Luštrek – uporaba in nasveti

objavljeno v Začimbe | 0

Luštrek (Levisticum officinale) je trajnica iz družine kobulnic, ki so jo iz jugozahodne Azije prinesli Rimljani. Če imate doma vrt in ste luštrek že kdaj gojili, potem veste, da gre za eno prvih rastlin, ki spomladi požene na vrtu. Mogočna, košato razraščena rastlina, ima votla stebla ter velike, deljene in nazobčane liste. Nepoznavalci bi ga lahko na hitro zamenjali z zeleno, morda celo s peteršiljem.

V kulinarične namene najpogosteje uporabljamo liste in stebla, včasih tudi semena.

Zelišče mnogih imen

V 16. stoletju so ga imeli za afrodiziak in verjetno so ravno iz tega razloga nekatera njegova imena povezana z besedo »ljubezen« – npr. nemško Liebstöckel, angleško lovage, rusko ljubistok, v našem jeziku pa se ponekod pojavlja z imenom ljubčec. Poznan je tudi pod drugimi imeni na primer luštnek, luštrik in pa levstik, maggie …

Luštrek - drobljen od blizu
Luštrek posušeni listi: uporaba in nasveti
Luštrek ali zelena

Kot že omenjeno, lahko nepoznavalci zaradi podobnih listov luštrek kaj hitro zamenjajo z zeleno. Toda če preučimo stebla te rastline, lahko hitro opazimo razliko: luštrek ima precej tanjša stebla kot pa zelena. Dodaten razlog za pogosto zamenjavo je, da imajo listi luštreka, ko jih pomanemo med prsti, precej podoben vonj zeleni. Luštrek ima bolj izrazit okus kot zelena, tudi ko so listi že posušeni. Za razliko od zelene pa njegovi listi ne prenašajo dobro daljšega kuhanja.

Uporaba luštreka v kulinariki

Pri uporabi luštreka moramo biti varčni, saj ima precej močno aromo. Močna aroma se ohrani tudi pri posušenih listih. Hitro se lahko zgodi, da ga dodamo preveč, posledično pa z njim zadušimo druge okuse. Luštrek je glavno zelišče »vegete«, kar nam lahko pove, da ga lahko dodamo skoraj povsod. Poleg tega luštrek jedi naredi bolj slane, zato je lahko dober nadomestek soli, sploh za tiste ljudi, ki morajo biti na njen vnos še posebej pozorni.

Najpogosteje se uporabljajo listi luštreka skupaj s stebli, malce redkeje pa se uporabljajo semena in celo njegove korenine. Mlade in sveže liste lahko v plastični vrečki nekaj dni hranimo v hladilniku, uporabljamo pa jih predvsem za začinjanje solat (sploh zelene). Z luštrekom začinimo juhe, enolončnice in omake. V Italiji ga skupaj z origanom in česnom pogosto uporabljajo za začinjanje paradižnikovih omak (kar pomeni, da ga lahko uporabimo tudi na pici). Dodamo ga lahko tudi v mesne jedi. Prav tako lahko luštrek dodamo v vodo v kateri kuhamo krompir, stročnice, lečo ali pa korenček. Drobna, rjava in aromatična semena pa lahko uporabimo za začinjanje kruha, solat in peciva in sirov.

Pa da razrešimo še eno dilemo …

Še eno – sicer tuje ime luštreka – je Maggiekraut. In verjetno velika večina pozna ta jušni dodatek v rjavi steklenički, ki je znana pod imenom Maggie, pa tudi jušne kocke pod istim imenom. Je v tekoči začimbi za juhe »maggie« res luštrek?

Luštrek ima z rjavo tekočino v steklenički skupno le to, da zelišče in jušna začimba dišita enako in imata podoben okus. Čeprav luštrek obogati juhe, ga v omenjenem zelo znanem izdelku z dolgo tradicijo sploh ni. Zato pa ga lahko vi poleg druge zelenjave uporabite za pripravo domače jušne osnove.🙂

Pa dober tek!