodajamo malo po malo. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler masa ni dokaj kompaktna oziroma nelepljiva.
  • Ko je masa nared, z rokami oblikujemo majhne, enako velike kroglice.
  • Vmes se lotimo priprave omake.
  • V globoki ponvi segrejemo olje, dodamo nasekljano čebulo. Med praženjem večkrat pomešamo, proti koncu dodamo še nasekljan česen.
  • Dodamo na kolobarčke narezan korenček, nasekljano papriko in paradižnikove koščke. Na hitro popražimo, nato zalijemo s paradižnikovo mezgo.
Zelenjavna osnova za paradižnikovo omako
Zelenjavna osnova za paradižnikovo omako
  • Dodamo še začimbe (origano, lovor, sol).
  • Na nizkem ognju pustimo, da se omaka kuha (da malo brbota). Vmes lahko dolivamo še malo vode.
  • Vmes, ko se omaka kuha, popečemo mesne kroglice. To storimo tako, da v globoki ponvi segrejemo olje. Ko je segreto, vanjo postavimo mesne kroglice.
Mesne kroglice popečemo na vročem olju
Mesne kroglice popečemo na vročem olju
  • Na vsaki strani jih pečemo približno 3 minute oziroma toliko časa, da se naredi skorjica.
Popečene mesne kroglice
Popečene mesne kroglice
  • Ko so vse kroglice popečene, jih prenesemo v paradižnikovo omako.
  • V paradižnikovi omaki kuhamo še slabe pol ure.
  • Ugasnemo vir toplote in pustimo, da omaka kakšnih 10 minut počiva.
  • Mesne kroglice serviramo skupaj z pire krompirjem.
Serviramo s pire krompirjem
Serviramo s pire krompirjem

Pa dober tek!