Kumare v omaki s svinjino

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe | 0

Sezona kumaric je na višku. Sedaj je pravi čas, da si pripravite ozimnico iz vloženih kumaric. Kaj pa narediti s tistimi kumarami, ki so vas nekoliko prehitele in so prevelike za v kozarec? V solati ste se jih že preobjedli? Potem si naredite omako, po kateri si boste obliznili vse prste!

Priprava kumar

Za pripravo kumar v omaki potrebujemo:
  • nož
  • lupilec
  • žličko da izdolbemo semenje
  • desko
  • ponev
  • štedilnik
  • kuhalnico
Sestavine za pripravo kumar v omaki:
  • 4 svinjske zrezke
  • 2 čebuli
  • 2 srednji kumari
  • 1 paradižnik
  • 3 manjše korenčke
  • 1 dcl sladke smetane
  • sol
  • poper
  • mleti česen
  • šetraj
Pa se lotimo priprave kumar v omaki:
  1. Olupimo čebulo in jo narežemo na majhne kocke.
  2. Kumaro operemo, olupimo in ji izdolbemo semenje z žličko. Na straneh vedno poskusimo, če slučajno kumara ni grenka. Če je okusna, jo naribamo na tanke lističe.
  3. Paradižnik operemo in narežemo na manjše kose. Korenje olupimo in narežemo na kolobarje.
  4. Svinjske zrezke najprej popečemo do gotovega v ponvi.
  5. Zrezke nato odstranimo in v isti ponvi popražimo čebulo.
  6. Rahlo popraženi čebuli dodamo kumare, paradižnik,korenje, sol in začimbe. Zalijemo s toliko vode, da je zelenjava pokrita. Kuhamo do mehkega, da se čebula, paradižnik in kumare razpustijo. Dlje vre, bolj je razkuhano, boljši okus dobimo. Priprava kumar v omaki
  7. Kuhani zelenjavi dodamo sladko smetano in jo eno tretjino zmiksamo, da bo omaka bolj gosta. Dodamo še popečene svinjske zrezke in kuhamo še 5-10 minut, da se zrezki pregrejejo in navzamejo okusa. Kumare v omaki s svinjino

Kumare v omaki so odlična samostojna jed s kruhom, ob njej pa boste uživali tudi z dodatkom porcije pire krompirja.

Dobro je vedeti:
  • Kumare ponavadi grenijo, če je poletje presuho. Zato poskrbite, da bodo vedno zalite.
  • Odcejene in ožete kumare so težje prebavljive.
  • Kot skoraj vsa zelenjava in sadje, so tudi kumare najbolj zdrave, če jih uživamo presne.
  • Sveže iztisnjen sok iz kumar je odličen izotonični napitek.
  • Če ste zvečer na zabavi preveč popili, se s kosom kumare lahko ognete jutranjemu mačku.
  • Pred spanjem pojejte kos kumare. Vitamin B in elektroliti bodo poskrbeli za ravnovesje v vašem telesu.
  • Kumara izboljša zadah v ustih.
  • Rezino kumare za 30 sekund pritisnemo z jezikom na nebo. Sokovi bodo uničili bakterije, ki so odgovorne za slab zadah.
  • Kumare so odličen čistilec našega telesa.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂