Kurkuma (začimba) uporaba

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe | 0

Kurkuma je rastlina, ki izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije. Sodi v družino ingverjevk in ima na pogled zelo zanimivo koreniko. Le-ta je sestavljena iz večih »palčkastih« izrastkov. Te izrastke pridelovalci ločijo in obdelajo na poseben način. Končni produkt je kurkumin prah, ki ga lahko uporabimo na številne načine.

Kurkuma - zlata začimba
Kurkuma – zlata začimba

Zaradi svoje intenzivne rumene barve (so) jo mnogi uporabljajo kot barvilo za najrazličnejše stvari (npr. barvanje tkanin). S svojo barvo obarva tudi nekatere začimbne mešanice (curry mešanice), posledično pa tudi hrano. Ste vedeli, da v prehrambeni industriji kurkumo pogosto uporabljajo kot barvilo? Označena je z oznako E100.

Kot začimba ima zelo zanimiv vonj in zmerno pikanten, delno muškaten, grenak in rahlo pekoč okus. Barva in okus pa nista vse, kar kurkuma doda naši hrani. Vsebuje številne bioaktivne sestavine; najmočnejša izmed njih je zagotovo kurkumin, ki je močan antioksidant. Indijci pravijo, da blaži glavobole, zmanjšuje stres … Ravno zaradi številnih blagodejnih učinkov, ki jih ima kurkuma za telo, je v njihovi tradicionalni medicini še vedno ena najbolj cenjenih začimb. Nič manj pomembno pa ni njeno mesto v indijski tradiciji. Posušena korenina kurkume jim predstavlja simbol čistosti, blaginje in plodnosti, prav tako pa verjamejo v to, da kurkuma prinaša srečo. Iz navedenih razlogov zaseda pomembno mesto v številnih ritualih. V kombinaciji s kafro sestavlja »vermilionsko pasto«, ki si jo nanašajo na čelo in jo nato imenujejo »tilak«, z njo pa si delajo tudi tradicionalne »bindi« (prevod iz sanskrta – okrogla pika) na čelu.

Dandanašnji dan pridobiva na veljati tudi v naših krajih, saj je z informacijsko dobo dostopno vse več informacij o njenih učinkovinah in uporabi. Poleg tega jo tudi lažje najdemo na trgovskih policah.

Kurkuma v prahu - doza in vrečka
Kurkuma iz spletne trgovine www.zacimbe.si

Uporablja se jo pri pripravi večine indijskih zelenjavnih jedi, prilega pa se tudi mesu, leči, ribam in rižu. Z njo lahko začinimo in obarvamo tudi najrazličnejše omake, sire, jogurte, sadne napitke ter torte. Prav gotovo ste že slišali tudi za »zlato mleko«. Gre za topel napitek, ki ga številni ljudje pijejo za krepitev imunskega sistema, kot preventivo pred prehladi in kot napitek za sproščanje pred spanjem. Kurkumo lahko vmešamo tudi v stopljeno maslo, s katerim lahko nato poškropimo kuhano zelenjavo, testenine in krompir. Da iz začimbe izvlečemo kar največ učinkov, jo je zelo dobro uporabiti skupaj s črnim poprom, ki vsebuje piperin; le-ta namreč poveča absorpcijo kurkumina.

Dobro se dopolnjuje tudi z drugimi začimbami, na primer s česnom, čiliji, ingverjem, komarčkom, koriandrovimi listi in semeni, kumino, curryjevimi listi, papriko ter seveda že prej omenjenim poprom.

Še nekaj nasvetov za uporabo:
  • Kurkuma je precej močna začimba, katere intenziteta se tekom kuhanja še bolj razvije. Pri uporabi bodimo zato preudarni.
  • Barva kurkume je precej intenzivna in močna. Pazimo, da ne pride v stik z oblačili, saj je madež precej težko odstraniti.
  • V kolikor recept zahteva posušeno gorčico, jo lahko nadomestimo z isto količino kurkume.

Pa dober tek!