Krompirjeva bomba

objavljeno v Mesne jedi, Recepti | 0
Za ta recept rpotrebujemo okrogel pekač za torte premera 22 cm in 1,5 do 2 uri časa.
Krompirjeva bomba
Pečena krompirjeva bomba
Najprej naredimo krompirjevo testo.
Za pripravo potrebujemo:
  • 6 srednjih krompirjev
  • 200 g moke
  • sol
  • drobnjak
  • piment
  • muškatni orešček
  • poljubna zelenjava

Krompir skuhamo kot običajno.
Medtem, ko se kuha, na trakove narežemo poljubno zelenjavo za nadev. V našem primeru je to: 1 paprika, 3 korenja,1/2 bučke, 4 šparglji in pest zelja.
V ponvi prepražimo čebulo in česen, nato pa zraven dodamo še narezano zelenjavo. Na hitro (približno 5 minut) prepražimo. Dodamo še sol in zelenjavno osnovo (Kaj je to? Klik -> mešanica Zelenjavna osnova).

Če ne morete brez mesa, lahko v recept dodate tudi meso oziroma mesne kroglice. Za pripravo potrebujemo:

  • 200 g mletega mesa
  • 1-2 žlici drobtin
  • sol
  • šetraj

Vse sestavine premešamo v večji skledi, nato oblikujemo kroglice. Kroglice na hitro popečemo v ponvi.

Sedaj lahko začnemo sestavljati “bombo”.

Ko je krompir kuhan, ga še vročega olupimo in pretlačimo. Zraven dodamo še začimbe, jajce, počasi tudi moko. Testo se ne sme prijemati prstov. Testo ne sme “stati”, saj se hitro začne packati. Tako torej testo, ko ga zamesimo, razdelimo na tri enake dele. 1/3 prihranimo za “pokrov” jedi, ostalo pa razvaljamo na na peki papirju in položimo v pekač – tako, kot bi delali pito. Obložimo torej dno in robove.
V tej fazi recepta potrebujemo še :
  • riban sir
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladke ali kisle smetane

Nadaljujemo s pripravo:Na testo,ki je že v pekaču,potresemo nekaj ribanega sira, čez naložimo polovico zelenjave, na vrh položimo še mesne krogljice in zaključimo s preostalo zelenjavo.

Spet potresemo z nekaj ribanega sira, prelijemo z razžvrkljanim jajcem in smetano ter pokrijemo z ostankom testa.

Zlaganje krompirjeve bombe
Zlaganje krompirjeve bombe
  • Robove testa stisnemo skupaj in po želji še po vrhu potresemo z nekaj malega sira in že lahko damo pekač v pečico.
  • Pečemo 50 minut na 200 stopinj celzija oz. toliko da se zlato-rumeno zapeče.
  • Zraven si privoščimo  veliko skledo sezonske ali priljubljene solate.
Dobro je, če jed pred serviranjem nekoliko počiva v pekaču. Če bi jo razrezali še vročo, se malo bolj packa.
Po tem lahko sklepate, da  je jed zvečer še bolj okusna … Če do takrat ostane.  🙂
Krompirjeva bomba
Krompirjeva bomba – na prvi pogled izgleda kot torta!