Marinada za vratovino na žaru

objavljeno v Recepti, Začimbe | 0

Sezona žara je še vedno v polnem razmahu, zato vam danes predstavljamo recept za božansko marinado za vratovino na žaru, zaradi katere boste zablesteli kot najboljši žar mojster daleč naokoli.

Marinada za vratovino na žaru

Katere pripomočke potrebujemo za pripravo marinade na žaru:
  • plastično posodo s pokrovom
  • manjšo posodico
  • čajno žličko
  • desko
  • nož
  • drobilec za česen
  • metica
  • ožemalnik

Za pripravo marinade za vratovino na žaru potrebujemo*:

*za 1 kg mesa

  • 1 deciliter olivnega olja
  • 6 strokov česna
  • 1 čajno žličko gorčice
  • 1 čajna žlička dimljene sladke paprike
  • četrtino čajne žličke čilija ali kajenskega popra (po želji)
  • sok polovice limone
  • 1 čajna žlička kečapa
  • sol
  • poper
Vratovina na žaru
Marinada za vratovino na žaru se pripravi po naslednjem postopku:
  1. V posodico nalijemo 1 deciliter olivnega olja in mu primešamo gorčico ter kečap.
  2. Ožamemo polovico limone z ožemalnikom in ga dodamo k olju, gorčici in kečapu. Vse skupaj dobro premešamo z metlico, da nastane enotna mešanica.
  3. Nato olupimo šest strokov česna in ga z drobilcem za česen zdrobimo v posodico z mešanico. Dodamo še eno čajno žličko dimljene sladke paprike, ki bo dala mesu poleg okusa po papriki še dimljen okus. Če si želite, da je marinada malce bolj pikantna, pa ji dodajte tudi četrtino čajne žličke čilija v prahu ali kajenskega popra. Na koncu še dodamo sol in poper po okusu.
  4. Vse skupaj dobro premešamo in marinada je pripravljena za uporabo.

Pečena vratovina v marinadi

Svetujemo, da marinado pred uporabo pustite stati v hladilniku vsaj eno uro, da se vsi okusi dobro povežejo.

Za pripravo vratovine na žaru z marinado priporočamo, da vratovino narežete na en centimeter debele kose in vsak kos potopite v marinado. Kose vratovine nato zložite v plastično posodo s pokrovom in nanje polijete še odvečno marinado. Posodo nepredušno zaprete in pustite stati v hladilniku vsaj 24 ur, da se okusi dobro povežejo skupaj. Kar na koncu ostane je še, da prečudovite kose vratovine spečete na žaru. Zraven pa vam priporočamo, da ponudite svežo zelenjavo, pečen krompir in osvežujočo jogurtovo omako, ki bo celotno jed osvežila.

 

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂