Janež: uporaba in recepti
|

Z besedo janež v kulinariki označujemo male plodove aromatične rastline, ki se latinsko imenuje Pimpinella anisum. Gre za sorodnico kumine, kumina, kopra in komarčka in prvotno izvira iz Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Dandanes je razširjena skoraj povsod po svetu. Ovalne … Preberi več

Kajenski poper in kurkuma – kombinacija
|

Kajenski poper in kurkuma sta eksotični začimbi, ki sta razširjeni po vsem svetu. Obe imata svojstvene karakteristike: kurkuma svojo rumeno barvo in blago pikanten, malce jedek okus, kajenski poper pa svojo rdečo barvo in pekočost. Obe začimbi lahko v kulinarične … Preberi več

Curry: začimba za omake (in še več)
|

  Beseda »curry« je precej zapletena, saj pri različnih ljudeh spodbudi različne misli. Velika večina ljudi sicer to besedo najprej poveže z (običajno) rumenim »praškom«, ki ga najdemo med drugimi začimbami in ga uporabljamo za kuhanje. Sicer pa lahko z … Preberi več

3 načini priprave kostanja
|

Kostanj je izredno okusna poslastica, ki nam jo prinese jesen. Seveda se kostanj najbolj prileže, ko je pripravljen zunaj, v dobri družbi in ob kozarcu jabolčnega mošta. Če pa nimamo te možnosti, si ga lahko pripravimo tudi doma v kuhinji. … Preberi več

Bešamel omaka / bela omaka
|

Bešamel omaka je znana tudi pod imenom bela omaka. Izvira iz Francije in je ena od osnovnih omak. Pripravljena pa je iz treh glavnih sestavin: masla, moke in mleka. Sestavine, ki jih potrebujemo za bešamel omako: 50 g masla 2 … Preberi več

Začimbe za vlaganje kumaric in paprike
|

Eden lepših občutkov je, ko je naš trud na vrtu nagrajen s plodovi narave. Večkrat se zgodi, da pridelamo več zelenjave, kot pa jo lahko sproti pojemo. Odličen način kako nekaj zelenjave shraniti za kasnejše dni, je vlaganje. Dobra stvar … Preberi več

Balzamični preliv za solato z gorčico
|

Za približno 2 dcl preliva Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo balzamičnega preliva za solato: 1,5 dcl ekstra deviškega olivnega olja ½ dcl balzamičnega kisa sol mlet poper (črni) česen v prahu jedilna žlica navadne gorčice ali gorčice z balzamičnim … Preberi več

Balzamični kis – sestavine in uporaba v kuhinji
|

Balzamični kis izvira iz Italije, natančneje iz pokrajin Modena in Reggio Emilia. Balzamični kis ima na tem področju zaščiteno geografsko označbo. Družine, ki se s to obrtjo ukvarjajo, še vedno skrbno varujejo svoje recepte. Sama izdelava tradicionalnega balzamičnega kisa traja … Preberi več

Rižota z jurčki
|

Ljubitelji gob se vsako leto znova razveselimo sezone gob. In ena od nadvse okusnih jedi, ki se zagotovo znajde na našem jedilniku in jo pripravimo s svežimi gobami – v tem primeru jurčki – je rižota z jurčki. Sama priprava … Preberi več

Komarček: kako ga uporabljati v kuhinji
|

Komarček (Foeniculum vulgare) je visoka trjnica, ki izvira iz Sredozemlja. S časom se je razširili tudi drugod po svetu. Rastlina ima pernate liste, ki se uporabljajo kot zelišče, proizvede pa tudi rumene cvetove, ki se kasneje spremenijo v semena. Ta … Preberi več

Pekoča gorčica – recepti in uporaba v kuhinji
|

Gorčica je eden tistih dodatkov, ki z lahkoto izboljšajjo vse, česar se dotakne. S svojim gorčično-kislo-slanim okusom se odlično poda v številne slane jedi. Ko se zdi, da so solatne polivke, marinade ali omake puste, je gorčica tisti dodatek, s … Preberi več

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa
|

Slivovi cmoki so jed, ki se na naših krožnikih  najpogosteje znajde, ko je sezona sliv na vrhuncu. Brez težav jih lahko pripravimo malo več in jih zamrznjemo v skrinji. Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo: 12  – 15 svežih ali … Preberi več

1 2 3 4 16
Facebook Iconfacebook like button

Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljš nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljno uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Zapri