Medenjaki

objavljeno v Recepti, Sladice, Vegetarijanske jedi

Se spomnite prijetnega občutka, ko vstopite v hišo, kjer so iz pečice, ravnokar vzeli pekač sveže pečenih medenjakov? Ponavadi nas taki prijetni spomini vežejo na domovanja naših babic in mam. Da bomo še mi ustvarili take lepe spomine za naše otroke in vnuke, se hitro lotimo peke medenjakov. Zelo malo potrebujete za njihovo pripravo, če pa se boste držali tega recepta pa vam zagotavljamo, da je uspeh zagotovljen.

Medenjaki

Za pripravo medenjakov potrebujemo naslednje pripomočke:
  • pečico
  • dva pekača velikosti pečice
  • posodo za mešanje testa
  • ročni ali robotski mešalnik
  • 2 kosa peki papirja
  • tehtnico
  • posodo za sestavine
  • žlico, da vzamemo testo iz posode
Za pripravo medenjakov potrebujemo naslednje sestavine:
  • 500 g bele gladke moke
  • 1 kavna žlička presejane sode bikarbone
  • 150 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • demerara sladkor, zaradi izjemnega okusa
  • 2 jajci
  • 150 g tekočega medu
  • 1/2 čajne žličke Garam masale
  • 1/2  čajne žličke Cejlonskega cimeta
Začimbe za pripravo medenjakov lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Demerara sladkor Garam masala Cejlonski cimet Dodaj vse v košarico
Medenjaki se pripravijo na sledeč način:

1. Najprej penasto umešajte jajci, sladkor in maslo, nato dodajte med.

2. V moko dodajte sodo bikarbono in začimbe.

3. Moko z dodatki postopoma vmešajte v mokre sestavine. Dobili boste rahlo lepljivo testo.

Priprava mase za medenjake4. Pustite ga počivati eno uro, da se okusi povežejo.

5. Iz testa nato z rokami oblikujte kroglice velikosti oreha.

6. Polagajte jih na pekač pokrit s peki papirjem.

7. Kroglice naj ne bodo preveč skupaj, ker se bodo med peko razlezle in narasle.

Medenjaki v pekaču

8. Na en pekač, velikosti pečice, položite 16 kroglic- štiri vrste po štiri kroglice.

9. Pecite jih v prej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, 12 minut.

10. Ko jih boste vzeli iz pečice, bodo še malo mehki a naj vas nič ne skrbi.

Pečeni medenjaki

11. Takoj vroče preložite na rešetko, kjer se bodo popolnoma ohladili.

12. Ohlajene, če jih bo kaj ostalo seveda, pospravite v posodo za piškote. 🙂

Medtem, ko se vam peče en pekač piškotov, na drugi pekač že nalagajte nove. Tako boste prihranili čas, in boste lahko začeli peči drugo porcijo piškotov takoj, ko boste prvo vzeli iz pečice.

Sladki in mehki medenjaki

Nasveti: Vemo, da so začimbe, ki jih uporabite za pripravo medenjakov povsem vaša izbira. Lahko poskusite zgornji dve začimbni mešanici zamenjati z eno, in sicer mešanico namenjeno prav piškotom in pecivom in tudi arabska kavna mešanica popestri okus medenjavkov. Iz naštetih sestavin, boste dobili okrog 45- 50 medenjakov. Odvisno od njihove velikosti. Ohlajene lahko poljubno okrasite, recimo s čokolado ali limoninim ledom.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂