Losos z zelenjavo na posteljici iz rukole

objavljeno v Mesne jedi, Recepti
Deli s prijatelji

Losos na posteljici iz rukole – okusen in lahek obrok, ki si ga lahko brez slabe vesti privoščimo tudi za večerjo. Pri pripravi moramo biti pozorni na zadostno količino začimb, da jed na koncu ni preveč pusta. Vaja dela mojstra 😉

Losos z zelenjavo
Losos z zelenjavo
Sestavine:
  • file lososa (najbolje je svežega, lahko tudi zmrznjenega)
  • rukola
  • limona
  • česen
  • češnjev paradižnik
  • rdeča paprika (bolši so šparglji, vendar smo izven sezone, zato paprika)
  • parmezan
  • začimbe (sol, poper, bazilika)
  • olivno olje
Priprava – losos na posteljici iz rukole:
  • Najprej pripravimo vse sestavine.
  • Rukolo operemo, odcedimo, lepo oblikujemo in postavimo na krožnik.
  • Po rukoli potresemo parmezan, čez pa pokapamo še olivno olje in limono.
Po rukoli potresemo še parmezan
Po rukoli potresemo še parmezan
  • Nekaj limone narežemo na kolobarje za dodatek ali dekoracijo.
  • Tako – vse je pripravljeno na začetek.
  • Češnjeve paradižnike uporabimo kot prilogo, zato jih prerežemo na polovičke.
Češnjev paradižnik - polovičke
Češnjev paradižnik – polovičke
  • V ponev dodamo olivno olje, ga rahlo segrejemo in na njem popražimo paradižnike. Zraven lahko dodamo tudi cel česen – da odda aromo – če pa imate zelo radi njegov okus, ga lahko nasekljate in pražite poleg paradižnikov.
  • Paradižnike posolimo in popramo. Dodamo lahko še druge začimbe, še posebej dobro zraven paše bazilika.
  • Ko so paradižniki dovolj prepraženi (pazimo, da ne padejo povsem skupaj), jih zložimo na krožnik poleg rukole.
  • Prav tako popražimo še papriko, ki smo jo pred tem narezali na dolge rezine.
  • Papriko začinimo po okusu.
  • Ko je paprika zmehčana, a še vedno ohranja strukturo, jo zložimo na posteljico iz rukole.
Posteljica za lososa
Posteljica za lososa
  • Sedaj manjka le še losos. 😉
  • Lososov file moramo dobro osušiti. To storimo tako, da file položimo na papirnato brisačko in ga z vseh strani popivnamo.
lososa osušimo z brisačkami
lososa osušimo z brisačkami
  • File moramo dobro začiniti s soljo, saj je drugače brez okusa.
    *Zraven se zelo dobro poda tudi limonski poper.
  • Popečemo ga na olju na zelo preprost način; v ponvi segrejemo olje, file položimo na olje in ga tako pustimo približno 4 minute. Spodnja polovica se bo lepo obarvala. Po 4 – 5 minutah ga obrnemo in še na drugi strani pečemo približno 4 minute. Vmes fileja ni potrebno premikati.
  • Po 10 minutah skupnega pečenja, bi moral biti file ravno prav pečen – imeti mora rahlo hrustljavo skorjo
    (*seveda je pečenje odvisno tudi od debeline kosa).
  • Lososa prenesemo na posteljico iz rukole in paprike.
  • Kot dekoracijo dodamo še limono, po želji pa lahko file še dodatno pokapamo z limoninim sokom.
    * Po želji lahko poleg uporabimo tudi balzamični kis ali balzamično glazuro.
  • Jed je pripravljena. 🙂

Pa dober tek!

Recept nam je poslal Tomaž P.

Deli s prijatelji