Limonska oz. limonina trava: uporaba

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Limonska oziroma limonina trava je aromatična tropska trava z modro-zelenimi listi, ki izvira iz jugovzhodne Azije. S porastom popularnosti tajske, vietnamske in indonezijske kuhinje pa raste tudi njena prepoznavnost.

Limonina trava

Zaradi njenega specifičnega okusa in njenih zdravilnih učinkovin je nepogrešljiva ne samo v kuhinji, ampak se uporablja tudi kot zeliščni čaj, v vročih poletnih dneh pa kot osvežilen ledeni čaj. Limonsko oziroma limonino travo lahko uporabimo svežo, v kolikor jo najdemo, ali suho.

1. Zeliščni čaj iz limonske trave

Limonska trava je zaradi mineralov in vitaminov, ki jih vsebuje, izredno zdravilna. Pomaga lajšati simptome prehlada, znižuje povišano telesno temperaturo, spodbuja zdravo prebavo in ščiti želodec pred nastankom razjed. Prav tako zaradi vsebnosti spojin citral in geranial deluje protivnetno in naj bi celo pripomogla proti nastanku rakavih celic. Izdelki iz limonske trave imajo tudi izjemno pozitiven učinek na raven holesterola v krvi, prav tako lajšajo menstrualne krče, odpravljajo napihnjenost in ščitijo pred bolečinami v želodcu.

Limonska trava

Zaradi vseh pozitivnih učinkovin priporočamo pitje čaja iz limonske trave, ki ga pripravimo tako, da žličko suhe limonske trave prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati pet do deset minut.

Limonsko travo lahko dobite: TUKAJ

2. Ledeni čaj iz limonske trave

Poleti ravno ne prija vsem pitje vročega čaja, zato vam predlagamo, da iz suhe limonske trave pripravite ledeni čaj. Za pripravo le-tega si najprej skuhajte čaj in ga pustite, da se popolnoma ohladi. Ko je ta hladen, ga sladkajte po okusu, dodajte sok limete ali limone, par kock ledu in vaš osvežujoči ledeni čaj je pripravljen. Limonino travo lahko dodate tudi drugim napitkom.

Limonska trava v napitku

Limonsko travo lahko dobite: TUKAJ

3. Začimba k azijskim jedem

Zaradi specifičnega okusa, ki spominja na okus limone in hkrati doda poprast priokus ingverja, je nepogrešljiva začimba v azijski kuhinji. Odlično se prilega k morskim sadežem, ribam, piščancu, govedini in svinjini. Kot začimba je odlična v kombinaciji s česnom, čilijem, klinčki, ingverjem, kurkumo in baziliko. Prav tako je nepogrešljiva sestavina tajske curry paste in vsem azijskim jedem. Uporablja se sveža ali suha, najpogosteje zmleta.

Upam, da vas bomo s temi tremi načini uporabe limonske trave, navdušili in vas spodbudili, da jo vključite v svojo kuhinjo.

Limonsko travo lahko dobite: TUKAJ

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂