
0
0,00 €Krompirjevi rostiji, večna klasika, ki jo obožujejo prav vse generacije ljudi. Značilna hrustljava zunanjost in kremasta mehka notranjost, vedno znova ostaja največji hit našega jedilnika. Tokrat vam krompirjeve rostije predstavljam malo drugače, v recept sem dodala sem čemaž in slanino.
1. Najprej z lupilnikom olupimo krompir in ga naribamo v posodo, posolimo po občutku in napolnimo vodo. Krompir pustimo stati pol ure.
2. V tem času sesekljamo slanino na manjše koščke ter olupimo česen. V kolikor imamo svež čemaž, ga dobro operemo in sesekljamo, isto naredimo s peteršiljem. Če ni opcij svežih sestavim, lahko uporabite suh čemaž in peteršilj.
3. Krompir odcedimo in ga položimo v kuhinjsko krpo, kjer iz njega iztisnemo še dodatno vodo. Tako nam ostane le suh nariban krompir.
4. Krompirju dodamo slanino, peteršilj in skozi stiskalec za česen, stisnemo še tega.
5. Vse skupaj popramo in solimo po okusu ter celotni masi dodamo eno jajce.
6. Dobro premešamo in dodamo dve do tri žlice moke. Masa mora biti na koncu kompaktna, da bomo iz nje lahko oblikovali polpete.
7. Oblikujemo centimeter debele polpete, lahko različnih velikosti.
7. V segreto ponev dodamo žlico masla, počakamo da se stopi, nato krompirjevo zmes razporedimo po ponvi. Pečemo jih na srednjem ognju, dokler ne dobimo značilne hrustljave zunanjosti in mehke kremne notranjosti.
Krompirjeve polpete lahko serviramo same kot glavno jed z zeleno solato in tatarsko omako ali pa jo dodamo k mesu kot priloga.
Recept je prispevala Vesna.
Sol je že od nekdaj pomembna dobrina za človeštvo. Kraljeva sol, ki jo ponujamo v spletni trgovini Začimbe.si, je darilo morja. Slovenska morska sol je pridelana s tradicionalnimi postopki pridelave oziroma z naravno kristalizacijo soli v solnih bazenih. Namenjena je predvsem kulinarični rabi.
Črni poper je v kuhinjah po vsem svetu nenadomestljiv, zato ni čudno, da se ga je prijelo ime »kralj začimb«. Črni poper ima prijeten in osvežujoče oster okus. Suha poprova zrna lahko uporabljamo cela ali pa jih po potrebi zdrobimo. Celi črni poper v naši ponudbi je Tellicherry.
Česen je ena prvih začimbnih rastlin, ki jih je človek začel gojiti. V preteklosti so ga uporabljali kot zdravilno in čarodejno rastlino, v večjih količinah pa so ga uživali le v Egiptu. Danes je razširjen po vsem svetu. Njegova uporaba ne pozna meja, saj se izvrstno dopolnjuje z večino začimb in zelišč.
Čemaž poznamo tudi po imenu divji česen in spada – tako kot čebula, česen in drobnjak – v rod lukov. Ima podoben okus in vonj kot česen. Dodamo ga lahko v juhe, krompir, cmoke, omake, mesne jedi, doma narejen pesto, k špinači …
Črni poper je nepogrešljiva začimba po vsem svetu. Ni čudno, da se ga je prijelo ime »kralj začimb«. Ima prijeten in osvežujoče oster okus. Fino mleti črni poper je enostaven za uporabo, saj ga ni potrebno treti v terilniku ali mlinčku. Vsujemo ga lahko v vse jedi, kjer si zaželimo ostrega okusa po črnem popru.
Peteršilj prvotno izvira iz južne Evrope, dandanes pa uspeva na področjih, ki imajo zmerno podnebje. Ima zelo čist in osvežujoč okus, zato je eno izmed nepogrešljivih zelišč za kuharje zahodnega sveta. Uporablja se za pripravo omak, solat, nadevov, krompirjevih jedi, morskih jedi … Dobro se ujema z baziliko, česnom, čiliji, majaronom, rožmarinom, poprom, origanom, meto in drobnjakom.
Sol Mrtvega morja izvira iz Izraela. Vsebuje veliko magnezijevega in kalcijevega klorida in manj natrijevega klorida kot voda v ostalih morjih. Primerna je za začinjanje zelenjavnih jedi, rib, morskih sadežev ter mesnih in zelenjavnih jedi. Ne vsebuje joda.
Peteršilj prvotno izvira iz južne Evrope, dandanes pa uspeva na področjih, ki imajo zmerno podnebje. Ima zelo čist in osvežujoč okus, zato je eno izmed nepogrešljivih zelišč za kuharje zahodnega sveta. Peteršilj v prahu se uporablja za pripravo omak, solat, nadevov, krompirjevih jedi, morskih jedi … Dobro se ujema z baziliko, česnom, čiliji, majaronom, rožmarinom, poprom, origanom, meto in drobnjakom.
Vaša košarica je trenutno prazna. Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. |
Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij
Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljšo nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljnjo uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.