Kruhovi cmoki

objavljeno v Recepti, Začimbe

Kolikokrat se vam zgodi, da kupite preveč kruha in ne veste kaj narediti z njim, da se ne pokvari. Za padec sladkorja je rešitev v kruhovem narastku. Za konkretno lakoto, pa so kruhovi cmoki vedno dobra odločitev. Mi smo jih danes dobro začinili in bili so odlični!

Kruhovi cmoki

Pribor, ki ga potrebujemo za pripravo kruhovih cmokov:
 • deska
 • nož
 • posoda za mešanje
 • posoda za kuhanje cmokov
 • pribor za jemanje cmokov iz vroče posode
Sestavine za pripravo kruhovih cmokov:
Začimbe za pripravo kruhovih cmokov lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Sol Poper Muškatni orešček Česen Čebula Drobnjak Dodaj vse v košarico
Kruhovi cmoki se pripravijo po naslednjem postopku:
 1. Kruh narežemo na rezine in nato na enakomerne, manjše kocke. Narezan kruh za kruhove cmoke
 2. Pretresemo jih v posodo za mešanje. Kruh prelijemo z mlekom in pustimo, da se nekoliko napije / vpije. Če se vam zdi, da je premalo namočeno, lahko dodate še nekaj mleka, vendar ne pretiravajte, da ne bo preveč namočeno.
 3. Namočen kruh potresite z začimbami in dodajte obe jajci. Kruh in začimbe za kruhove cmoke
 4. Kruh z rokami (s prsti), nežno premešajte, da se začimbe in jajci enakomerno porazdelijo po vsem kruhu. Iz mešanice nato oblikujte enakomerne kroglice, za velikost pesti.
 5. Oblikujte in jih rahlo stiskajte toliko časa, da nastanejo lepe kroglice, brez večjih štrlečih kosov kruha. V posodo, primerno za kuhanje na sopari, nalijte za prst vode, vložite mrežico, ki prepreči direktni stik cmokov z vodo in počakajte, da voda zavre.
 6. Cmoke polagajte previdno na mrežico in posodo pokrijte s pokrovko, ki omogoči, da voda ne izhlapi ampak lepo kroži po loncu. Tako soparite približno 10 minut.
 7. Cmoke previdno vzemite iz lonca in jih servirajte skupaj z omako ali pa le zabelo in skledo sezonske, priljubljene solate.
Dodatni nasveti:

Poskusite se izogniti stiskanju kruhove mase, medtem, ko jo mešate. Tako bodo cmoki bolj rahli. Rahlo jih stisnete le na koncu, ko jih oblikujete.

Nekaterim otrokom, pa tudi odraslim, ni všeč prisotnost koščkov popražene čebule v cmokih. Temu se elegantno ognete z uporabo sušene, mlete čebule.

Kruhovi cmoki se veliko bolje kuhajo na sopari. Če bi jih kuhali v vreli vodi, je večja verjetnost, da razpadejo.

Začimbna mešanica, ki jo lahko dodate kruhovim cmokom je tudi Zelenjavna osnova. Mešanica je samozadostna in ne potrebuje drugih dodanih začimb, tudi soli ne.

Zelenjavno osnovo lahko dobite: TUKAJ

Če ugotovite, da iz navedene mase dobite preveč cmokov, višek položite na pomokano desko in jih zmrznite. Zmrznjene samo preložite v vrečko in shranite za čase, ko ne bo časa kuhati. Direktno iz skrinje jih preložite v lonec.

Obliko kruhovih cmokov lahko spreminjate. Lahko naredite tudi štruco (prato) z dodatkom mesa in jo popečete v pečici.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂