Marinade za žar

objavljeno v Začimbe | 0

Če ste že poskusili marinirano meso, potem vam je že popolnoma jasno, da je marinirano meso z žara okusnejše in mehkejše. Če pa v to še niste prepričani, pa upamo, da vas bo ta zapis premamil, da to čim prej preizkusite.

Zakaj marinirati meso?

Marinada je sestavljena iz več različnih komponent. Vse sestavine skupaj sestavljajo kombinacijo, ki poskrbi, da se celoten kos mesa navzame okusa. Pa ne samo to – s pravo marinado se meso tudi zmehča.

Marinirano meso
Marinirano meso

Kaj vsebuje dobra marinada?

Skoraj vsaka marinada je sestavljena iz petih komponent:

Kakovostnega olivnega olja
kisle komponente, ki poskrbi, da se proteini zmehčajo (uporabimo lahko sok limone, limete, kis, belo ali rdeče vino)
sveža ali suha zelišča ter začimbe
luke (npr. sveža šalotka, česen ali čebula. Brez težav lahko uporabimo tudi mleti česen in čebulo)
ščepec nečesa sladkega npr. rjavega sladkorja, muscovado sladkorja ali pa melase, ki okuse zaokroži
ter ščep soli, ki vse okuse marinade še dodatno okrepi.

Pogosto se marinadam dodaja še
sojina omaka (ki se zelo dobro ujame z ingverjem, česnom)
in pekoče začimbe, ki poskrbijo za pravo ostrino. Večina uporablja poper, ljubitelji vročice pa zelo pogosto sežejo po kajenskemu popru ali pa čilijih v prahu. V zadnjem času so se na trgu pojavile tudi pekoče omake, ki jih prav tako lahko uporabimo za mariniranje mesa.
V receptih se velikokrat zasledi še dijonska gorčica, ki se dobro ujema z belim vinom, limoninim soko in sveže nasekljanimi zelišči kot so timijan, rožmarin, peteršilj in bazilika. Nežen okus se odlično ujame s svetlim mesom, torej perutnino in ribami.

Moramo pred mariniranjem vedeti še kaj?

  • Pripraviti moramo toliko marinade, da prekrijemo skoraj vso meso.
  • Najlažje mariniramo meso v kakovostni plastični zip vrečki ali pa v stekleni/keramični posodici z dobrim pokrovčkom. Če uporabljamo zip vrečko, za mariniranje potrebujemo malo manj marinade. Med mariniranjem vrečko v hladilniku večkrat obrnemo.
  • Ko meso zalijemo z marinado, ga vedno postavimo v hladilnik.
  • Čas mariniranja je odvisen od vrste in velikosti mesa. Ribe mariniramo približno pol ure do največ ene ure, perutnino do 4 ur, ostale kose mesa pa lahko v hladilniku pustimo tudi čez noč.
  • Meso iz hladilnika vzamemo vsaj eno uro pred peko, da doseže sobno temperaturo.

Recepti:

Marinada z limono in rožmarinom

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo približno 250 ml marinade:

  • 3 velike limone
  • 2 jedilni žlici posušenega rožmarina ali pa nekaj vejic svežega
  • 60 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna ali pa česen v prahu
  • 1 polno čajno žličko soli
  • ½ čajne žličkebelega popra

Postopek priprave marinade:

  • Limone prerežemo na pol in iz njih iztisnemo sok. Nasekljamo česen in rožmarin. Vse zmešamo v posodici.
  • Z marinad zalijemo perutnino ali pa svinjino in v hladilniku mariniramo vsaj dve uri.
Mehiška pekoča marinada

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo  približno 200 ml marinade:

  • 50 ml belega kisa
  • 80 ml olivnega olja
  • svež koriander (po želji)
  • 50 ml vod
    BBQ: Tex-Mex mešanica začimb za žar
    Mešanica začimb Tex-Mex
  • 3 stroki česna
  • sok 1 limete
  • 2 jedilni žlice mešanice Tex-Mex

Postopek priprave marinade:

  • Vse sestavine odmerimo v posodico in dobro premešamo.
  • Perutnino mariniramo približno 4 ure, ribe približno 30 minut, rakce med 15 in 30 minut, govedino, svinjino in jagnjetino pa med 6-12 ur.
  • Ko meso poberemo iz marinade, lahko marinado prenesemo v ponev in zavremo. Nato zmanjšamo temperaturo in na nizkem ognju pustimo še 5-10 minut. To polivko lahko uporabimo na hitro posujemo po narezanemu mesu ali pa rižu.
Jamajška omaka

Se dobro poda k vsem vrstam mesa, tudi k zelenjavi

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo  približno 250 ml marinade:

  • 1 srednje velika čebula
  • malo šalotke
  • 1 poljuben svež čili (lahko nadomestimo tudi s čili kosmiči ali pa mletim čilijem. Pri tem smo pozorni na vrsto čilija, ki jo uporabljamo in našo toleranco do vročice.)
  • 3 jedilne žlice sojine omake
  • 1 jedilna žlica olja
  • 1 jedilna žlica jabolčnega ali pa belega kisa
  • svež timijan (lahko nadomestimo tudi s posušenim)
  • 2 jedilni žlici svetlega muscovado sladkorja
  • 1 čajna žlička morske soli
  • 1 čajna žlička pimenta
  • 1 čajna žlička mletega črnega popra
  • ½ čajne žičke muškatnega oreščka
  • ½ čajne žličke mletega cimeta

Postopek priprave marinade:

  • Vse sestavine damo v sesekljalnik. Miksamo toliko časa, dokler ne nastane povsem gladka omaka.
  • Nasvet: pripravite omako dan prej in jo čez noč v tesno zaprti posodici pustite v hladilniku. Tako se bodo okusi najbolj prepletli.
  • Perutnino marinirajte vsaj 2-4 ure, svinjino saj 2-8 ur, zelenjavo in mesne nadomestke približno 30 – 40 minut, ribe in morsko hrano pa največ 30 minut.

Pa dober tek!