Kvašeni štruklji

objavljeno v Recepti, Začimbe | 0

Mamca, poslušajte,
kaj vam povem:
Štrukeljce skuhajte,
tiste rad jem.

Ta naša stara ljudska pesmica pove, da so bili že včasih štruklji cenjeni in večkrat na jedilniku. Ponudimo jih lahko kot glavno jed, prilogo ali kot sladico. Obudimo tradicijo in jih tokrat tudi mi pripravimo za kosilo in sicer v slani obliki, kot prilogo. Tokrat jih bomo naredili iz kvašenega testa.

Kvašeni štruklji

Za pripravo kvašenih štrukljev potrebujemo naslednji pribor:
  • večjo plastično posodo za testo
  • kuhalnico
  • valjar
  • veliko posodo za kuhanje
  • manjšo plastično posodo za mešanje nadeva
  • štedilnik
  • krpo iz blaga za štrukelj
  • vrvico ali elastike za fiksiranje krpe
Sestavine za pripravo (3-4 porcij) kvašenih štrukljev:

Za testo rabimo:

  • 400 g bele gladke pšenične moke
  • pol kocke kvasa
  • ščep sladkorja
  • 1 grški jogurt
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 čajno žličko soli
  • 2 dcl mlačnega mleka ali vode
  • drobtine za posip

Za nadev rabimo :

Kvašene štruklje pripravimo po naslednjem postopku:

Najprej pripravimo kvasec:

  • V stekleno posodico nadrobimo kvas, mu dodamo sladkor in žlico moke.
  • Primešamo toliko mlačne vode, da lahko vmešamo kremasto zmes.

Temu rečemo kvasec. Pustimo ga na toplem, neprepišnem mestu, da vzhaja in je zmes še enkrat višja kot na začetku.

Pripravimo tudi skutni nadev:

Zmešamo vse sestavine in zmes postavimo v hladilnik.

Sedaj se lahko lotimo priprave testa:

  • Moko presejemo v skledo, ji po obodu dodamo sol in po obodu tudi v krožnih gibih vmešamo sol v moko. Sol ne sme priti v direkten stik s kvasom, saj potem kvas ne bo več aktiven, zato soli ne stresemo v sredino posode.
  • Na sredini posode v moko naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasec, olje in jogurt ter ob mešanju počasi dodajamo še mlačno mleko oziroma vodo.
  • Umešamo gladko testo in ga pustimo vzhajati toliko časa, da postane kepa še enkrat večja.

Vzhajano testo za štruklje

  • Vzhajano testo ponovno pregnetemo in ga razrežemo na dva dela. Razvaljamo ju na pol centimetra debelo in poskusimo ujeti obliko pravokotnika, da bomo lažje zavili štrukelj.
  • Testo na tenko pomažemo z nadevom in zavijemo v štrukelj. Preden zavijemo štrukelj, preverimo, če bo šel v posodo za kuhanje. Ni namreč priporočljivo, da bi ga upognili, saj potem rad poči. Lahko ga narežemo na dva ali tri dele in vsakega posebej zavijemo, da se izognemo težavam.

Nadevanje testa za štruklje

  • Štrukelj previdno preložimo na mokro krpo, potreseno z drobtinami in zavijemo v krpo. Krpe ne zavijemo pretesno, saj bo testo v krpi še malo vzhajalo.
  • Na vogalih fiksiramo krpo z vrvico ali elastiko.
  • Tako lepo zavit štrukelj previdno položimo v vrelo vodo in ga kuhamo 30-40 minut na zmernem ognju.
  • Kuhan štrukelj previdno vzamemo iz vroče vode in ga odložimo na večji servirni krožnik.

Skuhan štrukelj narežemo na rezine in ponudimo s poljubno omako in solato. Ker so dokaj nasitni jih lahko ponudimo samo s solato in morda prej pojemo še bogato enolončnico. Postreženi kakorkoli, bodo kvašeni štruklji zadovoljili vaše brbončice in vam polepšali dan.

Pripravljeni kvašeni štruklji

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂