Korenčkova juha

Kremna korenčkova juha je super način, da korenček malo drugače (u)porabimo. Naj navedem šest razlogov, zakaj jo pripraviti: 1) korenček je zdrav, 2) recept je zelo enostaven, 3) juha je precej hitro pripravljena, 4) zanjo ne potrebujemo veliko sestavin, 5) vse sestavine so precej poceni – in še zadnji razlog – 6) topla juhica se zelo prileže ob mrzlih jesenskih ali pa zimskih dnevih. V takih časih kosilo pač mora imeti predjed, ki malo bolj pogreje, kajne? 😉

Korenčkova juha s pšeničnim zdrobom
Korenčkova juha s pšeničnim zdrobom
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo korenčkove juhe:
  • približno 1,5 litra vode
  • 4 srednje velika korenja
  • žlica ali dve masla (lahko uporabimo tudi olje)
  • srednje velika čebula
  • strok česna
  • muškatni orešček, beli poper, timijan v prahu, sol
  • 2 zvrhani jedilni žlici pšeničnega zdroba
  • 1 zelenjavna (jušna) kocka
  • kisla smetana, ki jo (po želji) dodamo na koncu, ko je juha že servirana
Postopek priprave korenčkove juhe:
  • Korenje najprej dobro operemo. Če je potrebno, ga še dodatno postrgamo oziroma očistimo z nožem.
  • Vsak korenček po dolžini razpolovimo na 4 dele; narežemo jih na majhne kockice. V kolikor namesto noža raje uporabljamo ribežen ali pa se nam s pripravo juhe malo mudi, lahko korenček tudi naribamo. V tem primeru skrajšamo čas kuhanja.
  • V posodi raztopimo maslo (ali pa segrejemo olje).
  • Dodamo nasekljano čebulo in česen. Malo popražimo.
  • K čebuli in česnu dodamo še korenček. Pražimo približno 5 minut, vmes ves čas mešamo.
  • Ko je korenček na hitro popražen, zalijemo s približno litrom in pol vode.
  • Dodamo še zelenjavno kocko. (Po želji lahko zelenjavno kocko že prej raztopimo v vodi, a tako imamo eno umazano posodo več :).)
  • Dodamo ščepec belega popra, timijana v prahu, soli in ščepec muškatnega oreščka. Le-ta namreč juhi doda prav posebno noto.
  • Na srednji temperaturi kuhamo približno 25 minut, da se kocke korenčka zmehčajo (v primeru, da je korenček nariban, je čas kuhanja krajši). Juha naj ves ta čas rahlo vre.
  • Posodo z juho odstavimo z ognja. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  • Posodo postavimo nazaj na ogenj in vanjo vsujemo še dve zvrhani žlici pšeničnega zdroba.
  • Kuhamo še približno 10 minut (da se zdrob malo napihne in juha zgosti).
  • Juha je pripravljena!
  • Serviramo v globoke krožnike oziroma skodelice za juho. Po želji dodamo še žličko kisle smetane.

Pa dober tek!