Kislo zelje iz pečice

objavljeno v Recepti, Vegetarijanske jedi, Začimbe
Deli s prijatelji

Kislo zelje vsebuje vitamin C, folno kislino, vlaknine in minerale. Je dragocen del uravnotežene prehrane. Pospešuje prebavo in pozitivno vpliva na črevesno mikro floro.

Kislo zelje iz pečice

Kislo zelje je najbolj učinkovito uživati presno, ker s termično obdelavo izgubi precej svojih učinkovin, a naj vas to ne odvrne od preizkušanja raznolikih receptov, ki kljub temu, blagodejno vplivajo na vaše zdravje in počutje. Danes se lotite priprave kislega zelja v pečici. Ne bo vam žal!

Kaj potrebujemo za pripravo kislega zelja iz pečice:
 • lonec za zelje
 • ponev za čebulo
 • pekač
 • pečico
 • štedilnik
 • kuhalnico
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo kislega zelja iz pečice:
Začimbe za kislo zelje iz pečice lahko dobite s klikom na spodnje gumbe:
Sladka mleta paprika Lovor Poper Česen Zelenjavna osnova Dodaj vse v košarico
Postopek priprave kislega zelja iz pečice:
 1. Zelje lahko pripravimo na dva načina. Bolj kislo in manj kislo. Če želite manj kislo zelje, ga samo prevrite za 3 minute, ali splaknite z vodo. Če želite bolj kislo zelje, ta korak preskočite.
 2. V vsakem primeru zelje odcedite.
 3. Na zaseki prepražite narezano čebulo do rjavega.
 4. Odstavite od ognja in primešajte mleto papriko, poper, česen, zelenjavno osnovo, lovor, odcejeno zelje in paradižnikovo mezgo. Priprava kislega zelja iz pečice
 5. Zeljno mešanico nato prestavite v pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač, primerne velikosti, kjer bo sloj zelja debel le približno 2 centimetra. Po vrhu potresite žlico ribanega sira. Kislo zelje pred peko v pečici
 6. Pekač položite v ogreto pečico za 40 minut, na 180 stopinj Celzija.
Dobro je vedeti:

Tako pripravljeno zelje ponudite od kosilu na enak način kot navadno, kuhano kislo zelje. Mi smo si zraven privoščili okusne polpete, narejene iz mletega mesa in kuskusa.

Pečeno kislo zelje

Ko uporabljate mešanico, imenovano zelenjavna osnova, morate vedeti, da je kislo zelje že slano, zato z njo ne pretiravajte, saj je tudi ta slana. Dodajte je le ščepec, da obogati okus paradižnikove mezge.

Namesto zaseke lahko za praženje čebule uporabite rastlinsko olje. Vendar aroma zaseke prekaša vse ostale maščobe in doda kislemu zelju posebno noto.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji