Maroške mesne kroglice s kardamomom

objavljeno v Mesne jedi, Recepti | 0

Recept za vse tiste, ki včasih radi skuhate tudi kaj netradicionalnega. 😉

Mesne kroglice s kardamomom
Mesne kroglice s kardamomom

Recept za 4 osebe

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo maroških mesnih kroglic:
  • 0,5 kg mlete jagnjetine (lahko nadomestimo tudi z mleto govedino)
  • ½ srednje velike rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • približno 4 cm veliko ingverjeva korenina
  • 25 g dobtin
  • 1 jajce
  • šopek svežega peteršilja
  • šopek svežega koriandra
  • šopek sveže mete
  • sok dveh limon
  • 70 g pinjol
  • 60 g feta sira
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • ½ čajne žličke cimeta
  • 1 čajna žlička kardamomovih semen ali pa ½ čajne žličke kardamoma v prahu
    *Če uporabljamo oluščena kardamomova semena, jih na srednji temperaturi v ponvi na hitro popražimo. Med tem nenehno mešamo. Ko so semena popražena, jih zmeljemo v mlinčku za kavo ali pa v terilniku.
  • olje za cvrtje
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo omake:
  • 10 jedilnih žlic tahini omake
  • sok ene limone
  • voda
  • ¾ čajne žličke soli
Sestavine za posip:
  • pinjole
  • dimljena paprika ali sumac
  • svež peteršilj
Postopek priprave:
  • Meso, nasekljano čebulo in česen ter nariban ingver prenesemo v veliko posodo. Dodamo še razžvrkljano jajce in zelišča ter začimbe – nasekljan peteršilj, koriander in meto ter cimet, kardamom, sol in poper. Premešamo in dodamo še feta sir, pinjole ter sok limone. Z rokami vse dobro premešamo.
  • Iz mase oblikujemo majhne mesne kroglice.
  • Ponev z debelejšim dnom prekrijemo z oljem (uporabimo lahko tudi olivno olje). Segrejemo. V ponev prenesemo mesne kroglice; pazimo, da jih v posodo ne prenesemo preveč. Popečemo na vseh straneh.
  • Pečico segrejemo 180 ℃.
  • Mesne kroglice prenesemo na pladenj, ki ga prej prekrijemo s peki papirjem. V pečici pečemo še 12 minut.
  • Med tem pripravimo omako. V posodi zmešamo tahini omako in limonin sok. Po občutku dodajamo še vodo, tako da nastane bolj tekoča omaka. Solimo po okusu.
  • Pečene mesne kroglice prenesemo v omako. Okrasimo s pinjolami in sveže nasekljanimi  zelišči ter ščepom dimljene paprike ali pa sumaca.

Pa dober tek!