Kompot iz bučk

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe | 0

Melone so sorodnice kumar in buč, v kulinariki jih uvrščamo k sadju. Po drugi strani pa botaniki jajčevce, bučke in paradižnike uvrščajo med sadje, v kulinariki pa sodijo med zelenjavo. Skratka, bučke so tako nevtralnega okusa, da jih lahko pripravimo slane ali sladke. Pri nas danes pripravljamo kompot iz bučk in ga priporočamo tudi vam.

Kompot iz bučk

Kaj potrebujemo za pripravo kompota iz bučk:
  • deska
  • lupilec
  • nož
  • kuhalnica
  • žlica za odstranitev semenja
  • posoda za namakanje
  • posoda za kuhanje
  • merilna posoda
  • štedilnik
  • pečica
  • kozarci za vlaganje
  • pokrovčki za kozarce
  • zajemalka
  • lij
Kompot iz bučk pripravimo iz:
  • 1 dl jabolčnega kisa
  • 1 kg zelenih bučk
  • 1 liter vode
  • 200 g sladkorja
  • sok 1 limone
  • par klinčkov
  • cimet skorja
  • malo citronke ( pol čž)
  • 1 rumov sladkor
Kako se lotimo priprave kompota iz bučk:
  1. Bučke operemo in olupimo. Olupke shranimo, saj bodo odlična, popražena zelenjavna priloga za kosilo. Belemu delu bučk, sploh, če so bučke večje, odstranimo semenje. Pri mladih majhnih bučkah, ta korak ni potreben.
  2. Bučke narežemo na male kocke (1 cm). Priprava bučk za kompot
  3. Čez kocke nalijemo vodo in ji dodamo jabolčni kis. Bučke naj bodo povsem pokrite s tekočino. Pustimo čez noč, vmes večkrat premešamo.
  4. Naslednji dan bučke odcedimo in jih dobro oplaknemo s tekočo vodo.
  5. V pečico položimo oprane kozarce za vlaganje in pokrovčke za kozarce, da se bodo sterilizirali. Pečico vklopimo na 110 stopinj Celzija in jih pustimo vsaj 10 minut. Kozarce jemljemo sproti iz pečice, ko jih bomo potrebovali.
  6. Zavremo 1 liter vode, v katerega smo dodali vse ostale naštete sestavine. Vreli tekočini dodamo bučke. Ko ponovno zavre, kuhamo samo še 5 minut. Tako bučke ne bodo preveč razkuhane. Kuhanje bučk za kompot
  7. Še vrel kompot naložimo v sterilne kozarce in ga pokrijemo s sterilnimi pokrovčki.
  8. Pustimo , da se počasi ohladi.
Uporabni nasveti:

Kozarci med ohlajanjem proizvajajo pokajoč zvok. To pomeni, da se je v kozarcu ustvaril vakuum, ki je potegnil pokrovčke noter in zagotovil sterilno območje.

Beli sladkor iz recepta lahko nadomestite z rjavim demerara sladkorjem. Okus bo še polnejši.

Kompot iz bučk po okusu nekateri primerjajo z ananasom, hruškami ali melono. Vsekakor je dobro, da bučke povremo le za 5 minut, da ostanejo lepo čvrste.

Bučkin kompot

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂