Marinade za meso na roštilju / žaru

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Marinada, nepogrešljivi del priprave vsakega mesa na žaru, saj poskrbi ne le za okus mesa, ampak tudi za njegovo mehkobo in sočnost. Definitivno pa tukaj velja pravilo, da dlje, kot je meso v marinadi, boljše je.

Meso na žaru

1. Sol

Uporaba soli v marinadi je seveda pogojena glede na meso, ki ga uporabljamo. Če delamo marinado za svinjino, divjačino ali govedino soli v marinadi ne uporabljamo, ampak pol ure do petnajst minut pred samo peko kose mesa posolimo. Za vse ostale tipe mesa pa v marinadi lahko uporabimo sol, vendar mesa v marinadi ne puščamo več kot dvanajst ur pred samo peko.

2. Olje

Olje je definitivno nepogrešljivi del vsake marinade, kadar se nagibamo k bolj mediteranskim okusom, priporočamo uporabo dobrega olivnega olja. Če pa se odločimo za malo bolj azijske okuse, lahko uporabimo tudi kokosovo olje, ki daje marinadi še dodaten azijski priokus. Če pa nismo ljubitelji le teh, pa lahko uporabimo kar navadno sončnično olje.

3. Zelišča

Definitivno je uporaba zelišč izredno popularna v marinadah, seveda je pa odvisno, kakšno marinado bomo pripravljali. Priporočamo uporabo čim bolj svežih zelišč, če le imamo to možnost, če ne, pa uporabimo suha zelišča. Uporabimo lahko rožmarin, timijan, lovor, baziliko, koper v kombinaciji s sveže zdrobljenim česnom za mediteranski okus. Za malce bolj azijske okuse lahko uporabimo tudi limonsko travo, ki bo dodala mesu odličen okus po citrusih in ingverju.

Začimbe in zelišča

4. Kislina

Nepogrešljiva v vsaki marinadi pa je tudi kislina, bodisi v obliki citrusov, kot so sokovi limone ali limete, ali v obliki kisa. Kislina pripomore, da se meso dobro zmehča in postane mehko ter se med samo peko ne skrči.

5. Začimbe

Seveda pa v vsaki dobri marinadi ne morejo manjkati dobre kombinacije začimb. V praktično vsaki je nepogrešljiv mleti poper in zdrobljen česen, saj se po okusu podata prav k vsakemu tipu marinade.

Začimbe za marinado

Za ljubitelje pikantnosti priporočamo uporabo še kakšnih BBQ mešanic, kajenskega popra ali celo mletega čilija. Seveda pa v opozorilo bodite previdni pri samem doziranju le teh, saj se za časom mariniranja tudi poveča jakost pekočine teh začimb. Za ljubitelje orientalskih okusov pa priporočamo uporabo currya v prahu, kurkume ali five spice začimb, saj nam le ti pričarajo okus Orienta.

Upam, da vam bomo s temi napotki pomagali k izjemni marinadi, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂