Kvašeni rogljički

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe
Deli s prijatelji

Slika popolnega jutra. Sveži rogljički in skodelica vroče kave. Kupljeni rogljički so ponavadi narejeni iz listnatega testa. Mi smo jih pripravili iz kvašenega testa. Rogljički so ravno tako rahli a bolj polnega okusa in nekoliko manj mastni.

Kvašeni rogljički

Za pripravo kvašenih rogljičkov potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Pekač velikosti pečice
  • Peki papir
  • Valjar
  • Posodo za pripravo testa
  • Posodico za maslo s cimetom
  • Žlico
  • Nož
  • Čopič za premaz
Za ppripravo kvašenih rogljičkov potrebujemo naslednje sestavine:
  • 500 g pirine moke
  • Ščepec soli
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 centimeter debela rezina mehkega masla
  • 1 jajce
  • 1 dcl vode
  • 1 dcl mleka
  • 1- 2 žlici sladkorja ( stopite v vodi)
  • Rezina masla in cimet za premaz
  • Koščki čokolade ( približno 15)
  • Mleti sladkor in cimet za posip

Kvašeni rogljički

Začimbe za kvašene rogljičke lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Kraljeva sol – mleta – nejodirana Cimet – mleti Rjavi trsni sladkor Dodaj vse v košarico
Kvašene rogljičke pripravimo na sledeči način:
  1. Najprej pripravite kvasec.
  2. Kvas zdrobite v manjšo posodico, dodajte mu žlico moke, ščepec sladkorja in toliko mlačne vode, da ob mešanju dobite gladko zmes, ki jo pustite vzhajati na dvakratno višino.
  3. Moko stresite v posodo v kateri boste mesili testo.
  4. Ob rob posode dodajte sol. Na sredino moke naredite jamico in vanjo zlijte vzhajan kvasec.
  5. Počasi mešajte s kuhalnico in dodajte še vodo s sladkorjem,jajce, mehko maslo in mleko.
  6. Tekočine so lahko rahlo mlačne, da bo testo prej vzhajalo. Zamesite gladko testo.
  7. Pustite ga vzhajati na toplem, da bo dvakrat večje.
  8. Vzhajano testo razvaljajte na 2-3 milimetre debelo in izrežite trikotnike.
  9. Maslo stopite in mu dodajte cimet. S tem pomažite trikotnike.
  10. Na en konec trikotnika dajte košček čokolade in jo zavijte v testo.
  11. Rogljičke polagajte na namaščen ali s peki papirjem pokrit pekač, nekoliko narazen, ker bodo še vzhajali. Pomažite jih z razžvrkljanim jajcem.
  12. Že na pekaču jih pustite 10 minut vzhajati na toplem, potem jih položite v pečico na 170 stopinj Celzija za 30 minut.
  13. Pečene lahko še vroče potresete z mletim sladkorjem in cimetom.

Kvašeni rogljički

Nasvet:
  • Testo lahko pustite tudi nevtralno in mu ne dodate sladkorja.
  • Ko boste trikotnike pomazali s cimetovim maslom, jih potresite še s ščepcem sladkorja.
  • Čokolado lahko izpustite ali zamenjate s čokoladnim namazom, s čvrsto marmelado ali z nadevom za potico.
  • Iz omenjenih sestavin boste dobili približno 15 rogljičkov.

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji