Kremna gobova juha

Deli s prijatelji

Mrzle zimske dni si lahko ogrejemo s kremno gobovo juho. A verjetno se vsi strinjate s tem, da juha dene dobro v vseh letnih časih. Za popestritev te klasične kremne juhe pa sem v tem receptu uporabila suh čemaž, ki poudari značilen okus gob in nas popelje v poletne dni v gozdu.

Kremna gobova juha
Za pripravo kremne gobove juhe potrebujemo naslednje pripomočke:
  • večja posoda za kuhanje
  • nož
  • deska
  • stiskač česna
  • žlička
  • manjša posodica
  • merilna posodica
Za pripravo kremne gobove juhe potrebujemo naslednje sestavine:
  • tri vejice svežega peteršilja (lahko uporabite tudi suhega)
  • 2 stroka česna (ali pa ščep mletega)
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 200 gramov gob (šampinjoni, lisičke, jurčki..)
  • majhna pest suhih jurčkov
  • žlička suhega čemaža
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • kisla smetana
  • olivno olje
Začimbe za pripravo kremne gobove juhe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe:
Čemaž Peteršilj Mleti česen Dodaj vse v košarico
Kremna gobova juha se pripravi na sledeč način:

1. V prvem koraku najprej narežemo gobe na manjše koščke (v kolikor imamo sveže), v nasprotnem primeru pa lahko uporabimo tudi zamrznjene gobe.

2. Suhe jurčke v manjši posodi namočimo v vodo. Ko se zmehčajo jih nasekljamo.

3. Nato v veliki posodi segrejemo olivno olje in gobe pražimo, dokler vsa voda ne izpari in gobe dobijo značilno zlato rjavo barvo.

4. Vmes olupimo česen in ga nato zdrobimo v drobilniku za česen direktno v posodo z gobami ter vse skupaj pražimo toliko časa, da česen zadiši.

5. Dodamo žličko suhega čemaža in vse skupaj pražimo še dodatno minuto.

6. Pripravimo vodo za zalivanje, ki jo pripravimo tako da uporabimo vodo namočenih jurčkov, smetano za kuhanje in dve žlički jedilnega škroba ter vse skupaj dobro zmešamo.

7. Mešanico dodamo v posodo z gobami in zmanjšamo ogenj na srednjo jakost ter vse skupaj mešamo, dokler se le ta ne zgosti.

8. Ko se juha zgosti, jo kuhamo še nekje 10 do 15 minut na zelo nizkem ognju, med tem pa lahko drobno nasekljamo tri vejice peteršilja.

9. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo peteršilj in vse skupaj ponovno dobro premešamo. Juho serviramo takoj z žlico kisle smetane na vrhu.

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek!
Deli s prijatelji