Mesna lazanja z bučko

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe
Deli s prijatelji

Lazanja je italijanska specialiteta, ki mora biti sočna in bogata, da zadovolji naše brbončice. Osnovni različici iz mesne omake, testa in bešamela, za piko na i, lahko dodate še malo zelenjave – recimo korenje ali bučke.

Mesna lazanja z bučko

Kaj potrebujete za pripravo mesne lazanje z bučko
  • tehtnico
  • pečico
  • pekač ( 30 X 20 )
  • štedilnik
  • višjo ponev za mesno omako
  • nižjo ponev za bučke
  • kuhalnico
  • špilo ali pletilko za prebadanje lazanje
  • metlica za mešanje bešamel omake
  • posodo za kuhanje bešamela
  • nož
  • desko
  • žlico
  • pripomoček za ribanje parmezana
  • aluminijasto folijo
Sestavine ki jih potrebujete za pripravo mesne lazanje z bučko
Za mesno omako:
  • 1 veliko čebulo
  • mleti česen
  • mleti poper
  • sol
  • 500 g mletega mešanega mesa
  • 500 ml paradižnikove mezge ( sobne temperature)
Za bešamel:
Potrebujete še:
  • 16 lističev za lazanjo ( štiri slojno)
  • parmezan
  • 1 bučko
Začimbe za mesno lazanjo z bučko lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Česen Poper Sol Muškatni orešček Dodaj vse v košarico
Mesna lazanja z bučko se pripravi po spodnjem postopku
  1. Olupite in nasekljajte čebulo na drobne koščke. Dodajte ji česen in poper ter jo popražite na olju.
  2. Dodajte ji meso in ga dobro premešajte, da se razpustijo večje grude.
  3. Rahlo popraženemu mesu prilijte paradižnikovo mezgo sobne temperature. Posolite in kuhajte približno pol ure. Priprava mesne omake
  4. Operite bučko in jo narežite na tenke kolobarje. Na hitro jo popražite na olju in jo posolite.
  5. Ko je omaka skoraj kuhana, začnite z bešamelom: Na vroči ponvi razpustite maslo in mu dodajte moko. Neprestano jo mešajte, da se ne skepi, dokler se rahlo ne obarva. Priprava bešamelaPočasi prilijte hladno mleko ob neprestanem mešanju z metlico. Posolite, dodajte muškatni orešček in mešajte dokler se bešamel ne zgosti. Pripravljena bešamel omaka
  6. Zgoščenemu bešamelu na hitro vmešajte še razžvrkljano jajce.
Sedaj, ko imate vse sestavine za lazanjo pripravljene, se lotite sestavljanja le te:
  1. Dno pekača pomažite s tenkim slojem bešamela in preko položite prvi sloj lističev lazanje. Glede na omenjene mere pekača, boste za vsak sloj porabili 4 lističe. Začetek zlaganja lazanje
    Preko lističev naložite nekaj mesne omake in nekaj bešamela. Vse skupaj z žlico pomažite po celotni površini testa, da ne bo nobenega suhega dela. Priprava lazanje z bučko
  2. Sledi nov sloj lističev za lazanjo. Preko spet mesna omaka in bešamel. Tako nadaljujete, dokler vam ne zmanjka sestavin. Vmes položite en sloj popraženih bučk direktno na lističe za lazanjo in nadaljujte po sistemu. Zlaganje mesne lazanje z bučko
  3. Zaključiti morate s slojem testa prelitim z bešamelom in posutim s parmezanom. Sestavljena lazanja

Pekač prekrijte z aluminijasto folijo in ga položite v ogreto pečico, na 200 stopinj Celzija. Najprej lazanjo pecite 10 minut, nato jo na par mestih prebodite, da se med peko testo ne bo dvigovalo. Vsega skupaj jo pecite 30 minut, pokrito z aluminijasto folijo. Nato folijo odstranite in lazanjo pecite še 15 minut, ravno tako na 200 stopinj Celzija. Ko bo lazanja (po 45 minutah v pečici) pečena, jo pustite na sobni temperaturi še 10 minut, da se procesi peke malo umirijo.

Pečena mesna lazanja z bučko

Še malo informacij

Parmezan v receptu se lahko zamenja s katerim koli drugim ribanim sirom, po želji.

Lazanjo lahko pečete brez folije, a je večja verjetnost, da bo vrhnji sloj izsušen.

Lazanja je jed, pri kateri smo lahko kreativni. Lahko jo polnimo z mesnim nadevom, lahko s špinačo, z zelenjavo ali pa tudi s sadjem. Poglejte si tudi naš recept za sadno lazanjo.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji