Krompirček z muškatnim oreščkom in polpeti s pimentom

objavljeno v Mesne jedi, Recepti
Deli s prijatelji
Mesni polpeti iz pečice

Monika nam je tokrat poslala recept za kosilo. Za glavnino kosila je naredila polpete s pimentom, ki jih je spekla v pečici. Pripravila pa je še kar nekaj predlogov, kaj lahko pripravimo kot prilogo: pire krompir, pečen krompirček, na hitro popečena paprika ali pa gobova omaka.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo polpetov: 

  • mleto meso
  • piment
  • sol
  • droptine
  • jajce
  • listnato testo
  • maslo
Postopek priprave polpetov: 
  • Mleto meso začinimo s soljo in pimentom. Piment da jedi manj oster in zelo prijeten okus, ki je še vedno rahlo pikanten.
  • Dodamo še jajce in drobtine. Dobro premešamo in oblikujemo polpete.
  • Razvijemo listnato testo. S kozarcem iz testa izrežemo kroge in jih damo na pekač.
  • Na vsak krog položimo polpet. Na vrh vsakega polpeta dodamo še košček masla.
  • Iz preostalega testa narežemo trakce. Čez polpet križno položimo dva trakova testa.
  • Premažemo z oljem.
Priprava polpetov na pečenje. Čez vrh položimo še testo.
Priprava polpetov na pečenje. Čez vrh položimo še testo.
  • V pečici pečemo na 200 ºC približno 40 minut. Pri peki v pečici ne vključimo ventilacije, saj preveč izsuši.
Ideja za prilogo – krompirček (dva načina): 

Prvi način – pire krompir:

  • Olupimo krompir in ga skuhamo.
  • Dodamo maslo, sladko smetano in muškatni orešček.
  • S tlačilko pretlačimo in naredimo pire.

Drugi način – pečen krompir:

  • Krompir olupimo in narežemo.
  • V ponvi segrejemo olje in vanjo prenesemo koščke krompirja. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.
  • Pečemo toliko časa, da se na krompirčku naredi skorjica.
Priprava priloge: popečena paprika in gobova omaka: 
  • Papriko operemo in narežemo.
  • V ponvi segrejemo olje in na visoki temperaturi papriko zelo na hitro popečemo. Vmes nenehno mešamo (približno pet minut). Pazimo, da je paprika še vedno čvrsta, da pa zaradi segrevanja odda še malo več vonja.
Priprava gobove omake:
  • V ponvi segrejemo maslo. Dodamo oprane in narezane rjave šampinjone, ki so malo bolj aromatični, kot beli. Če smo vajeni, da šampinjonov ne peremo, jih zgolj obrišemo z vlažno brisačko.
  • Solimo.
  • Počakamo, da šampinjoni spustijo vodo in da ta voda skoraj izhlapi.
  • Dodamo moko, sladko smetano in malo vode.
Pripravljeno kosilo
Pripravljeno kosilo

Serviramo in uživamo. 🙂

Pa dober tek!

Deli s prijatelji