Krompirjevi rostiji s čemažem

Krompirjevi rostiji, večna klasika, ki jo obožujejo prav vse generacije ljudi. Značilna hrustljava zunanjost in kremasta mehka notranjost, vedno znova ostaja največji hit našega jedilnika. Tokrat vam krompirjeve rostije predstavljam malo drugače, v recept sem dodala sem čemaž in slanino.

Krompirjevi rostiji s čemažom

Za pripravo krompirjevih rostijev s čemažom potrebujemo naslednje pripomočke:
  • jedilna žlica
  • ribežnik
  • lupilnik
  • ponev
  • nož
  • stiskalnik česna
  • deska
  • velika posoda
  • kuhinjska krpa
Za pripravo krompirjevih rostijev s čemažom potrebujemo naslednje sestavine:
  • 4 srednje velike krompirje
  • 4 rezine prekajene slanine
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici peteršilja (lahko uporabite suhega)
  • dve do tri žlice moke
  • eno jajce
  • suh čemaž (če je sezona, pa lahko svežega)
  • sol
  • sveže mlet črni poper
  • maslo
Začimbe za pripravo krompirjevih rostijev s čemažom lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Čemaž Sol Celi poper Mleti poper Peteršilj Mleti česen Dodaj vse v košarico
Krompirjeve rostije s čemažom se pripravi na sledeč način:

1. Najprej z lupilnikom olupimo krompir in ga naribamo v posodo, posolimo po občutku in napolnimo vodo. Krompir pustimo stati pol ure.

2. V tem času sesekljamo slanino na manjše koščke ter olupimo česen. V kolikor imamo svež čemaž, ga dobro operemo in sesekljamo, isto naredimo s peteršiljem. Če ni opcij svežih sestavim, lahko uporabite suh čemaž in peteršilj.

3. Krompir odcedimo in ga položimo v kuhinjsko krpo, kjer iz njega iztisnemo še dodatno vodo. Tako nam ostane le suh nariban krompir.

4. Krompirju dodamo slanino, peteršilj in skozi stiskalec za česen, stisnemo še tega.

5. Vse skupaj popramo in solimo po okusu ter celotni masi dodamo eno jajce.

6. Dobro premešamo in dodamo dve do tri žlice moke. Masa mora biti na koncu kompaktna, da bomo iz nje lahko oblikovali polpete.

7. Oblikujemo centimeter debele polpete, lahko različnih velikosti.

7. V segreto ponev dodamo žlico masla, počakamo da se stopi, nato krompirjevo zmes razporedimo po ponvi. Pečemo jih na srednjem ognju, dokler ne dobimo značilne hrustljave zunanjosti in mehke kremne notranjosti.

Krompirjeve polpete lahko serviramo same kot glavno jed z zeleno solato in tatarsko omako ali pa jo dodamo k mesu kot priloga.

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂