Mehiška salsa omaka

objavljeno v Recepti, Začimbe

Mehiška salsa omaka je vsestranska omaka, ki ni uporabna samo v mehiški kuhinji, dodate jo lahko tudi drugim jedem, variacij in receptov zanjo pa je zelo veliko. V osnovi jo verjetno večina uporablja kot hladno pomako za tortilje in druge prigrizke. Ta preizkušeno preprosti recept z le nekaj sestavinami lahko hitro zadovolji potrebo po okusni pomaki za zabavo ali večer z dobrim filmom.

Postrežena-mehiška-salsa-omaka
Za pripravo mehiške salsa omake potrebujemo naslednje pripomočke:
 • ponev
 • rezalno desko in nož
 • tlačilec za krompir
 • možnar/terilnik
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo mehiško salso omako (za dve osebi):
 • ena srednje velika čebula
 • polovico konzerve pelatov (lahko tudi več)
 • 2 ali 3 sveže paradižnike
 • jedilna žlica olivnega olja
 • svež peteršilj
Začimbe:
Omenjene začimbe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe

Aglio in pepperoncino Kajenski poper Sol z okusom Dodaj vse v košarico

Mehiška-salsa-omaka-sol-okus

Mehiško salsa omako pripravimo po naslednjem postopku:
 1. Svež paradižnik olupimo in narežemo na manjše kose in ga damo na stran, nato pa nasesekljamo še čebulo na majhne kose, v ponvi segrejemo jedilno žlico olivnega olja in na hitro prepražimo čebulo.
 2. Ko čebula zadiši (ne da bi se preveč razpustila), v ponev dodamo narezan svež paradižnik, nekaj minut pražimo, nato dodamo pelate, ki smo jih prej na grobo pretlačili s tlačilcem za krompir.Mehiška-salsa-omaka-kuhanje
 3. Vse skupaj še nekaj minut kuhamo, približno minuto ali dve preden odstavimo s štedilnika pa začinimo z začimbno mešanico aglio in pepperoncino.Mehiška-salsa-omaka-začimbe
 4. Ko odstavimo z ognja dodamo še kajenski poper in sol z okusom limone, ki smo jo pred tem v možnarju strli, saj je ta sol grobo mleta.
 5. Salso prestavimo v drugo posodo in počakamo, da se hladi. Na koncu ji dodamo še narezan svež peteršilj ter jo zmažemo s tortilja čipsom.Mehiška-salsa-omaka
Nasveti:

Seveda lahko namesto kajenskega popra uporabite kakšen drug čili, zasledila sem, da naj bi bil čili jalapeño tisti, ki naj bi se tradicionalno uporabljal za mehiško salso. Če pa vam ne ustreza pekoča omaka, jo lahko začinite samo s črnim poprom, ta salsa ni pretirano pekoča.

Uporabljeni so konzervirani pelati, saj v zimskem času pač ni okusnih paradižnikov z vrta, če pa boste omako delali poleti, poskusite pelate nadomestiti s kakšnim res okusnim, mesnatim paradižnikom kot je volovsko srce.

Če nimate svežega peteršilja, poskusite s posušenim.

Uporabila sem sol z okusom limone, lahko uporabite navadno, za dimljeni okus omake pa morda dimljeno sol z okusom limone ali dimljeno sol hrasta za še močnejši dimljeni okus. Preprosta salsa omaka ponuja mnogo variacij in je lahko tako vsakič drugačna.

 

Recept je prispevala Daša.

Pa dober tek!